Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2020 09:00 | Správy | Domáce správy

Drsná nakladačka! Sociológ si podal Matoviča: Toto nie je líder, akého by krajina potrebovala

Aktuálne, keď celý svet zápasí s pandémiou, sú ľudia rozdelení na tých, ktorí nariadenia vlády velebia a na tých, ktorí, naopak, pre ne nevedia nájsť pekné slovo.

Po tridsiatich rokoch slobody sme pre pandémiu koronavírusu ocitli v určitej „neslobode“. Mám na mysli obmedzenia, ktoré vytvorili isté mantinely, čo môžeme, kam môžeme, kedy môžeme... Ako vnímate tieto opatrenia?

To je veľmi komplexná otázka. Sú spoločnosti, ktoré boli na COVID-19 mentálne lepšie pripravené ako slovenská spoločnosť. Možno práve preto, lebo sú zvyknuté na to, že riadenie krajiny sa robí v ich prospech, že politici sú podriadení im, že to nie sú nejakí „vicišpáni“ fungujúci sami pre seba. Zoberme si Nový Zéland. Ak obmedzenia komunikuje niekto láskyplne, spoločnosť sa vie sebaobmedziť na pomerne dlhý čas. Premiérka Nového Zélandu sa prihovárala svojim občanom ako matka, dcéra, sestra. Všetko zdĺhavo vysvetľovala, vždy spolu s odborníkmi. Predstavila ich ako najväčšie kapacity krajiny, ktorí im to vysvetlia a ktorí sa nebudú báť povedať, že niektorým veciam ešte nerozumieme. A práve preto, že tomu nerozumieme, musíme byť opatrní. My ale túto tradíciu nemáme, takže od začiatku sa komunikovali viac zákazy a hrozby.

Čo vravíte ako sociológ na spôsob komunikácie našich vládnych predstaviteľov?

Ja som rozpačitý a kritický k spôsobu komunikácie, ktorého sme svedkami. Niekedy je úplne v poriadku povedať: Nevieme. A práve preto, že nevieme, môže byť situácia nebezpečná. Paradoxne, toto môžu ľudia pochopiť oveľa lepšie, lebo vidia, že im vláda neklame. Slovenská spoločnosť bola zvyknutá v minulosti, že rôzne politické a ekonomické elity ňou manipulujú a začína mať ten istý pocit, že niekto nami manipuluje. U ľudí sa udomácňuje pocit - možno tomu my, občania, celkom nerozumieme, ale títo, čo to majú riadiť, tomu viditeľne nerozumejú tiež. A to v ľuďoch prebúdza hnev. Do budúcna je to nebezpečné, pretože hnev sa v konečnom dôsledku obráti nielen voči niekomu, kto je hore, ale hnev ľudia vnesú aj do vzťahov medzi sebou. Nepoviem nič nové, že agresivity medzi nami viditeľne pribúda a všetci to cítime.

Navyše, k celospoločenskej atmosfére neprispieva ani často útočná komunikácia na sociálnych sieťach, čo je novodobý fenomén...

Áno a na ničom to nevidieť tak dobre, ako na tom, keď niekoho vyhodíte na Facebooku z priateľov. To, že ho škrtnete, je ale nielen symbol nesúhlasu. Vy ste ho odstránili zo svojho života s dopadmi nielen vo virtuálnom svete, ale aj v reálnom. Takto sme začali škrtať zo svojich životov nielen tých, ktorí boli s nami v nejakom dramatickom hodnotovom spore, ale aj tých, u ktorých nám prekážala hoci len jedna drobná vec. Ale takto spoločnosť nikdy nefungovala. Práve preto, že ľudia mali iné názory, tak civilizácie napredovali. Hrozí, že začneme fungovať v úplne paralelných svetoch, v ktorých sa nielen, že nebudeme schopní pochopiť, ale vzniknú vážne problémy, keď sa náhodou stretneme v reálnom svete. Pre mňa nič nesymbolizuje existenciu paralelných svetov lepšie, ako 19-ročná rodička v Košiciach, ktorá prišla rodiť a odmietla si nasadiť rúško, odmietla sa dať otestovať. Zrazu ten reálny svet nemocnice, ktorá má svoje pravidlá, narazil z pohľadu týchto pravidiel na niekoho, kto ako keby prišiel z inej planéty. Spoločnosť sa teda môže začať rozpadať do tej miery, že prestaneme navzájom chápať princípy, na ktorých si vyhodnocujeme svet okolo seba. Obava z domnelého čipovania je pomerne trápny príklad straty kompasu u niektorých.

Jedna vec je údajné čipovanie, druhá vec je dôvera v testy, ktorými sa robilo celoplošné testovanie. A to už je medicínske hľadisko, ktoré, mimochodom, dodnes nikto dôveryhodne ľuďom nevysvetlil.

Práve ste trafili tú najdôležitejšiu vec, okolo ktorej sa celý čas točíme: základom fungovania každého spoločenstva je vzájomná dôvera. Je to banálne, ale v momente, keď sa vytratí dôvera, tak je koniec. Vo vzťahu medzi dvomi ľuďmi, vo vzťahu medzi viacerými ľuďmi, vo vzťahu celej spoločnosti. U nás sa vytratila dôvera medzi ľuďmi navzájom a vytratila sa dôvera medzi ľuďmi a inštitúciami. Mimochodom, vo výskumoch verejnej mienky mávame najvyššiu dôveru k armáde, lebo je to hierarchická štruktúra, nedemokratická a málokto vie, ako presne funguje. Naopak, voči politikom je dôvera mimoriadne nízka, no i tak pred nimi ľudia často ostávajú v predklone, nevedia sa v sebe zbaviť toho bývalého poddaného. Ale veď politik je človek, ktorý má slúžiť práve tým ľuďom, je to ich úradník, ktorý bol delegovaný. No dôvera k nim je jedna z najnižších.

Otvoriť galériu

Nie je to tak, že politici preceňujú svoj mandát?

Politici by si mali prečítať, ako je hodnotená ich profesia politika. Mňa už neprekvapuje, skôr zabáva, keď si pozriete na Slovensku hodnotenia rôznych profesií, teda ako ľudia vyhodnocujú, či istá profesia prináša vysoký alebo nízky status. Hore v rebríčku sú lekári, učitelia a úplne dolu, dokonca pod upratovačkami a smetiarmi, sú politici. Slováci tak pravidelne umiestňujú politikov pod inak neprávom dehonestovanú upratovačku či smetiara. V preklade, ľudia si vlastne myslia, že politici sú ľudia, ktorých vlastne nepotrebujeme. Ale tak by to tiež nemalo byť, to je vlastne druhý extrém, kam sme to dopracovali. Takže politikmi pohŕdame, ale sme častokrát pred nimi v predklone a tí, ktorých považujeme statusovo vysoko a vážime si ich - to sú tí lekári a učitelia - v našej spoločnosti veľa nezarábajú, sú mimoriadne frustrovaní a ja tvrdím, že úplne oprávnene.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí