Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2020 21:43 | Správy | Zahraničné správy

Tvrdý krok Nemecka: Z tohto nebudú obyvatelia nadšení, krajinu čakajú náročné dni

Nemecko kvôli stále vysokému počtu prípadov nákazy koronavírusom predĺži prísne obmedzenia do 20. decembra.

Po utorkovom rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou to oznámil premiér spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff. Reštaurácie, kiná, divadlá a tiež Rekreačné zariadenia zostávajú zatvorené.

"Sme ešte veľmi ďaleko od incidencia 50," povedala na tlačovej konferencii Merkelová. Hodnotu 50 novo nakazených na 100 000 obyvateľov počas siedmich dní označila kancelárka už pred začiatkom novembrovej karantény za cieľ, ktorý chce Nemecko dosiahnuť. "Sme za jedno. Na tento cieľ musíme ďalej mieriť," uviedla.

Aktuálne je v Nemecku 139 nových prípadov na 100 000 obyvateľov počas siedmich dní.

 

Exponenciálny rast sa podľa kancelárky zastavil, ale to na zvládnutie pandémie nestačí. "Musíme ešte raz napnúť sily," uviedla.

"Situácia je veľmi, veľmi vážna," povedal bavorský premiér Markus Söder, ktorý dlhodobo požaduje čo najprísnejšie preventívne opatrenia. "Výsledok nie je tak dobrý, ako sme dúfali," zhodnotil doterajšiu novembrovú karanténu.

Závažnosť situácie si podľa Merkelovej žiada sprísnenie existujúcich pravidiel. Najnovšie sa tak súkromné stretnutia rodín a známych obmedzia na maximálne päť ľudí z najviac dvoch domácností, deti do 14 rokov do tohto limitu započítavané nebudú. Aktuálne je obmedzenie stanovené na desať ľudí z najviac dvoch domácností.

Cez vianočné sviatky od 23. decembra až do Nového roka zmierni Nemecko režim pre stretávanie rodín, zísť sa tak bude môcť až desať ľudí z viacerých domácností, povedala kancelárka. Söder však obyvateľov Nemecka vyzval, aby pokiaľ možno rodinné stretnutia odložili a vyvarovali sa cestovaniu.

Školy a škôlky naďalej zostávajú otvorené, vláda udržanie ich prezenčného chodu považuje za kľúčové pre ekonomiku. Najnovšie v prípade nákazy v triede budú spolužiaci a učitelia z danej skupiny poslaní do päťdňovej karantény, ktorú bude možné ukončiť takzvaným rýchlotestom. Doteraz bola normálna 14-dňová karanténa.

Osobitné opatrenia podľa možností škôl, napríklad učenie v smenách či hybridná výučba s využitím internetu, budú v tých regiónoch, kde je počet nových prípadov nad 200 na 100 000 obyvateľov počas siedmich dní.

Najnovšie budú tiež povinné rúška pri výučbe od 7. tried, ak bude v oblasti výrazne prekročený limit 50 nových prípadov na 100 000 obyvateľov počas siedmich dní. V mnohých spolkových krajín ale už povinné rúška pri vyučovaní u starších detí sú, Bavorsko ich má napríklad aj na prvom stupni škôl.

Vianočné prázdniny v celom Nemecku začnú od soboty 19. decembra. Na tento termín ešte pred dnešným rokovaním posunulo niekoľko spolkových krajín. Od tohto opatrenia si vláda so spolkovými krajinami sľubuje niekoľkodňové obmedzenie kontaktov pred následným stretávaním rodín.

Pokiaľ ide o Silvester, požiadal Söder Nemcov, aby uvoľnenie režimu cez sviatky nezneužili k bujarým večierkom. Opäť zopakoval, že Vianoce by obzvlášť v tomto roku mali byť sviatkom rodín.

Zákaz predaja rozbušiek, o ktorom sa pred dnešným rokovaním špekulovalo, ale Nemcov nečaká.

Kriticky sa dnes vyjadril Söder aj o prístupe Rakúska k lyžiarskej sezóne. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz totiž odmieta požiadavku Talianska, aby sa kvôli pandémii lyžovanie v strediskách zakázalo prinajmenšom do januára. "Neviem si to predstaviť," povedal bavorský premiér o tom, že sa ľudia budú stretávať na vlekoch a lanovkách, na ktoré musia čakať v rade.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC