Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2020 07:45 | Tip od Vás | Slovensko

Psík Apollko sa potuloval v prístave 13 rokov: Neobyčajný príbeh! Slovenský Hačikó našiel šťastie až v starobe

Šťastný koniec! O Apollkovi, psíkovi, ktorý žil v bratislavskom prístave pod mostom Apollo trinásť rokov, písal Nový Čas už viackrát.

Chlpáča pred rokmi zachránili robotníci a pustili ho do prístavu, ktorý sa stal jeho domovom. Po tom, čo odišli, sa o havkáča postarali ľudia zo Slovenskej aliancie ochrancov zvierat (SAOZ) a našli mu aj nový domov. Ako sa mu tam vodí tri roky od záchrany? Psík sa 13 rokov potuloval po prístave pod mostom Apollo, preto mu ľudia dali meno Apollko.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Priniesla ho veľká voda z Rakúska. Plával na strome, keď bol vysoký Dunaj. Štekal a zachránili ho robotníci z prístavu. Mohol mať vtedy tak rok,“ zaspomínal taxikár Jaroslav. Oriešok zostal žiť v prístave s vrátnikmi, ktorí sa o neho starali a pravidelne ho kŕmili, až dokým ich neprepustili. Štvornohý kamarát ich roky vždy vítal a vyprevádzal na stanicu. Aj preto si vyslúžil prezývku slovenský Hačikó.

 

Nový domov

Havkáč našiel nový domov v dedinke Bojkovice na Morave. Ujala sa ho Janka Útla Lahutová zo SAOZ, ktorá sa stará ešte o ďalších 9 psíkov a ponúka aj dočasnú opateru. Musí sa však pasovať aj s chlpáčovými zdravotnými ťažkosťami. Keď bol na ulici, zistili mu nádor na semenníkoch, ten vyoperovali, no vyšetrenie odhalilo aj šelest na srdci, pre ktorý berie doteraz lieky.

„Po roku u mňa prekonal ťažký zápal pľúc. Našťastie, bral silné antibiotiká a dostal sa z toho, no na ulici by určite neprežil,“ konštatuje. S vôdzkou sa však nekamaráti. „Na ulici si toho veľa zažil a ak vidí, že sa s ním ide manipulovať, začne sa brániť. Je to jeho prirodzená obranná reakcia,“ vysvetľuje Janka. Havkáč má v novom domove obrovskú záhradu. Keď je chladné počasie, ide do vnútra, keď je teplo, opaľuje sa na slniečku. Prvé dni v novom domove však ideálne neboli - bál sa „venčiť“ vonku, lebo mal strach, že ho nepustia späť.

Otvoriť galériu
Psík Apollko
Zdroj: ajúl

„Nakoniec sme ho na maškrtu dostali aj do záhrady a postupne si začal zvykať, že môže chodiť von aj dnu," vysvetlila s tým, že dobre vychádza s deťmi a i psími kamarátmi. „Je to veľký šéfko a pán pes. Na svoju svorku starých psíkov je zvyknutý, no ak príde nový, každého ovrčí a ohundre,“ spomína majiteľka, ktorá je zároveň členkou SAOZ. Zároveň dodáva, že pomáhať osamelým psíkom dokážu len vďaka finančnej pomoci od ľudí, ktorým nie je ľahostajný ťažký osud chlpáčov.

 

Kto bol Hačikó?

Je známy aj ako najvernejší pes. Každý deň čakal na svojho pána na nástupišti vlakovej stanice Shibuya v japonskom Tokiu presne o 16-tej. Jedného dňa sa však pán z práce nevrátil. Bol profesorom na univerzite a počas prednášky dostal nečakane krvácanie do mozgu, ktorému podľahol. Hačikó aj napriek tomu chodieval každý deň čakať svojho pána na stanicu celých 11 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lucia Taňkošová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?