Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2020 17:30 | Správy | Domáce správy

Veterinári skúmali rozsah kontaminácie v regióne Zemplína: Kde vyšli najhoršie výsledky

Otázkou rozsahu kontaminácie polychlórovanými bifenylmi (PCB) v regióne Zemplína v súvislosti s environmentálnymi záťažami bývalého štátneho podniku Chemko Strážske a odkaliska Poša sa zaoberali aj veterinári.

Spomedzi 41 obcí štyroch okresov, kde zisťovali obsah PCB látok u zvierat z domácich chovov, vyšli najhoršie výsledky v obciach v okolí odkaliska Poša. Ako pre TASR povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš, drobnochovatelia môžu dosah kontaminácie znížiť aplikovaním humínových kyselín alebo zeolitu na pôdu.

Obsah PCB látok u zvierat a zvieracích produktov zisťovali veterinári v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné, Michalovce a Trebišov. Ako Bíreš priblížil, analýzy zamerali na hydinové mäso, vajcia, mlieko, sval z ošípaných a poľovnú zver. "Z 80 vzoriek bolo 13 pozitívnych. Matematicky to nie je zlé, ale biologicky je to vysoko rizikové, pretože aj u tých 13 rodín, ktoré konzumujú tie potraviny dlhodobo, môže byť zdravotný dosah rôzny," konkretizoval s tým, že v rámci domácich chovov je PCB látkami najzasiahnutejšia hydina, najmenej ošípané a tiež kravské mlieko. Ako absolútne najkontaminovanejšiu veterinári vyhodnotili poľovnú zver zo zvernice Orlová v Strážskom, u ktorej sa pozitivita blížila k 100 percentám.

Bíreš rozdiely v obsahu PCB látok u rôznych zvierat vysvetľuje rozdielmi v druhu potravy a spôsobe života. Kým hydina konzumuje potravu priamo z kontaminovanej zeme, ošípané sú zväčša chované v uzatvorenom priestore. Divoká zver sa okrem potravy kontaminuje aj počas váľania sa v kontaminovanom bahnistom teréne zverníc a PCB látkami sa kontaminuje aj cez kožu.

 

Aby sa kontaminácia zvierat PCB látkami v drobnochovoch na Zemplíne znížila, Bíreš chovateľom odporúča nepoužívať krmivo vyrobené doma alebo na území regiónu. ŠVPS tiež zvažuje možnosť dekontaminácie pôdy v domácnostiach prostredníctvom aplikácie humínových kyselín alebo zeolitu. "Tieto dve látky sa budú aplikovať na dvore a budeme zisťovať v ďalšom procese, či pokles PCB látok bude alebo nie. Chceme toto overiť v krátkej dobe," doplnil s tým, že vo zvernici je jediným možným riešením "športové poľovníctvo" podobne, ako je to s rybárčením na Zemplínskej šírave. Ako dodal, otázka dekontaminácie pôdy u drobnochovateľov s možnou spoluúčasťou štátu, rovnako ako aj možnosť ich finančného odškodnenia za predchádzajúce roky má byť predmetom ďalších stretnutí so starostami dotknutých obcí a tiež predstaviteľov rezortu pôdohospodárstva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!