Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.11.2020 18:57 | Správy | Zahraničné správy

Česko hlási menšie čísla nákazy, ale úmrtia stále stúpajú: Minister zdravotníctva prehovoril

Počet hospitalizovaných s koronavírusom klesol o viac ako 500, podľa údajov k utorkovému večeru bolo v nemocniciach s touto nákazou 6322 ľudí.

V stredz ale pribudlo ďalších 149 zomrelých. Laboratóriá do 18:00 odhalili 2482 potvrdených prípadov koronavírusu. Je to zhruba o 1900 menej ako za rovnakú dobu minulú stredu. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva.

Od marca, kedy sa nákaza začala v Česku šíriť, bol koronavírus preukázaný u 472 250 ľudí. Viac ako 354 000 z nich sa už vyliečilo. Aktuálne je v krajine cez 111 000 nakazených, väčšina s ľahkým priebehom ochorenia.

Ľudí hospitalizovaných s koronavírusom je teraz najmenej od 26. októbra. Prvýkrát od konca októbra tiež klesol pod 1000 počet pacientov v ťažkom stave, aktuálne ich je 961. Stále však pribúdajú zosnulí. Od 19. októbra sú denné počty úmrtí trojciferné. Na stredu zatiaľ pripadá 46 úmrtí, tieto údaje ale obvykle pri ďalších aktualizáciách rastú.

 

Laboratóriá v utorok vykonali 17 100 testov, približne o 9000 menej ako v pondelok. Vo voľných dňoch sa ale testuje menej. Podiel pozitívnych testov vzrástol na 24,8 percenta, v pondelok bol o štyri percentuálne body nižší. Sedemdňový priemer je približne 24 percent.

Rizikové skóre, podľa ktorého sa budú uvoľňovať, alebo sprísňovať protikoronavírusové opatrenia, zostalo aj dnes na 70 bodoch zo 100, na tejto hodnote sa drží už sedem dní. Ministerstvo minulý týždeň uviedlo, že ak číslo zostane do stredy pod 75, navrhne vláde zmiernenie opatrení. To by mohlo platiť zrejme od budúceho pondelka.

Minister zdravotníctva Jan Blatný v stredu Českej televízii povedal, že na Vianoce by Česko mohlo byť v treťom z piatich stupňov protiepidemického systému (PES). Vo štvrtok chce vyhodnotiť dáta za prvý týždeň fungovania systému, ktoré zatiaľ naznačujú zlepšovanie situácie s nákazou COVID-19. Možný je presun z piateho do štvrtého stupňa prísnosti opatrení.

Najhoršia situácia je momentálne na Havlíčkobrodskej, kde za uplynulých sedem dní zaznamenali najmenej 700 nakazených na 100 000 obyvateľov. Nasleduje Chrudimsko s 577 a Pelhřimovsko s 575 prípadmi na 100 000 obyvateľov.

Už v stredu sa zmiernili podmienky v školách. Nanovo sa mohli do lavíc vrátiť prváci a druháci na základných školách a všetci žiaci špeciálnych škôl. Do základných škôl v stredu podľa spolku Pedagogickej komory dorazila úplná väčšina žiakov prvých a druhých tried. V prípade špeciálnych škôl prišla približne polovica žiakov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste