Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Ako sa chlapček z Fiľakova stal miliardárom: Trpké spomienky na detstvo, impérium vybudoval od nuly

Miliardár z malého slovenského mestečka!

V roku 1930 sa vo Fiľakove (okr. Lučenec) do rodiny drobného židovského obchodníka narodil Frank Lowy (90), v súčasnosti známy ako austrálsko-izraelský biznismen, ktorého majetok Forbes odhadol na 5,7 miliardy dolárov. Jeho detstvo však nepripomínalo prechádzku ružovým sadom. Práve naopak! S rodinou utekal pred nacistami, trel biedu, no vzoprel sa osudu. Po druhej svetovej vojne odišiel do Austrálie, kde sa začala jeho cesta na podnikateľský Olymp. Aké sú spomienky 349. najbohatšieho muža na svete na rodné Fiľakovo?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Cesta k tomu, aby sa v roku 2010 stal Frank Lowy najbohatším človekom Austrálie, bola poriadne tŕnistá. Židovský chlapec, pôvodným krstným menom František, žil 12 rokov do druhej svetovej vojny vo Fiľakove. S nástupom nacistov k moci sa však všetko zmenilo a šťastné detstvo sa obrátilo na nočnú moru. Primátor Fiľakova Attila Agócs je s magnátom dodnes v kontakte a dobre vie, ako veľa si v mladosti vytrpel.

„Jeho spomienky na detstvo sú dosť trpké, lebo to už bolo obdobie, keď začali Židov vo veľkom prenasledovať. Sú to spomienky malého chlapca, ktorý chodí do školy a deti sa mu vysmievajú na ulici a častujú ho nenávistnými protižidovskými výrokmi. Nie sú to dobré spomienky, ale na druhej strane si pamätá slávne medzivojnové obdobie fiľakovského futbalu, kde náš klub bol majstrom Slovenska. On si spomína, že v tom čase židovské obchodnícke rodiny podporovali futbal. Skladali sa na platy hráčov a podobne. A aj jeho rodina sa na tom podieľala,“ prezradil primátor Fiľakova.

Otvoriť galériu

Žobrák v Budapešti

V roku 1942, keď mal Frank Lowy 12 rokov, jeho rodina ušla pred vyvražďovaním Židov do Budapešti. Treli tam neuveriteľnú biedu. V čase, keď besnenie Tretej ríše vrcholilo, sa rozhodli opustiť Maďarsko. Jeho otec Hugo preto 20. marca 1944 odišiel z domu kúpiť lístky na vlak, aby mohli opustiť krajinu. Domov sa už nikdy nevrátil. Čo sa s otcom stalo, sa Frank dozvedel až o 50 rokov neskôr. Zomrel v koncentračnom tábore Au­schwitz, kam ho odviedli priamo zo stanice.

 

„Strata môjho otca poznačila môj život. Mám 88 rokov a stále za ním smútim,“ uviedol pred časom pre portál haaretz.com rodák z Fiľakova. Frankovu rodinu napokon zavreli do geta, no jemu sa podarilo ujsť. V Budapešti žil opustený a osamelý, dokonca musel žobrať. V roku 1946 sa cez Francúzsko a cez utečenecký tábor na Cypre dostal do Palestíny. V Izraeli sa ich rodina dala opäť dokopy.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje