Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2020 08:00 | Správy | Domáce správy

Miliónový masér Kostka je späť: Zarába státisíce klamaním ľudí?

Vynárajú sa ďalšie pochybnosti. Neurológ Pavol Kostka je známy z kauzy „miliónový masér“.

Vďaka unikátnemu kódu od Všeobecnej zdravotnej poisťovne zarábal milióny eur, pričom mal mať napojenie na politikov zo strany Smer. Po prevalení škandálu padol na dno a zatvoril pobočky, teraz je však späť a liečením chrbtice zarába opäť státisíce. Exposlanec Miroslav Beblavý (43) však hovorí, že lekár klame a podvádza. Nový Čas pátral po tom, kde je pravda.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kostka dostal pred rokmi od VšZP unikátny kód pod názvom cielená a dlhodobá terapia. Vďaka nemu dostával 45 eur za tri hodiny oficiálnej liečby a zarobil milióny eur. Po rokoch sa však prišlo na to, že došlo k porušeniu zákona - jeho klinika bola zvýhodňovaná. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vysolil poisťovni pokutu vo výške 75 000 € a lekár bol nútený zatvoriť pobočky a prepustiť zamestnancov. Po jeho megabiznise zostali vtedy dlhy.

Beblavý upozorňuje, že Kostka sa po škandále nevzdal a je späť. Vo svojej knihe Nová šľachta rozoberá aj maséra a jeho nový biznis. Uvádza, že Kostka sa aktuálne venuje tzv. impedančnej terapii, ktorá pomáha pacientom s bolesťami chrbta, krku aj krížov. Doktor na svojej stránke píše, že na to využíva „patentovaný generátor špecifických elektrických impulzov“. Ten by mal dokonca zabezpečiť regeneráciu platničiek, teda že narastú a nadobudnú pôvodný objem.

Otvoriť galériu

 

Za mesačnú liečbu berie 750 eur a Beblavý ho obviňuje z podvodu. „Za zázračnú terapiu chrbtice dnes vyberá v Bratislave od ľudí až 750 eur mesačne a zarába tak státisíce ročne. Bohužiaľ, aj dnes klame a podvádza. Jeho patentovaný prístroj nie je patentovaný, dokonca ani len otestovaný v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv. Medzinárodné kapacity, ktoré ho údajne podporujú, o ničom takom nevedia a hovoria presný opak,“ hovorí exposlanec s tým, že generátor nebol nikdy vyskúšaný ako zdravotnícka pomôcka.

Beblavý kontaktoval profesora Walthera Biniho v Spojených arabských emirátoch, na ktorého sa masér odvoláva, a ten mu povedal, že nikdy Kostkove názory nezdieľal a neveril, že jeho liečba môže mať akýkoľvek efekt. Štátny ústav pre kontrolu liečiv nám potvrdil, že o Kostkovom prístroji nevie. „ŠÚKL zodpovedá za kontrolu liečiv a zdravotníckych pomôcok. Takýto prístroj u nás nebol zaregistrovaný,“ povedala hovorkyňa ŠUKL Magdaléna Jurkemíková.

Kostka reaguje

Nový Čas oslovil Kostku s otázkou, či využíva na liečbu patentovaný prístroj, ktorý je otestovaný. Povedal, že nerozumie, o akom patente je reč, a robia všetko tak, ako zdravotnícke zariadenie robiť má. „Všetky veci, ktoré sa používajú v zdravotníckom zariadení, musia mať nejaký technický štandard. To musí spĺňať každá ambulancia, inak by ten zdravotnícky systém nemohol fungovať. My sme štandardné zariadenie, nič iné nie sme,“ vyhol sa priamej odpovedi s tým, že Beblavého nepozná a nikdy sa s ním nerozprával.

Dodal, že ak exposlanec obviňuje jeho, tak obviňuje všetkých doktorov. „Lebo my robíme štandardnú medicínu, takže on obviňuje všetkých, ktorí robia štandardnú medicínu,“ uzavrel s tým, že jediné, v čom je jeho liečba unikátna, je to, že to robia „neuveriteľne podrobne, cielene, evidenciou“.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky