Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Pilsner Urquell Master Bartender: Majstri, ktorí čapujú zlato

Zaujímali ste sa už niekedy o to, prečo môže mať rovnaká značka piva v rôznych podnikoch inú chuť? My vám prezradíme, čo je jedným z hlavných dôvodov. Aj keď je kvalita piva v podnikoch rovnako vysoká, finálny zážitok z pitia ovplyvňuje najmä spôsob, akým je servírované - práve výčapník je totiž ten, ktorý dotiahne jeho chuť do dokonalosti.

Načapovať skvelé pivo je umenie a Pilsner Urquell ho u svojich výčapníkov dlhodobo rozvíja. Tí najlepší dokonca každý rok v Plzni bojujú o titul Master Bartender vo vlastnej súťaži. O najsympatickejšieho slovenského finalistu súťaže Pilsner Urquell Master Bartender môžete hlasovať aj vy.

Výslednú chuť piva a jeho rezkosť ovplyvňuje aj štýl, akým je načapované. Vedeli ste, že ich je hneď niekoľko? „Najobľúbenejším spôsobom je hladinka, ktorá sa čapuje na jedenkrát tak, že najskôr sa načapuje krémová pena vo výške približne na tri prsty a pod ňu sa následne dopĺňa pivo. Milovníci jemnej chuti zas oceňujú tzv. mlieko, ktoré je tvorené hustou penou. Pre jeho sladšiu chuť ho obľubujú najmä ženy. Šnyt je zas vhodný ako ochutnávka piva alebo ako pivo na rozlúčku. Obsahuje 0,3 l piva a má vyšší podiel krémovej peny. Pivo je vďaka nej chránené pred oxidáciou a ostane dlhšie čerstvé,“ vysvetľuje Petra Sečkárová, víťazka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender 2016 za Slovensko. Pohár, do ktorého sa pivo čapuje musí byť pivne čistý – umytý prípravkom určeným na pivné sklo. Umývanie pohárov pomocou bežných prípravkov či v umývačkách riadu môže totiž chuť piva ovplyvniť. Pohár musí byť tiež vychladený na správnu teplotu a mokrý. Podľa neustále mokrých rúk spoznáte dobrého výčapníka. Kvalitu piva a jeho správne podávanie zas odhalíte pomocou krúžkov, ktoré by po odpití mali zostávať na pohári.

Otvoriť galériu

Každý rok pribúdajú výčapníci ocenení titulom Master Bartender, ktorí robia svoju prácu so srdcom a starajú sa o pivo tak, aby ho svojim hosťom podávali v tej najvyššej kvalite. Aj vďaka tomu pivná kultúra na Slovensku stále napreduje. „Učíme výčapníkov o histórii, o výrobe piva a najmä to, ako sa o pivo príkladne starať až kým sa dostane do pohára, aby ste mali ten najlepší zážitok,“ hovorí Václav Berka, emeritný vrchný sládok Plzeňského Prazdroja. Sú to totiž práve výčapníci, ktorí svojím umením vytvárajú rozdiel medzi jedinečným chuťovým zážitkom a obyčajným pitím. Aj staré české príslovie hovorí, že sládok pivo varí, ale výčapník ho robí.

Do súťaže Pilsner Urquell Master Bartender sa hlásia výčapníci, barmani a barmanky z celého Slovenska už 13-ty rok. Chcú ukázať, že práve oni dokonale ovládajú svoju profesiu, robia ju s láskou a zdieľajú nadšenie zo zlatého plzenského ležiaka Pilsner Urquell. Správny bartender musí výborne ovládať nielen samotné čapovanie, ale aj to ako pivo skladovať, vedieť sa správne starať o výčap a jeho sanitáciu či vedieť nastaviť tlak, ktorý pivo zo sudov a tankov vytláča. Načapovať dokonalé pivo nie je vôbec jednoduché a vyžaduje si to dlhé hodiny tréningu.

Otvoriť galériu

Jedenástka najlepších slovenských výčapníkov, ktorí budúci rok v Plzni zabojujú spolu s českými finalistami o prestížny titul Pilsner Urquell Master Bartender, je už známa. Svoje znalosti a skúsenosti predviedli na regionálnych kolách v Košiciach a v Smoleniciach. Oboch slovenských regionálnych kôl sa zúčastnilo dohromady takmer 100 výčapníkov a účasť na Slovensku tak dosiahla svoje historické maximum.

Tento rok sa po prvýkrát môže zapojiť aj každý fanúšik skvelého piva. V hlasovaní na portáli cas.sk budete môcť od budúceho týždňa vybrať toho najsympatickejšieho výčapníka spomedzi jedenástich finalistov. Víťaz hlasovania tak získa titul Master Bartender Sympaťák.

Postupne vám predstavíme jednotlivých finalistov z oboch regionálnych kôl. O vašu priazeň a titul Master Bartender Sympaťák sa budú uchádzať:

Finalisti z košického regionálneho kola:

• Paulína Rafajová z Plzenskej reštaurácie & Pivária v Žiline
• Jozef Váradi a Lucia Kubišová z banskobystrickej Pilsner restaurant u Kemov
• Danka Svetlikova z Plzenskej Brány v Bratislave
• Nikola Haffnerová z púchovskej prevádzky U Kronera

Finalisti z regionálneho kola v Smoleniciach:

• Matej Holúbek zo stupavskej prevádzky U Holuba
• Dominika Chudá z Plzeňskej Hodovne v Malackách
• Jozef Lisý z prevádzky Plzeňka Malacky
• Adriána Jančíková z prevádzky Bar & Pension Svet v Skalici
• Ivana Almanová zo smolenického Havran Pubu
• Alojz Horník z obľúbeného bratislavského Randal clubu

Nezabudnite, že už 24. novembra bude môcť každý zahlasovať za svojho favorita a vybrať tak najsympatickejšieho finalistu súťaže Pilsner Urquell Master Bartender na Slovensku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky