Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2020 15:42 | Správy | Zahraničné správy

Putin ospevuje ruskú vakcínu proti koronavírusu: Prečo sa zatiaľ nedal zaočkovať?

Ruský prezident Vladimir Putin ešte nebol zaočkovaný proti koronavírusu SARS-CoV-2, pretože v Rusku sa zatiaľ nezačalo s plošným očkovaním.

Uviedol to v utorok Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý súčasne vyhlásil, že "prezident sa nemôže dať očkovať necertifikovanou vakcínou".

Agentúra Interfax pripomenula, že Putin minulý týždeň na summite hospodárskeho zoskupenia Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky (BRICS) označil ruské vakcíny proti koronavírusu nového typu za bezpečné. "Ruské vakcíny existujú, fungujú, sú účinné a bezpečné," uviedol.

Prvou ruskou vakcínou proti chorobe COVID-19 bola očkovacia látka vyvinutá Gamalejovým inštitútom pri ministerstve zdravotníctva, ktorá je známa pod názvom Sputnik V.

 

Táto vakcína je pomenovaná po Sputniku-1 - prvej umelo vytvorenej družici schopnej dosiahnuť obežnú dráhu Zeme, čím Sovietsky zväz v 50. rokoch triumfoval nad svojím konkurentom v dobývaní vesmíru - Spojenými štátmi.

Putin sa o tejto vakcíne vyjadruje pochvalne - informoval, že sa ňou ako dobrovoľníčka dala zaočkovať aj jeho dcéra, ktorá následne nemala žiadne závažné vedľajšie účinky - len dočasnú miernu horúčku.

Agentúra Interfax napísala, že vakcína Sputnik V momentálne prechádza fázou postregistračného testovania v Moskve. Zúčastňuje sa na ňom 40.000 ľudí, pričom štvrtina z nich dostane placebo. Táto vakcína sa v Rusku paralelne používa na očkovanie rizikových skupín - lekárov, zdravotníkov, učiteľov.

Tím, ktorý vakcínu Sputnik V vyvinul, v utorok oznámil, že jej účinnosť na 42. deň po podaní prvej dávky dosiahla 95 percent. Predchádzajúca, prvá, priebežná analýza podľa vedcov preukázala účinnosť vakcíny 92 percent. Počas testov sa u zaočkovaných neprejavili "žiadne nepredvídané nežiaduce účinky".

Ako informovala agentúra Interfax, táto vakcína sa bude očkovať v dvoch dávkach, pričom cena jednej dávky pre zahraničné trhy bude do desať dolárov.

Druhá ruská vakcína - EpiVacCorona - z vedeckého centra Vektor bola úradmi zaregistrovaná 14. októbra. Do jej postregistračného testovania, ktoré sa začalo 17. novembra, sa zapojí 40.000 ľudí, a to aj v rôznych regiónoch Ruska. Táto vakcína sa oddelene testuje aj na skupine 180 dobrovoľníkov starších ako 60 rokov.

Ďalšiu vakcínu vyvíja Čumakovovo centrum pri Ruskej akadémii vied. Momentálne tiež prechádza klinickými skúškami, a to na skupine 300 dobrovoľníkov. Registrácia tejto vakcíny sa očakáva do konca roka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu