Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2020 09:00 | Správy | Domáce správy

Drsná nakladačka! Sociológ si podal Matoviča: Toto nie je líder, akého by krajina potrebovala

Aktuálne, keď celý svet zápasí s pandémiou, sú ľudia rozdelení na tých, ktorí nariadenia vlády velebia a na tých, ktorí, naopak, pre ne nevedia nájsť pekné slovo.

Čo si dnes, tri desiatky rokov od Nežnej revolúcie, máme ešte predstaviť pod pojmom transformácie?

Netreba si predstavovať iba samotný prechod od reálneho socializmu k slobodnej a ekonomicky kapitalistickej spoločnosti, lebo je to oveľa zložitejšie. Je to o prechode medzi typmi spoločností z hľadiska štrukturálneho. Slovensko bolo ešte pred sto rokmi pomerne zaostalou agrárnou a málo vzdelanou spoločnosťou. To, že sa Slováci dnes môžu hrdo porovnávať napríklad s Českom, že v niečom dokonca fungujú i lepšie, je svojím spôsobom v krátkej historickej perspektíve veľký úspech. Pretože pred sto rokmi by to nikomu ani len nenapadlo! To by bolo na úrovni nepodareného vtipu, keby sa Slováci chceli v niečom porovnávať s Čechmi. Inými slovami – Slováci urobili obrovský skok dopredu. Lenže, paradoxne, v tom je práve to nebezpečenstvo, že v priebehu sto rokov sa zo spoločnosti, ktorá žila ešte v predkapitalistických vzťahoch, stala krajinou postkapitalistickou. Teda to, čím si napríklad Británia prešla počas troch storočí, si Slovensko prešlo za sto rokov. Z predindustriálnej spoločnosti sme prešli nesmierne rýchlo do postindustriálnej. Takéto zvraty žiadne spoločenstvo nezvláda ľahko za taký krátky čas. Práve v týchto mesiacoch hovoríme veľa o potrebe transformácie na postindustriálnu, znalostnú a zároveň zelenú ekonomiku. Rozpustili sme textilky, zatvárame posledné bane, zatvoríme ťažký priemysel. Otázka je, čo sa vlastne bude vyrábať v krajine, ktorá veľmi nemá nič, len svoje mozgy. A zároveň je otázka, či sú na to ľudia pripravení, či sú schopní a aj ochotní prijať a osvojiť si tieto tzv. štrukturálne zmeny.

Čo by sme mohli ako krajina vyťažiť z toho, čo už vieme, aby sme sa tu mali dobre?

Odpovedal by som v dvoch líniách. Musíme zastaviť ten anomický stav, v ktorom sme sa ocitli, teda nábeh na rozklad spoločnosti, rozklad normatívneho systému, a to tým, že si musíme zadefinovať, čo nás spája. Dnes to totiž už nebude kresťanstvo ani osvietenectvo, hoci kresťanská aj osvietenecká tradícia tu v istom zmysle zostane. A nebude to už ani národ, nacionalizmus, lebo to už je tiež prekonané. Čiže musíme sa zhodnúť na nejakých hodnotách a o tomto diskutuje celý svet. Nech sú to napríklad hodnoty niečoho, čo sa volá ústavný patriotizmus. Hodnoty, ku ktorým sa Slováci väčšinovo hlásia.

Ktoré konkrétne?

Pred dvomi rokmi sa ľudia veľmi entuziasticky hlásili k slušnému Slovensku. V preklade to bolo Slovensko, kde platí vláda zákona, kde je predvídateľnosť toho, čo sa stane, ľudia si môžu plánovať svoj život... Vzťahy sú lepšie, lebo ľudí spája spoločná vízia. Nehovorím teda o niečom, čo by ľudia nepoznali. Akurát tí ľudia to zhutnili do veľmi jednoduchého tvrdenia: Chceme slušné Slovensko! Tak poďme to rozobrať na drobné. Ja tvrdím, že je to zadefinovanie toho, čo sa nazýva ústavný patriotizmus. Buďme hrdí na to, kde žijeme, prečo a ako tu žijeme vzhľadom na hodnoty, ktoré prináša samotný demokratický systém. A ten zdôrazňuje súdržnosť spoločnosti, dôstojnosť a hodnotu každého človeka. To si ale nezadefinuje za rok.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!