Treska je spolu s bryndzovými haluškami skrátka niečo, čo si musíme dať aspoň raz za čas. Dokazujú to aj štatistiky – až 7 z 10 Slovákov holduje treska minimálne raz za mesiac.
Treska sa v našej krajine geograficky spája hlavne s metropolou severu, kde má svoj výrobný závod Ryba Žilina – najväčší producent tresky na svete. Prečítajte si pár faktov, ktoré ste o žilinskej treske doteraz zrejme netušili.
1. Mäso tresky precestuje viac ako 20-tisíc km
Do legendárnej tresky používajú v Žiline celé filety mäsa, žiadne rybie odrezky. Mäso pochádza z tresky aljašskej, ktorá sa loví v Beringovom mori - severnej časti Tichého oceánu. Zaujímavosťou je, že ide o ryby, pri ktorých sa dbá o trvalo udržateľný, teda voči planéte ohľaduplný rybolov. Ryby sú vyfiletované a zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že do tresky putuje len najkvalitnejšia surovina. Mäso ostáva hĺbkovo zamrazené počas celej cesty k nám, čo predstavuje viac ako 20-tisíc km. Bloky filiet tresky strávia na lodiach, ktoré sa plavia z Aljašky cez Panamský prieplav do prístavu v nemeckom meste Cuxhaven, niekedy aj vyše 2 mesiace. Odtiaľ sa treska vydá na poslednú časť svojej púte kamiónom rovno do Žiliny.
2. Slováci zjedia mesačne viac ako 300 ton žilinskej tresky
V závode na tresku spracujú každý deň 8 ton rybích filiet. Keď k tejto mase pripočítate ďalšie ingrediencie – za čerstva zmrazenú mrkvu, kvaku a tiež vlastnú majonézu, bohatú na omega-3 mastné kyseliny – vyjde vám, že v Žiline mesačne vyrobia viac ako 300 ton tresky. Presne toľko, koľko si jej chuťové poháriky Slovákov pýtajú. A ako dlho treska vzniká? Podľa údajov z Ryba Žilina trvá celý proces výroby jednej šarže 85 hodín.
3. Tresku vynašiel pred 66 rokmi pôvodom cukrár
Prvú tresku, tak ako ju poznáme dnes, namiešal Július Boško. Rodák z Nového Mesta nad Váhom, ktorý bol pôvodným povolaním cukrár, sa zamestnal v bratislavskej pobočke vtedajšieho národného podniku Ryba, kde sa stal vedúcim výroby. Prišiel rok 1954, spotreba rýb u Slovákov klesala, a tak súdruhovia rozmýšľali, ako ich konzumáciu zatraktívniť. Kreatívny pán Boško rád experimentoval a vymyslel legendárnu rybiu kombináciu, ktorá sa stala okamžite hitom Slovákov.
4. Žilinská treska má dnes až o 40% menej chémie
V búrlivých rokoch po páde socializmu to išlo s kvalitou tresky dolu vodou. Žilinský výrobca ako jeden z pokračovateľov pôvodnej Ryby však prišiel po začiatku nového milénia ako prvý s výrobkom, v ktorom zvýšil naspäť podiel rýb – dnes najpredávanejšou Treskou Exklusiv. Ryba Žilina sa ako prvá pred pár rokmi úplne zbavila aj nezdravých a chuť kaziacich umelých sladidiel, došlo v nej k zníženiu obsahu prídavných zahusťovadiel a nastúpila na cestu jednoznačného redukovania konzervačných látok. Žilinská treska má dnes až o 40 % menej aditív než pred 5 rokmi. Zásluhu na tom majú hlavne veľké investície do modernizácie výroby, vďaka čomu sa v závode zvýšila celková hygiena a bezpečnosť. Silnou stránkou tresky teda nie je len jej minulosť, ale aj budúcnosť.
5. Treska má rôzne podoby – vyskúšali ste už TreskaBurger?
V najväčšom meste severného Slovenska sa netaja tým, že chcú prinášať tresku aj v stále nových, netradičných baleniach či formách. Takouto unikátnou novinkou je TreskaBurger - treska, ktorú si môžete kúpiť prakticky „so sebou“. Ako už názov hovorí, špecialita v sebe spája chutnú kombináciu vychladenej Tresky Exklusiv a zvonka opečenej, chrumkavej žemle. Aktuálne môžete TreskaBurger značky PRETO Ryba Žilina vyskúšať napríklad počas zastávky na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft a časom aj v ďalších prevádzkach s ponukou rýchleho občerstvenia formou „take away“. Túto novinku postupne nájdete aj v sieti bufetov TreskaBar, ktoré otvára žilinský výrobca v spolupráci s gastro-partnermi po celom Slovensku.
VYHRAJTE 3 balíky od Ryba Žilina pred Vianocami!
Ryba Žilina sa ako jedna z najväčších potravinárskych firiem na Slovensku nespája iba s treskou a rybími či lahôdkovými šalátmi, ale aj s mrazenými rybami najvyššej kvality. Ryby značky Radoma obsahujú ochrannú glazúru v optimálnom pomere k rybe a majú minimum prídavných látok.
Pošlite SMS v tvare NC(medzera)RYBA(medzera)meno, priezvisko a poštová adresa na číslo 6666 a TRAJA z vás môžu vyhrať balíček mrazených rýb Radoma a rybích šalátov PRETO Ryba Žilina vrátane legendárnej Tresky Exklusiv v limitovanej sklenej dóze v hodnote 50 eur! Cena spätnej SMS je 1 €. Súťaž trvá od 29.11. do 1.12.2020 do polnoci.
Výhercovia:
Jaro Markech, Bratislava
Eva Fábryová, Ľubica
Anton Janešík, Žilina
Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže. Výhercom blahoželáme!
Otvoriť galériu
Ak sa chcete ponoriť ešte viac do sveta žilinskej tresky, ďalšie zaujímavosti z jej výroby sa dozviete na stránke www.podhladinou.sk.