Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Bezpečnostný systém Milana Pašeka má svetové parametre: Ako Košičan dobehol izraelský Mosad

Pôvodne študentský startup Košičana Milana Pašeka (37) má porovnateľné bezpečnostné a vyhodnocovacie výsledky s izraelským Mosadom!

Milan vyvíja a testuje nový systém založený na unikátnom spôsobe živého vyhodno­covania rizika z bezpečnostných kamier pomocou umelej inteligencie. Jeho systém vie rozpoznať hľadaných ľudí či teroristov podľa ich správania a rozpozná aj nože a zbrane. Košičan prezradil, že v porovnaní s medzinárodnou profesionálnou konkurenciou dokonca dosiahol lepšie výsledky.  Milan Pašek (37) je absolventom košického gymnázia. Počas vysokoškolského štúdia v Prahe v roku 2006 založil študentský startup.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Pred 5 rokmi sa však začali naplno venovať využívaniu umelej inteligencie a ich najnovší systém má potenciál zvýšiť bezpečnosť na letiskách, nemocniciach či školách. „Ide o platformu na inteligentnú analýzu videa. Čokoľvek chcete vyhodnotiť, či už objekty, ľudí alebo ich správanie, dokáže na to reagovať. Môže to počítať zákazníkov v obchode, merať teplotu, rozpoznávať ľudí na letisku alebo zistiť, že došlo k bitke, alebo že človek odpadol a leží na zemi,“ predstavil vlastnosti nového autonómneho systému, ktorý dokáže rozpoznať tvár aj cez rúško.

„Systém sa naučil tváre od seba rozpoznávať. Ak vidieť polovicu tváre a oči, vieme osobu rozoznať,“ odhalil Pašek. V praxi novinku môžu využiť aj pri forenznej analýze existujúcich záznamov, keď potrebujú identifikovať osoby z bezpečnostných kamier. „Dokážeme s pomocou systému aktívne sledovať, čo sa deje. Ak kamera zaznamená podozrivú udalosť, okamžite na to upozorní bezpečnostného pracovníka. V prípade, ak niekto vytiahne zbraň alebo nôž, ochrankári by o tom vedeli takmer v okamihu a môžu hneď zareagovať,“ vysvetlil Pašek s tým, že porazili aj zahraničnú konkurenciu, medzi inými aj izraelskú tajnú službu Mosad.

 

„Boli sme najlepší v biometrickom rozpoznávaní. Dokázali sme nájsť konkrétne osoby z veľmi nekvalitných fotografií, ľudí, ktorí boli už starí čí mŕtvi,“ dodal. Ich vynález už testujú v Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe.

 

Ako to funguje

1. Detekcia tvárí v dave

2. Algoritmus rozpozná črty podozrivého

3. Upozornenie bezpečnostných zložiek

4. Zásah

 

Otvoriť galériu

Systém dokáže detekovať základné črty tváre a neobalamutia ho ani nespočetné plastické operácie či zmena farby pokožky. Vyskúšali to aj na príklade slávneho speváka Michaela Jacksona, ktorý podstúpil niekoľko estetických zákrokov.

 

Izraelská spravodajská služba Mosad

Mosad založili 1. apríla 1951. Do pôsobnosti patrí zber spravodajských informácií, tajné operácie a protiteroristická činnosť. Centrála sídli v Tel Avive. Na čele stojí riaditeľ, ktorý je priamo zodpovedný premiérovi, pretože Mosad nepodlieha kontrole izraelského parlamentu (Kneset). Ide o civilnú službu a nepoužíva vojenské hodnosti. Najznámejšími akciami sú nájdenie a zajatie nacistického vojnového zločinca Adolfa Eichmanna tímom agentov Mosadu 11. mája 1960 v Argentíne či zabitie Fathi Shqaqi, vodcu palestínskeho Jihadu v roku 1995.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur
Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá
Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlia s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok