Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2020 21:24 | Správy | Zahraničné správy

Británia, Francúzsko a Taliansko bojujú s koronavírusom: Španielsko už má plán očkovania

Británia, Francúzsko a Taliansko v nedeľu oznámili ďalšie tisíce potvrdených prípadov koronavírusu, nedeľné bilancie sú však nižšie ako v sobotu.

S odvolaním sa na úrady týchto krajín, ktoré majú v absolútnych číslach jedny z najvyšších prírastkov infekcií v Európe, o tom informovala agentúra Reuters. Španielsky premiér Pedro Sánchez v nedeľu ohlásil, že krajina začne od januára s očkovacím programom.

Španielsko a Nemecko sú podľa šéfa španielskej vlády prvými európskymi krajinami, ktoré predstavili kompletný plán podaní vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2. Na jej vývoji teraz pracujú desiatky spoločností po celom svete.

"Vakcína by mala byť podaná podstatnej časti populácie počas prvej polovice roka (2021)," uviedol Sánchez. Madrid plánuje zaviesť jednotnú celoštátnu stratégiu a vakcínu najprv podať "prioritným skupinám". Kompletný plán chce premiér v utorok predstaviť kabinetu.

 

Viac ako 46-milionové Španielsko má po Francúzsku v absolútnych číslach druhú najvyššiu bilanciu nakazených v Európe. Koronavírus sa tu preukázal u 1,5 milióna ľudí, z ktorých ich bezmála 47 000 zomrelo.

V 66-miliónovom Francúzsku v nedeľu počet nakazených vzrástol o 13 157 na 2,14 milióna. V sobotu skôr krajiny ohlásila najmenej 18 000 nových infekcií. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva zomrelo ďalších 215 infikovaných pacientov. Francúzsko od začiatku epidémie registruje 48 732 úmrtí v súvislosti s ochorením.

Z oficiálnych štatistík Spojeného kráľovstva vyplýva, že sa tu koronavírus potvrdil u ďalších 18 662 ľudí. V sobotu  sa nakazilo 19 875 ľudí. Do 28 dní od pozitívneho testu v krajine zomrelo 398 ľudí, pričom táto bilancia zahŕňa aj 141 pacientov, ktorých úmrtie nebolo kvôli chybe v systéme obsiahnuté v sobotných dátach.

Taliansko za posledných 24 hodín zaznamenalo 28 337 ďalších nakazených, v sobotu to bolo cez 34 000. Nedeľná bilancia vychádza z 188 747 vyhodnotených vzoriek, uviedlo talianske ministerstvo zdravotníctva, pričom v sobotu krajina vykonala 237 225 testov.

Celkovo sa v krajine s 60 miliónmi obyvateľov od prvého potvrdeného prípadu vo februári koronavírus preukázal u 1,4 milióna ľudí. Zomrelo tu 49 823 infikovaných, z toho 562 za posledný deň.

V Českej republike, ktorá má zhruba 10,7 milióna obyvateľov, pribudlo za sobotu ďalších 3187 prípadov nákazy. Hoci majú krajiny južnej a západnej Európy v absolútnych číslach vyššie denné prírastky nakazených, denník The New York Times vo svojich štatistikách uvádza, že zatiaľ čo sa v Česku koronavírusom v priemere za posledných sedem dní nakazilo okolo 42 ľudí na 100 000 obyvateľov, vo Francúzsku je to 33 ľudí na 100 000 obyvateľov, v Británii 32 a v Španielsku 30. Taliansko si v tomto porovnaní vedie o niečo horšie ako Česko s okolo 56 potvrdenými prípadmi na 100 000 obyvateľov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?