Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2020 11:47 | Správy | Domáce správy

Štátny tajomník Klus o boji proti pandémii: Slovensko by sa mohlo inšpirovať touto krajinou

Skúsenosti Singapuru v boji proti pandémii nového koronavírusu môžu byť príkladom aj pre Slovensko.

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus po utorkovej (24. 11.) videokonferencii so štátnym ministrom z Ministerstva zahraničných vecí a dopravy Singapurskej republiky Chee Hong Tatom.

"Druhú vlnu šírenia koronavírusu majú Singapurčania pod kontrolou vďaka modernému dohľadávaniu kontaktov s pomocou mobilnej aplikácie. Osvedčilo sa im aj skĺbenie práce z domu (tzv. home office) s e-learningovým systémom vzdelávania detí v kombinácii so striedavým skupinovým vyučovaním," spresnil Klus. Singapur podľa neho našiel účinný recept, ktorý spája dodržiavania prísnych opatrení pri čo najmenšom dopade na ekonomiku a spoločnosť.

Singapur, ktorý je ostrovným mestským štátom v juhovýchodnej Ázii, zaviedol prísne protipandemické opatrenia už začiatkom roka. Za najdôležitejšie nástroje považuje pravidelné cielené testovanie rôznych skupín obyvateľstva a následne dohľadávanie kontaktov s nakazenými osobami s využitím moderných technológií. Veľkou výzvou pre vlády, nielen v Singapure, ale aj na Slovensku, je podľa informácií rezortu slovenskej diplomacie správna komunikácia s občanmi a vysvetľovanie významu opatrení, ktoré negatívne zasahujú do ich životov.

 

Singapurský štátny minister Chee Hong Tat počas online diskusie informoval Klusa aj o skúsenostiach so zavádzaním opatrení na školách, ktoré patria medzi rizikové oblasti z hľadiska šírenia nákazy. "Aby nedošlo k prerušeniu kontaktu medzi žiakmi a školským prostredím, zaviedli striedavé skupinové vyučovania, najmä pre študentov záverečných ročníkov. Súčasne však spustili aj e-learning, teda online vyučovanie z domu. Zatvorenie škôl má podľa vlády v Singapure negatívne dopady na fungovanie ekonomiky, keďže sa dotýka aj pracovného režimu rodičov školákov," spresnil Klus.

Ocenil úlohu Singapuru ako koordinátora vzťahov medzi Európskou úniou a Združením národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a vyzval na zintenzívnenie ekonomických vzťahov a vytváranie nových obchodných či investičných príležitostí. Zároveň informoval, že Singapurská republika bude na základe odporúčania Rady EÚ od štvrtka (26. 11.) oficiálne zaradená medzi takzvané menej rizikové "zelené" krajiny aj na slovenskom cestovateľskom semafore, ktorý vychádza z dát Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch