Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2020, 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Päť vecí, čo ste nevedeli o legendárnej žilinskej treske + SÚŤAŽ o ryby na Vianoce

Je len zopár potravín, ktoré dosiahli status domácich ikon gastronómie. Nadčasová kombinácia treska s rožkom je presne špecialita, ktorá vám pri tomto napadne medzi prvými.

Treska je spolu s bryndzovými haluškami skrátka niečo, čo si musíme dať aspoň raz za čas. Dokazujú to aj štatistiky – až 7 z 10 Slovákov holduje treska minimálne raz za mesiac.

Treska sa v našej krajine geograficky spája hlavne s metropolou severu, kde má svoj výrobný závod Ryba Žilina – najväčší producent tresky na svete. Prečítajte si pár faktov, ktoré ste o žilinskej treske doteraz zrejme netušili.

1. Mäso tresky precestuje viac ako 20-tisíc km

Do legendárnej tresky používajú v Žiline celé filety mäsa, žiadne rybie odrezky. Mäso pochádza z tresky aljašskej, ktorá sa loví v Beringovom mori - severnej časti Tichého oceánu. Zaujímavosťou je, že ide o ryby, pri ktorých sa dbá o trvalo udržateľný, teda voči planéte ohľaduplný rybolov. Ryby sú vyfiletované a zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že do tresky putuje len najkvalitnejšia surovina. Mäso ostáva hĺbkovo zamrazené počas celej cesty k nám, čo predstavuje viac ako 20-tisíc km. Bloky filiet tresky strávia na lodiach, ktoré sa plavia z Aljašky cez Panamský prieplav do prístavu v nemeckom meste Cuxhaven, niekedy aj vyše 2 mesiace. Odtiaľ sa treska vydá na poslednú časť svojej púte kamiónom rovno do Žiliny.

Cesta zamrazeného mäsa na výrobu tresky je dlhá viac ako 20-tisíc km. Otvoriť galériu

2. Slováci zjedia mesačne viac ako 300 ton žilinskej tresky

V závode na tresku spracujú každý deň 8 ton rybích filiet. Keď k tejto mase pripočítate ďalšie ingrediencie – za čerstva zmrazenú mrkvu, kvaku a tiež vlastnú majonézu, bohatú na omega-3 mastné kyseliny – vyjde vám, že v Žiline mesačne vyrobia viac ako 300 ton tresky. Presne toľko, koľko si jej chuťové poháriky Slovákov pýtajú. A ako dlho treska vzniká? Podľa údajov z Ryba Žilina trvá celý proces výroby jednej šarže 85 hodín.

V Žiline vyrobia mesačne viac ako 300 ton tresky. Otvoriť galériu

3. Tresku vynašiel pred 66 rokmi pôvodom cukrár

Prvú tresku, tak ako ju poznáme dnes, namiešal Július Boško. Rodák z Nového Mesta nad Váhom, ktorý bol pôvodným povolaním cukrár, sa zamestnal v bratislavskej pobočke vtedajšieho národného podniku Ryba, kde sa stal vedúcim výroby. Prišiel rok 1954, spotreba rýb u Slovákov klesala, a tak súdruhovia rozmýšľali, ako ich konzumáciu zatraktívniť. Kreatívny pán Boško rád experimentoval a vymyslel legendárnu rybiu kombináciu, ktorá sa stala okamžite hitom Slovákov.

Autor receptúry na tresku, Július Boško, so svojou rodinou. Otvoriť galériu

4. Žilinská treska má dnes až o 40% menej chémie

V búrlivých rokoch po páde socializmu to išlo s kvalitou tresky dolu vodou. Žilinský výrobca ako jeden z pokračovateľov pôvodnej Ryby však prišiel po začiatku nového milénia ako prvý s výrobkom, v ktorom zvýšil naspäť podiel rýb – dnes najpredávanejšou Treskou Exklusiv. Ryba Žilina sa ako prvá pred pár rokmi úplne zbavila aj nezdravých a chuť kaziacich umelých sladidiel, došlo v nej k zníženiu obsahu prídavných zahusťovadiel a nastúpila na cestu jednoznačného redukovania konzervačných látok. Žilinská treska má dnes až o 40 % menej aditív než pred 5 rokmi. Zásluhu na tom majú hlavne veľké investície do modernizácie výroby, vďaka čomu sa v závode zvýšila celková hygiena a bezpečnosť. Silnou stránkou tresky teda nie je len jej minulosť, ale aj budúcnosť.

5. Treska má rôzne podoby – vyskúšali ste už TreskaBurger?

V najväčšom meste severného Slovenska sa netaja tým, že chcú prinášať tresku aj v stále nových, netradičných baleniach či formách. Takouto unikátnou novinkou je TreskaBurger - treska, ktorú si môžete kúpiť prakticky „so sebou“. Ako už názov hovorí, špecialita v sebe spája chutnú kombináciu vychladenej Tresky Exklusiv a zvonka opečenej, chrumkavej žemle. Aktuálne môžete TreskaBurger značky PRETO Ryba Žilina vyskúšať napríklad počas zastávky na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft a časom aj v ďalších prevádzkach s ponukou rýchleho občerstvenia formou „take away“. Túto novinku postupne nájdete aj v sieti bufetov TreskaBar, ktoré otvára žilinský výrobca v spolupráci s gastro-partnermi po celom Slovensku.

TreskaBurger – vychladená treska v zvonku opečenej, chrumkavej žemli. Otvoriť galériu

VYHRAJTE 3 balíky od Ryba Žilina pred Vianocami!

Ryba Žilina sa ako jedna z najväčších potravinárskych firiem na Slovensku nespája iba s treskou a rybími či lahôdkovými šalátmi, ale aj s mrazenými rybami najvyššej kvality. Ryby značky Radoma obsahujú ochrannú glazúru v optimálnom pomere k rybe a majú minimum prídavných látok.

Pošlite SMS v tvare NC(medzera)RYBA(medzera)meno, priezvisko a poštová adresa na číslo 6666 a TRAJA z vás môžu vyhrať balíček mrazených rýb Radoma a rybích šalátov PRETO Ryba Žilina vrátane legendárnej Tresky Exklusiv v limitovanej sklenej dóze v hodnote 50 eur! Cena spätnej SMS je 1 €. Súťaž trvá od 29.11. do 1.12.2020 do polnoci.

Výhercovia:

Jaro Markech, Bratislava

Eva Fábryová, Ľubica

Anton Janešík, Žilina

Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže. Výhercom blahoželáme!

Vyhrajte zásobu mrazených rýb a tresky na Vianoce. Otvoriť galériu

Ak sa chcete ponoriť ešte viac do sveta žilinskej tresky, ďalšie zaujímavosti z jej výroby sa dozviete na stránke www.podhladinou.sk.

Diskusia / 0
Autor: Špeciálny projekt
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Ondrej za svoje kulinárske umenie dostal mnoho cien.
Foto
Slovenská gastronómia prišla o známeho šéfkuchára Antovszkého († 79): Náhla smrť!
Marekovi Krajčímu sa tentoraz stala osudnou schôdzka s ľuďmi z popradskej nemocnice.
Minister zdravotníctva Marek Krajčí: Školy otvoríme vo februári! Budú deti potrebovať negatívny test?
Snúbenci si povedali áno.
Foto
Konečne svoji! Dominika Stará vystrojila korona svadbu: Novomanželia žiarili šťastím
Sučka sa volá Boncuk, čo znamená guľôčka.
Foto
Oddaný psík dojal celý svet: Na svojho pána čakal pred nemocnicou 6 dní! Emotívne stretnutie
Veterán žil v posledných rokoch v Senici.
Foto
Jeden z posledných vojnových veteránov Bernard Papánek († 101) podľahol korone: Prežil nemecké obkľúčenie i výsluchy ŠtB
Cieľom je motivovať ľudí, aby sa dali testovať.
Briti zvažujú novodobú podporu: Za pozitívny test na koronu stovky eur?
Z jedenia ho vyrušil telefonát.
Foto
Harrison Ford sa pridal k obyčajným smrteľníkom: Indiana Jones a výprava za burritom!
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
Podpora Navaľného stále rastie, ľudia sa chystajú do ulíc: Úrady zo strachu zatýkajú jeho spolupracovníkov
Prezident USA Joe Biden
Odkaz novej administratívy hovorí jasne: Jadrové aktivity Severnej Kórey sú vážnou hrozbou pre mier
Washington stráži 25 000 vojakov Národnej gardy.
Americkí extrémisti sú národná hrozba: Biden po násilnostiach v Kapitole podniká kroky na jej zastavenie
Minister financií Eduard Heger (OĽANO)
Ratingová agentúra zlepšila výhľad slovenskej ekonomiky: Hodnotenie zostáva na A+
9. október: Zdravotníci sa starajú o pacienta s COVID-19 v Madride.
Španielsko bičuje koronavírus: Hlási druhý najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie