Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2020 17:43 | Správy | Domáce správy

Proces prerozdelenia poistného sa zmení, prilepšiť by si však mala len štátna VšZP

Prerozdeľovací mechanizmus poistného medzi zdravotnými poisťovňami sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa mení aj zákon o poisťovníctve. Novelu poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili.

Jej cieľom má byť to, aby každá poisťovňa mala zdroje aj na liečbu ťažko chorých. Má sa preto zaviesť takzvané ex-post prerozdelenie. Zmena má priniesť milióny eur pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP).

Ministerstvo zdravotníctva poukazuje na to, že napriek kompenzácii nákladov prerozdeľovaním prostredníctvom indexov rizika jednotlivých poistencov existuje významná skupina poistencov, ktorých náklady na zdravotnú starostlivosť výrazne prekračujú kompenzáciu. Do procesu prerozdelenia sa zavedie prvok "nadlimitná suma", ktorý už bol súčasťou procesu prerozdelenia v roku 2018, následne ho vypustili.

Opatrenie má priniesť do rozpočtu VšZP asi 9,5 milióna eur ročne na úkor súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union. Analýza vplyvov sa robila na základe vlaňajších dát o poistencoch.

V roku 2019 by sa týkala nadlimitná suma 9 386 poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, 2 814 poistencov Dôvery a 669 poistencov Unionu. Z titulu nadlimitnej sumy by mala štátna poisťovňa dodatočný príjem viac ako 9,5 mil. eur. Výdavky pre Dôveru by predstavovali takmer šesť miliónov eur a pre Union takmer 3,6 mil. eur.

 

Rezort tvrdí, že ak by hodnotenie rizika poistného kmeňa bolo v súčasnosti optimálne nastavené, takéto dodatočné prerozdeľovanie by prakticky nemalo dosah na výsledok prerozdelenia a nebolo by nutné ho opätovne zavádzať. "Avšak nadlimitná suma má vplyv na prerozdelenie vo významnej miere," poznamenal.

Novela upravuje aj niekoľko oblastí v systéme verejného zdravotného poistenia. Ide o elektronizáciu vo vzťahu k poistencovi, platiteľovi poistného, poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti a zdravotným poisťovniam. "Upravujeme riešenie duplicitných hlásení povinností platiteľov poistného a následné zavedenie časového limitu pre inštitúcie, ktoré poskytujú sociálne zabezpečenie poistencom a termíny na predkladanie údajov do ročného zúčtovania prostredníctvom online pobočiek," ozrejmil nedávno minister Marek Krajčí (OĽANO).

Novinkou je tiež určenie obdobia, v ktorom je platiteľom poistného štát - za azylantov. Úhrada zdravotnej starostlivosti poskytnutej osobe, ktorej je priznaná doplnková ochrana, sa presúva z pôsobnosti ministerstva vnútra na ministerstvo zdravotníctva.

Novela zákona bude účinná od januára 2021, niektoré opatrenia začnú platiť neskôr.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu