Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Žiaci aj rodičia sú už zúfalí, odborníci bijú na poplach: Kedy pôjdu naše deti opäť do škôl?!

Kedy sa skončí dištančné vzdelávanie?! Žiakom chýba klasická výučba aj kolektív, niektoré deti sa k online vzdelávaniu nevedia dostať vôbec.

Práve pre tých zo sociálne slabšieho prostredia navrhuje ministerstvo školstva návrat do školských lavíc už na budúci týždeň. Ako to bude v praxi vyzerať a čo na to hovoria odborníci a rodičia? Kedy sa do škôl vrátia všetky deti? Niektorí žiaci by sa do škôl mohli vrátiť už na budúci týždeň. S takým plánom prišiel na rokovanie krízového štábu minister školstva Branislav Gröhling.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Od budúceho týždňa by v školách, kde nie je dištančné vzdelávanie, bolo umožnené prejsť na individuálne vyučovanie pre skupiny do šesť ľudí v jednej skupine,“ uviedol šéf rezortu. Jeho plán podporuje aj premiér Igor Matovič. Dôvodom je, že deti z marginalizovaných skupín nemajú k dispozícii ani počítač či tablet na vzdelávanie v dištančnej forme. „Počas prvej vlny pandémie sa ukázalo, že 52 000 detí nemalo prístup k vzdelaniu,“ poznamenal Matovič.

V stredu minister školstva povedal, že o prípadnom návrate detí do škôl rozhodne Ústredný krízový štáb budúci týždeň.

 

 

Pravidelné testovanie v školách?

Návrat žiakov do škôl však budú sprevádzať určité opatrenia. Premiér tvrdí, že si vie predstaviť, že by napríklad škola raz za tri týždne pretestovala svojich zamestnancov, žiakov a ich rodičov. „Škola si zabezpečí svoj odberový tím, my ako štát dodáme testy, materiálové zabezpečenie,“ uviedol.

Podľa šéfa Slovenskej komory učiteľov Vladimíra Crmomana to však nebude také jednoduché. On sám učí v škole, ktorá má viac ako tisíc žiakov, a realizáciu takéhoto projektu si nevie predstaviť. „Neviem, ako by sa to dalo zorganizovať. Či by bol stan vedľa školy a zriaďovateľ by zabezpečil celý tím, neviem,“ povedal Crmoman.

Zúfalí žiaci a rodičia

Rodičia, deti aj mnohí učitelia online vzdelávanie kritizujú. Podľa nich nič nenahradí klasickú výučbu, navyše deťom chýba sociálny kontakt. „Mám pocit, že nám vyrastá stratená generácia. Deti sa online nenaučia v živote toľko ako v škole s osobným prístupom. Samozrejme, mojim dvom dcéram chýbajú kamaráti a kolektív. Rovnako nechápem, prečo, keď boli na celoplošnom testovaní a sú negatívne, nemôžu chodiť individuálne aspoň na klavír,“ hovorí Mirka z Nového Mesta nad Váhom, ktorá má doma šiestačku Adelu a deviatačku Emu. V lete vypĺňali školy dotazník, ktorý ukázal, že až 52-tisíc detí ostalo bez akéhokoľvek spojenia s učiteľom. Ďalších 128-tisíc detí sa neučilo cez internet – teda len cez tlačené pracovné listy. Tie podľa 80% učiteľov ani zďaleka nenahradia bežné vyučovanie.

Celoplošný návrat

Pôvodný plán bol, že žiaci druhého stupňa a stredoškoláci sa budú učiť do piatka 27. novembra dištančne. Minister školstva chce uvoľniť aspoň niektoré okresy, kde je priaznivá epidemiologická situácia, a tak by sa mohli niektorí žiaci vrátiť do školských lavíc. „Bol by som rád, keby sa študenti základných a stredných škôl v Bratislave a v Košiciach mohli vrátiť do lavíc 23. novembra a zvyšní študenti 30. novembra,“ dodal Gröhling s tým, že dúfa, že sa mu tento návrh podarí presadiť. „V tejto chvíli si však musíme počkať na vyjadrenie Úradu verejného zdravotníctva SR a na rokovanie vlády so záväzným uznesením,“ dodal.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, Katarína Kurtanská, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?