Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2020 17:28 | Správy | Zahraničné správy

Urazený Trump si líže povolebné rany v Bielom dome: Tá zmena v správaní sa nedá prehliadnuť

V závere predvolebnej kampane sa pred televíznymi kamerami ukazoval aj niekoľkokrát denne, posledné dva týždne ale prinášajú diametrálne odlišný obrázok.

Americký prezident Donald Trump od volieb s výnimkou výjazdov na golf prakticky neopúšťa Biely dom a neodpovedal na jedinú otázku médií. S tými príliš nekomunikujú ani hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnany a viceprezident Mike Pence. Podľa agentúry AP prezident do veľkej miery vzdal vládnutia, hoci na čele Spojených štátov bude ešte dva mesiace. Väčšinu jeho verejných vyhlásení v posledných dňoch tvoria príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých propaguje nepodložené obvinenia ohľadom volebných podvodov alebo oznamuje výmeny na vládnych postoch.

Od ohlásenia víťazstvo svojho rivala Joea Bidena absolvoval Trump iba dve vystúpenia na verejnosti. Minulú stredu uctil vojnových veteránov na národnom cintoríne v Arlingtone neďaleko Washingtonu, o dva dni neskôr na záhrade Bieleho domu hovoril o pokrokoch vo vývoji vakcíny proti covidu-19. Ani pri jednej z týchto akcií nedostali novinári možnosť opýtať sa prezidenta na jeho postoj k povolebnému vývoju, ktorý kvôli jeho neochote uznať porážku nepostupuje obvyklým spôsobom. Na otázky reportérov zrejme šéf Bieleho domu nebude odpovedať ani vo štvrtok, lebo jeho verejný rozvrh bol opäť prázdny.

Podľa televízie CNN sa tak od termínu volieb stalo po dvanástykrát. Trumpová kampaň skôr avizovala, že prezident bude aj po voľbách chodiť na mítingy s voličmi. Zatiaľ sa ale žiadna akcia podobná predvolebnom zhromaždením nekonala a Trump sa len na chvíľu ukázal na sobotňajšej manifestácii svojich stúpencov vo Washingtone. Po ceste na golfové ihrisko jeho kolóna prešla davom ľudí, ktorým prezident mával cez okienko svojho auta. S médiami príliš nekomunikuje ani prezidentova hlavná hovorkyňa McEnany, ktorá už sedem týždňov neviedla klasický brífing, uviedla vo štvrtok televízia ABC News.

V ústraní zostáva aj viceprezident Pence, ktorý je okrem iného predsedom krízového štábu Bieleho domu pre boj proti koronavírusu. Aj preto nastupujúci prezident Biden súčasnú administratívu obviňuje, že vzdala snahy o potlačenie nákazy, ktorej šírenie v posledných týždňoch zosilnelo naprieč USA. "V Bielom dome zavládol pocit ochromenia," komentuje situáciu AP. "Západné krídlo (ktoré zahŕňa aj oválnu pracovňu, pozn. ČTK) je vyprázdnené, niektorí pracovníci sa izolujú kvôli kontaktu s covid-19 a ďalší sa aktívne obzerajú po novom zamestnaní. Prezident zostáva v Oválnej pracovni do nočných hodín, ale drží sa mimo zraku verejnosti. Na twitter pridáva nepodložené tvrdenia, pričom prevažne rezignoval na vládnutie," pokračuje štvrtkový článok.

 

Medzitým si prezidentov tím pripisuje ďalšie neúspechy v povolebnej súdnej bitke a ďalej tak slabnú jeho od počiatku malé šance na zvrátenie výsledku. Špičky Republikánskej strany stále držia s Trumpom a takisto odmietajú uznať Bidena víťazom, podľa AP ale ich verejné vyhlásenia nereflektujú skutočné postoje a v zákulisí silnie "šepot o márnosti Trumpovho právneho boja". Posun vraj dokladajú aj gratulácie, ktorých sa novozvolenej viceprezidentke Kamale Harris tento týždeň dostalo od jej republikánskych kolegov pri návrate do Senátu. "Bol to signál, že mnohí republikáni v súkromí akceptujú to, čo odmietajú povedať otvorene: demokrati Joe Biden a Kamala Harris vyhrali voľby a v januári sa ujmú funkcií," mieni AP.

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!