Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2020 13:00 | Správy | Domáce správy

Hádka pre testovanie! Proti Matovičovi sa postavili viacerí, starostovia penia

Bude sa opäť testovať každý alebo nie? To je hlavná otázka, ktorú má rozlúsknuť v stredu Ústredný krízový štáb.

Po tom pondelkovom sa totiž kompetentní jasne nedohodli na tom, či je povinné plošné testovanie opätovne zrealizovateľné. Zatiaľ čo Igor Matovič je zástancom celoslovenského pretestovania, primátori aj odborníci už takí nadšení nie sú.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Matovič po krízovom štábe oznámil nejasný verdikt: „Posledné hlasovanie bolo o tom, že rôzne zložky štátu, ktoré sa majú podieľať na plánovaní, majú do stredy prísť s návrhom, ako zrealizovať osem miliónov testov v priebehu troch decembrových víkendov. Predpokladám, že plošné testovanie a potom opakované testovanie v najviac zasiahnutých regiónoch,“ zvestoval premiér.

Podľa neho sú pripravení na tri kolá testovania tak ako naposledy. Zatiaľ však nie je jasne stanovené, či to tak reálne bude. Problémom bolo, že sa proti celoplošnému povinnému testovaniu postavili viacerí členovia a hlasovalo sa tak dvakrát. Odklepli teda len „masívne testovanie“, zatiaľ nie „celoslovenské“. Dopredu to avizoval napríklad Richard Sulík.

Odborníci už dlhšie hovoria, ako postupovať pri testovaní. „Pokles počtu zachytených pozitívnych v jednotlivých okresoch medzi prvým a druhým (či tretím) kolom testovania nie je dôkazom, že plošné testovanie spôsobilo zlepšovanie epidemiologickej situácie. Pomohlo to jednorazovo identifikovať veľký počet infikovaných, to je dobre, ale rast počtu pozitívnych prípadov sa spomaľuje už po opatreniach prijatých v októbri,“ vysvetlila nedávno epidemiologička Alexandra Bražinová.

 

Plošné testovanie celej krajiny označila za „mrhanie zdrojov“, pričom podľa nej je potrebné „cielene testovať v ohniskách a okolo nich“. Pomerne nejasne sa k plošnému testovaniu stavia vedec Robert Mistrík. Ten hovorí, že každý z faktorov ako testovanie, opatrenia či mierny lockdown prispel k výsledku, no je ťažké povedať ako veľmi. „To, či sa má pokračovať ďalším celoplošným testovaním a následným pretestovaním, si budú musieť rozhodnúť politici sami, z môjho pohľadu veda na to dnes nepozná odpoveď, pretože ide o rádovo komplikovanejší problém,“ dodal.

Matovič tvrdí, že chcú celoplošný skríning, aby našli ohniská. Bude sa však musieť spoľahnúť na spoluprácu so samosprávami, ktorým pristálo na pleciach množstvo povinností už pred mesiacom. Šéf Únie miest Slovenska Richard Rybníček avizuje, že krízový štáb ešte neschválil celoplošné testovanie.

„To, či sa bude testovať tak alebo inak, sa rozhodne v stredu, keď bude pokračovať krízový štáb. My sa budeme stretávať s veliteľmi armády a polície a rozprávať sa, do akej miery je celoplošné testovanie zrealizovateľné. Možností je viac. Bude to závisieť od toho, ako bude celoplošné testovanie pripravené z hľadiska možného obsadenia odberných miest, ochranných prostriedkov, testov...“ povedal Rybníček. Na rokovania však ide so zásadnou požiadavkou.

„Budeme žiadať, aby samosprávy dostali preddavok. Dopredu financie na uskutočnenie. Podľa toho sa mestá aj obce rozhodnú, či do toho pôjdu, alebo nepôjdu,“ dodal. Rozhodovať sa tiež bude o návrate žiakov a študentov do škôl. Práve tí, spolu s rodičmi a učiteľmi, môžu byť predmetom testovania v záujme spustenia výučby.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!