Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2020 14:06 | Šport | Šport mix
FotoVideo

Skvelá Vlhová bez problémov zvládla druhé kolo: Porazila Shiffrinovú a oslavuje víťazstvo

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala v úvodnom slalome novej sezóny Svetového pohára.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
V sobotných pretekoch vo fínskom Levi za ňou o 18 stotín sekundy zaostala jej veľká americká rivalka Mikaela Shiffrinová. Tretie miesto obsadila Rakúšanka Katharina Liensbergerová (+0,57 s).

Iba 25-ročná slovenská zjazdárka súťaží síce v ére multirekordnej a fenomenálnej Shiffrinovej, sama však v strednom kariérovom veku atakuje zaujímavé méty. V prvom z dvoch víkendových slalomov dosiahla svoje pätnáste víťazstvo v pretekoch SP, čo sa veličinám ako Perrine Pelenová, Anna Veithová, Sonja Nefová, či Isolde Kostnerová podarilo za celé ich súťažné dráhy. Rovnaký počet triumfov má na konte aj 30-ročná Federica Brignoneová, celková víťazka predchádzajúcej sezóny SP.

Vlhová viedla už po prvom kole, Shiffrinová, ktorá absolvovala svoju prvú súťažnú jazdu od 26. januára, sa za ňu zaradila s odstupom 15 stotín sekundy. Zo štartového poľa v predvečer súťaže vypadla zásadná spolufavoritka Anna Swenn-Larssonová. Švédsky tím poslali fínske úrady do karantény pre pozitívny covid-test trénera a lyžiarkam neumožnili štartovať napriek ich negatívnym výsledkom. Týkalo sa to napríklad aj Emelie Wikströmovej, druhej švédskej zástupkyne v hlavnej slalomárskej skupine. V oslabenom poli tretí čas kola zašla Liensbergerová (+0,52 s), ktorá ako jediná dokázala so superfavoritkami držať krok aj v ťažkých strmých úsekoch.

 

Zradné zákutia boli v podstate len v strede svahu, ale dosť sa dalo stratiť aj v pomerne zatvorenom odpichu zo štartovej búdky. Ináč však bola trať mimoriadne rytmická a vyžadovala si tie najvyššie technické zručnosti s minimálnou chybovosťou. Týmto spôsobom sa v prvej jazde presadili dva odlišné slalomárske štýly, Vlhová predviedla agresivitu v dynamike a Shiffrinová precíznosť a ľahkosť zrýchľovania v oblúkoch. Ostatné pretekárky zaostali o viac ako sekundu na vedúcu Slovenku.

V druhom kole vytýčil bránky na svahu Vlhovej tréner Livio Magoni. Taliansky kouč nachystal menej rytmickú trať s dvoma presadenými bránkami priamo na zlome na úrovni druhého medzičasu. Liensbergerová napriek miernemu zaváhaniu vo vlásenke predviedla veľmi rýchlu druhú jazdu. Shiffrinovej náskok sa najskôr zmenšoval, no Američanka tradične zabrala v záverečnej pasáži a priebežne sa zaradila na vedúcu pozíciu. Vlhová išla na trati, ktorú vo Fínsku trénovala dva týždne, suverénne a v jednej časti si vypracovala vyše polsekundový náskok. Ten sa síce v závere trocha zmenšil, Slovenka však aj v druhom kole zajazdila najlepší čas a ešte o tri stotinky sa vzdialila Shiffrinovej.

"Chcela som využiť tú malú výhodu, že trať druhého kola staval môj tréner. Nebolo to však jednoduché, na štarte snežilo a zjazdovka už bola miestami rozbitá. Chcela som ísť naplno, vlani som tu vypadla, takže sa veľmi teším. Víťazstvo v prvom slalome sezóny je vždy veľmi dôležité," povedala v prvej televíznej reakcii Vlhová, ktorá vyrazila za obhajobou malého glóbusu v tejto disciplíne stobodovým ziskom. Z pätnástich triumfov na podujatiach SP má v slalome na konte deväť. V Levi nadviazala na úspech z roku 2017, ďalší môže pridať už v nedeľu (10.15/13.15 SEČ).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Český expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?