Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Päť vecí, čo ste nevedeli o legendárnej žilinskej treske + SÚŤAŽ o ryby na Vianoce

Je len zopár potravín, ktoré dosiahli status domácich ikon gastronómie. Nadčasová kombinácia treska s rožkom je presne špecialita, ktorá vám pri tomto napadne medzi prvými.

Treska je spolu s bryndzovými haluškami skrátka niečo, čo si musíme dať aspoň raz za čas. Dokazujú to aj štatistiky – až 7 z 10 Slovákov holduje treska minimálne raz za mesiac.

Treska sa v našej krajine geograficky spája hlavne s metropolou severu, kde má svoj výrobný závod Ryba Žilina – najväčší producent tresky na svete. Prečítajte si pár faktov, ktoré ste o žilinskej treske doteraz zrejme netušili.

1. Mäso tresky precestuje viac ako 20-tisíc km

Do legendárnej tresky používajú v Žiline celé filety mäsa, žiadne rybie odrezky. Mäso pochádza z tresky aljašskej, ktorá sa loví v Beringovom mori - severnej časti Tichého oceánu. Zaujímavosťou je, že ide o ryby, pri ktorých sa dbá o trvalo udržateľný, teda voči planéte ohľaduplný rybolov. Ryby sú vyfiletované a zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že do tresky putuje len najkvalitnejšia surovina. Mäso ostáva hĺbkovo zamrazené počas celej cesty k nám, čo predstavuje viac ako 20-tisíc km. Bloky filiet tresky strávia na lodiach, ktoré sa plavia z Aljašky cez Panamský prieplav do prístavu v nemeckom meste Cuxhaven, niekedy aj vyše 2 mesiace. Odtiaľ sa treska vydá na poslednú časť svojej púte kamiónom rovno do Žiliny.

Otvoriť galériu

2. Slováci zjedia mesačne viac ako 300 ton žilinskej tresky

V závode na tresku spracujú každý deň 8 ton rybích filiet. Keď k tejto mase pripočítate ďalšie ingrediencie – za čerstva zmrazenú mrkvu, kvaku a tiež vlastnú majonézu, bohatú na omega-3 mastné kyseliny – vyjde vám, že v Žiline mesačne vyrobia viac ako 300 ton tresky. Presne toľko, koľko si jej chuťové poháriky Slovákov pýtajú. A ako dlho treska vzniká? Podľa údajov z Ryba Žilina trvá celý proces výroby jednej šarže 85 hodín.

Otvoriť galériu

3. Tresku vynašiel pred 66 rokmi pôvodom cukrár

Prvú tresku, tak ako ju poznáme dnes, namiešal Július Boško. Rodák z Nového Mesta nad Váhom, ktorý bol pôvodným povolaním cukrár, sa zamestnal v bratislavskej pobočke vtedajšieho národného podniku Ryba, kde sa stal vedúcim výroby. Prišiel rok 1954, spotreba rýb u Slovákov klesala, a tak súdruhovia rozmýšľali, ako ich konzumáciu zatraktívniť. Kreatívny pán Boško rád experimentoval a vymyslel legendárnu rybiu kombináciu, ktorá sa stala okamžite hitom Slovákov.

Otvoriť galériu

4. Žilinská treska má dnes až o 40% menej chémie

V búrlivých rokoch po páde socializmu to išlo s kvalitou tresky dolu vodou. Žilinský výrobca ako jeden z pokračovateľov pôvodnej Ryby však prišiel po začiatku nového milénia ako prvý s výrobkom, v ktorom zvýšil naspäť podiel rýb – dnes najpredávanejšou Treskou Exklusiv. Ryba Žilina sa ako prvá pred pár rokmi úplne zbavila aj nezdravých a chuť kaziacich umelých sladidiel, došlo v nej k zníženiu obsahu prídavných zahusťovadiel a nastúpila na cestu jednoznačného redukovania konzervačných látok. Žilinská treska má dnes až o 40 % menej aditív než pred 5 rokmi. Zásluhu na tom majú hlavne veľké investície do modernizácie výroby, vďaka čomu sa v závode zvýšila celková hygiena a bezpečnosť. Silnou stránkou tresky teda nie je len jej minulosť, ale aj budúcnosť.

5. Treska má rôzne podoby – vyskúšali ste už TreskaBurger?

V najväčšom meste severného Slovenska sa netaja tým, že chcú prinášať tresku aj v stále nových, netradičných baleniach či formách. Takouto unikátnou novinkou je TreskaBurger - treska, ktorú si môžete kúpiť prakticky „so sebou“. Ako už názov hovorí, špecialita v sebe spája chutnú kombináciu vychladenej Tresky Exklusiv a zvonka opečenej, chrumkavej žemle. Aktuálne môžete TreskaBurger značky PRETO Ryba Žilina vyskúšať napríklad počas zastávky na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft a časom aj v ďalších prevádzkach s ponukou rýchleho občerstvenia formou „take away“. Túto novinku postupne nájdete aj v sieti bufetov TreskaBar, ktoré otvára žilinský výrobca v spolupráci s gastro-partnermi po celom Slovensku.

Otvoriť galériu

VYHRAJTE 3 balíky od Ryba Žilina pred Vianocami!

Ryba Žilina sa ako jedna z najväčších potravinárskych firiem na Slovensku nespája iba s treskou a rybími či lahôdkovými šalátmi, ale aj s mrazenými rybami najvyššej kvality. Ryby značky Radoma obsahujú ochrannú glazúru v optimálnom pomere k rybe a majú minimum prídavných látok.

Pošlite SMS v tvare NC(medzera)RYBA(medzera)meno, priezvisko a poštová adresa na číslo 6666 a TRAJA z vás môžu vyhrať balíček mrazených rýb Radoma a rybích šalátov PRETO Ryba Žilina vrátane legendárnej Tresky Exklusiv v limitovanej sklenej dóze v hodnote 50 eur! Cena spätnej SMS je 1 €. Súťaž trvá od 29.11. do 1.12.2020 do polnoci.

Výhercovia:

Jaro Markech, Bratislava

Eva Fábryová, Ľubica

Anton Janešík, Žilina

Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže. Výhercom blahoželáme!

Otvoriť galériu

Ak sa chcete ponoriť ešte viac do sveta žilinskej tresky, ďalšie zaujímavosti z jej výroby sa dozviete na stránke www.podhladinou.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore