Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Košickí živnostníci sa obuli do poslanca NR SR pre stavbu domu: Prečo robotníkom nevyplatil faktúry?

Nešetrili kritikou. Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a košický miestny poslanec Peter Liba (40), ktorý je aktívnym odporcom hazardu, má na krku sťažnosti Košičanov.

Verejne sa do neho obuli miestni živnostníci, ktorí mu na Pereši stavajú dom. Sťažujú sa, že poslanec im odmieta zaplatiť za vykonané práce i použitý materiál. Oni tak nemajú z čoho platiť svoje náklady a živiť rodiny. Na dome sa tak nepracuje už od augusta. Liba tvrdí, že voči staviteľovi má všetky záväzky uhradené. Kto má pravdu? Košickí subdodávatelia sa rozhodli prehovoriť o tom, že pri prácach na dome Petra Libu (OĽaNO) nedostali svoju plácu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Sme živnostníci a sme odkázaní na plat za práce a za material,“ hnevá sa Ladislav Kováč, jeden zo živnostníkov, ktorý pracoval na streche domu. Na sociálnej sieti verejne uviedol, že Liba si nechal postaviť dom a teraz im odmieta zaplatiť. Hlavný dodávateľ stavby Štefan Tóth tvrdí, že problémy s financovaním nastali pre chyby projektanta domu.

„Podľa výkazu materiálu sme spravili aj rozpočet. Od začiatku stavby však tieto výkazy nesedeli, ani pri základoch či bodových múroch. Projektant na streche urobil chybu a napočítal oveľa menej reziva, než bolo potrebné. Rovnako pán Liba zmenil to, že z pôvodných 3 strešných okien chcel mať 8 a teraz si to nechce uznať a nechce nám zaplatiť,“ povedal Tóth s tým, že cena za nevyplatený materiál a za prácu je 24-tisíc eur. Zároveň priznal, že stavbu nedokážu dokončiť včas do konca decembra, ako bolo plánované. Odôvodnil to aj tým, že od konca augusta na dome nepracovali, keďže od Libu nedostali peniaze. Preto zvažujú aj právne kroky.

 

Nezhody s prácami

Iný pohľad na vec má samotný poslanec. Liba v stanovisku pre Nový Čas uviedol, že s pánom Kováčom nie je v žiadnom zmluvnom vzťahu. „Podľa mojich vedomostí je pán Kováč v zmluvnom vzťahu s mojím bývalým staviteľom ako jeho subdodávateľ. Ja voči môjmu bývalému staviteľovi mám svoje záväzky vyrovnané. Ak by ale bolo pravdou, že nastala situácia, že by môj bývalý staviteľ neuhradil svojich subdodávateľov, tak ma táto situácia úprimne mrzí. Ja som pripravený nechať celý prípad v prípade potreby prešetriť aj nezávislému súdu,“ reagoval Liba.

Zároveň priznal, že po nezhodách s prácami na dome sa rozišli so stavebníkom. „Najprv žiadal doplatiť 6-tisíc eur, potom 12-tisíc a stále sa to zvyšuje. Nemôžem sa nechať zatlačiť do kúta preto, lebo som politik,“ uviedol. Základy domu začali kopať vo februári, kde podľa poslanca nastali aj najväčšie chyby.

„Základové pásy mali byť podľa projektu väčšie, než boli reálne urobené. Keď to uvidel statik, zostal zhrozený,” doplnil Liba. Podľa neho bol so staviteľom dohodnutý, že do Vianoc tam bude so svojou rodinou bývať. „Časový sklz je pol roka. V zmluve sme boli dohodnutí aj na sankcii za omeškanie. Keď tam budem bývať v lete, budem veľmi šťastný,“ zakončil Liba.

Medzičasom sa obe strany dohodli, že sú ochotní sadnúť si za stôl a nájsť spoločný kompromis. Pán Kováč sa ospravedlňuje, že obvinil pána poslanca Libu z nezaplatenia, nakoľko medzi sebou nemali žiadny zmluvný vzťah a pána Kováča mal vyplatiť staviteľ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta