Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2020 12:00 | Šport | Futbal
Foto

Z pekla do raja za 29 dní: Tieto 3 kroky zachránili zdecimované Slovensko

Všetko zlé je preč! Slovenskí futbalisti pohnojili Ligu národov, ale zvládli dva najdôležitejšie zápasy roka. Barážové triumfy proti Írom a Severným Írom ich katapultovali druhý raz za sebou medzi európsku smotánku.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii
Bolesti ustúpili v hodine dvanástej aj vďaka správnemu rozhodnutiu zväzu i neutíchajúcej morálke tímu, ktorú nepustili pod kritickú úroveň predovšetkým najskúsenejší hráči. Nový Čas zostavil tri hlavné dôvody, ktoré pomohli vo finiši najviac a dostali Slovákov na EURO.


1. Návrat starej gardy
- Novému trénerovi po nástupe horelo pod zadkom. Mal necelý mesiac na nápravu. Podnikol bleskovú mobilizáciu záložných síl. Povolal komplet bývalý realizačný tím z úspešnej éry trénera Jána Kozáka. Vďaka dobrým vzťahom ani jeden jeho člen pozvánku neodmietol. Tarkovič zalovil aj medzi bývalými hráčmi. Z tria Škrtel – Nemec – Hubočan kývol na návrat iba posledne menovaný. Zápas v Belfaste jasne ukázal, aká veľká pomoc to bola pre ľavú stranu obrany. Ochotný pomôcť bol nakoniec aj problémový Weiss.

2. Légia zabrala vo finiši
- Neštandardné podmienky spôsobené pandémiou hlboko doľahli na Hapalov tím. V priebehu dvoch zrazov sa s nimi nedokázal vyrovnať. Prehry s Českom, s Škótskom či s Izraelom sa nečakali. Obrovským sklamaním bol herný prejav. Slováci boli odovzdaným súperom. Ani ostrieľaní hráči nemali silu potiahnuť hibernujúci tím. V hlavách sa všetko vyčistilo až po zmenách. „Mužstvo ukázalo charakter,“ vyzdvihol po postupe tréner Tarkovič. Známi ťahúni stáli opäť v prvej línii. Kucka v pozícii nezničiteľného gladiátora, Hamšík ako psychologická zbraň, Hubočan v úlohe nepriepustného beka, Pekarík ako osvedčená podpora ofenzívy. 

3. Výmena trénera
- Pre viacerých to bol šok, keď zväz stiahol náhle z obehu trénera Pavla Hapala. Najmä preto, lebo sa na riskantný krok odhodlal pred rozhodujúcim duelom celej kvalifikácie. Po domácej prehre s Izraelom bola nálada v tíme na bode mrazu. Veľa hráčov nemalo potrebnú zápasovú prax, niektorí chýbali pre zranenie, iní sa ocitli v karanténe. Hráčska kabína pripomínala rozbitú dedinskú cestu. Neúspechmi bití hráči potrebovali adrenalínovú injekciu. Prišla v podobe nového kouča Štefana Tarkoviča. Jeho príchod naštartoval ozdravný proces psychohygieny.

Otvoriť galériu

Práve post trénera sa po zápase so Severným Írskom stal jednou z najhorúcejších tém. Očakávania však napokon objasnil šéf Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik (57). „Keď sme urobili rozhodnutie vymenovať Štefana Tarkoviča na post hlavného trénera, nerobili sme to s tým, že by mal byť vo funkcii len dočasne. S týmto naratívom ste prišli vy, novinári. Zmena trénera, to nie je nič jednoduché. Ak niekoho oslovíte, musíte byť stopercentne presvedčení, že ide o správneho človeka,“ začal svoje rozprávanie dojatý Kováčik.

„Štefan vie o futbale takmer všetko. Máme priestor rozhodnúť sa, ako ďalej. Môžem povedať, že ja 1. decembra na výkonný výbor prídem s návrhom, aby Štefan Tarkovič bol trénerom na ME aj v ďalšom kvalifikačnom období. Za sebou má aj podporu hráčov. Vidieť, že aj tie najväčšie hviezdy, ktoré hrajú vo svetových kluboch, ho rešpektujú na 120 %,“ dodal Kováčik, ktorý na záver priznal, že druhý postup na ME prežíval omnoho emotívnejšie ako ten prvý pred štyrmi rokmi v Luxembursku: „Priznám sa, že som sa teraz aj rozplakal,“ uzavrel Kováčik, ktorého určite teší aj zárobok za postup. Slováci zinkasovali viac ako 9 miliónov eur. Po tri milióny si rozdelia hráči, tri milióny pôjdu do kasy SFZ a zvyšné tri milióny eur poputujú na rozvoj mládeže.

PROGRAM SR:
14. júna (18.00, Dublin)
Poľsko – Slovensko
18. júna (15.00, Dublin)
Švédsko – Slovensko
23. júna (18.00, Bilbao)
Slovensko - Španielsko

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mb, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude