Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2020 08:00 | Správy | Domáce správy

Psychológ o vraždách v Lednických Rovniach: Zmanipuloval Lukáš k hrôze malé sestričky?!

Čo s nimi bude? Minulý týždeň v jednom z domov v Lednických Rovniach (okr. Púchov) našli hasiči, ktorých privolali k požiaru, telá Mira († 44) a Janette († 48).

Zistilo sa však, že ide o dvojnásobnú vraždu. Obvineniu z ohavného činu už čelí Mirov syn z prvého manželstva Lukáš (25), ktorého sudca poslal do väzby. Jeho nevlastné sestry, ktoré mu mali podľa uznesenia súdu o vzatí obvineného do väzby pomáhať zahladzovať stopy, čaká nejasný osud.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Lukáš (25) je obvinený z obzvlášť závažného zločinu vraždy, za ktorý mu v prípade dokázania viny hrozí až doživotie. Podľa uznesenia súdu o vzatí do väzby Lukáš sa spolu s jednou z maloletých sestier rozhodli usmrtiť svojho otca Miroslava a jeho priateľku Janette. Malo ísť o pomstu, pričom maloletá sestra podľa uznesenia mala dostať za úlohu zabezpečiť a pripraviť horľaviny, s ktorými následne polejú usmrtené osoby a interiér rodinného domu, aby vyvolali požiar a tak zakryli stopy trestného činu. Pomáhať musela aj druhá sestra.

„Mladšia z nich spáchanie vraždy odmietala, ale na základe jeho vplyvu sa na likvidácii stôp nakoniec zúčastnila,“ stojí v uznesení. „Deti nemuseli byť nutne donútené k tomu, ony boli zmanipulované. Situácia im bola vykreslená tak, aby to považovali za to najlepšie, čo v tej situácii môžu urobiť,“ vysvetlil skúsený psychológ a súdny znalec Dušan Kešický, podľa ktorého brat dievčatám mohol odkryť len jednu stranu veci.

 

Na družku sa neviazali

„Mohol im povedať, že sa niečo zmení v ich prospech a deti v ich veku nedokážu rozlíšiť, ako to je v skutočnosti. Mohlo ísť o manipuláciu, ktorá sa často používa v styku s deťmi, keď ich chceme primäť k tomu, aby spravili niečo, čo by ináč neurobili,“ dodal skúsený odborník s tým, že ak bola situácia v rodine napätá, tak deti ju prežívali ako negatívnu. Zároveň poukázal na jednu zvláštnosť naznačujúcu vzťah Noriky a Vanesky k otcovej družke.

„Neviazali sa na družku ich otca. Môžeme povedať, že pravdepodobne tam nejaký významnejší vzťah nevznikol, pretože sa nechali zmanipulovať človekom, ktorý s nimi nežil. On tam chodil iba na návštevy. Zvyčajne sa deti dajú zmanipulovať niekým, ku komu majú vzťah. Je málo pravdepodobné, že ak niekto príde na návštevu trikrát za rok, že dokáže zmanipulovať deti, aby konali napríklad proti rodičom, s ktorými žijú a majú s nimi dobrý vzťah. Niečo tam muselo byť,“ domnieva sa Kešický a dodáva, že v osudnej chvíli dievčatá, v snahe dostať sa z vypätej situácie, to pravdepodobne nedokázali odhadnúť.

Budú potrebovať pomoc

Dievčatá ale podľa odborníka čaká neľahká budúcnosť. „Bude to mať následky. Jednak budú dané situáciou pred týmto skutkom, potom tým, čo zažili, s prechodom od blízkych k cudzej osobe. Druhá príčina bude tá traumatizujúca, teda dôsledok toho, že nejakým spôsobom vnímali, čo sa tam deje,“ skonštatoval klinický psychológ. Vraví, že to, čo sestry vnímali teraz detským rozumom, začnú o pár rokov vnímať inak. „Budú to vidieť úplne odlišne a nie je vylúčené, že potom prídu pocity viny a budú pre ne veľmi závažné,“ tvrdí Kešický s tým, že dievčatá teraz budú potrebovať psychoterapeutickú pomoc.

Otvoriť galériu

Ak sa tak nestane, pôjde podľa neho o najväčšiu chybu, aká sa môže udiať. „Teraz nemusia vykazovať nič, tá ťarcha príde ale vtedy, keď to začnú vnímať ako dospelé osoby,“ pokračoval odborník a jednym dychom dodal, že deťom trest nehrozí, ale hrozí im odlúčenie od vzťahových osôb. „Vzťahová osoba je veľmi dôležitý faktor vo vývoji dieťaťa. Ak stratí takúto väzbu, dochádza k nenávratnému narušeniu jeho vývoja,“ uzavrel Kešický.

Podľa Marianny Šebovej z Kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny príslušný úrad práce pre maloleté deti po tragickej udalosti vykonal všetky potrebné opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v súvislosti s ich aktuálnou situáciou. „Vzhľadom na citlivosť prípadu a prebiehajúce vyšetrovanie, momentálne nie je možné poskytnúť viac informácií,“ uviedla Šebová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mim, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?