Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2020 09:09 | Správy | Zahraničné správy

Trump poslednýkrát omilostil hneď dva moriaky: Pokorné slová pred tradičným aktom

Ako sa už stalo zvykom v predvečer Dňa vďakyvzdania, prezident USA Donald Trump v utorok v Ružovej záhrade Bieleho domu udelil milosť dvom moriakom, ktorých mu darovala Národná federácia chovateľov moriek. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AP.

Milosť dostal moriak pomenovaný Corn, ktorý sa na základe internetového hlasovania stal aj nositeľom titulu "Národný moriak". Omilostený bol i moriak menom Cob, ktorý bol v Ružovej záhrade pripravený ako dvojník pre prípad, že by sa hlavný protagonista počas ceremónie odmietal správať primerane protokolu.

Oboch ich po omilostení čaká vcelku príjemný život: budú sa o nich starať v štátnej univerzite v Iowe, kde podľa Trumpa prežijú "veľmi dlhý, šťastný a nezabudnuteľný dôchodok".

Trump sa vo svojom príhovore pred udelením milosti - posledným vo funkcii hlavy štátu - okrem zdôraznenia významu Dňa vďakyvzdania ako rodinného sviatku venoval aj aktuálnej epidemickej situácii v krajine.

 

"Sme vďační za vakcíny a terapie, ktoré čoskoro ukončia pandémiu," vyhlásil Trump v poďakovaní sa zdravotníkom, sociálnym pracovníkom a vedcom. Dodal, že "je to mimoriadny pocit - vedieť, že prichádzajú a že (vakcíny) pravdepodobne dorazia od budúceho týždňa alebo krátko po tom".

Práve v súvislosti s epidémiou vyvolanou koronavírusom SARS-CoV-2 úrady verejného zdravia vyzvali obyvateľov USA, aby na Deň vďakyvzdania, keď je zvykom organizovať veľké rodinné stretnutia a veľa cestovať, zostali doma, keďže Spojené štáty opäť zažívajú nárast počtov nakazených a nákaze koronavírusu tam podľahlo takmer 260 000 ľudí.

Deň vďakyvzdania sa v Spojených štátoch oslavuje vždy v tretí novembrový štvrtok od roku 1863, dovtedy mal rôzne termíny.

Prvýkrát sa oslavy úrody konali v roku 1621 v americkom Plymouthe. Potom sa sviatok ujal a slávil sa v rôznych termínoch, kým prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri.

Tradícia dodávať do Bieleho domu moriaky na slávnostnú večeru pri príležitosti Dňa vďakyvzdania trvá od konca druhej svetovej vojny, keď bol prvým obdarovaným prezidentom Harry Truman. Prvého moriaka na Deň vďakyvzdania oficiálne omilostil prezident George H.W. Bush v roku 1989, aj keď úplne prvým milosrdným prezidentom bol v roku 1963 John F. Kennedy. Prax posielať morky darované prezidentovi USA dožiť na farmu alebo do niektorej z verejných záhrad a parkov sa zaviedla v ére prezidenta Ronalda Reagana.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka