Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2020 10:50 | Správy | Domáce správy

Testovanie v obci Margecany poznačil problém so štatistikami: Starosta neskrýva pohoršenie

Obec Margecany mala problém dostať sa k štatistikám o otestovaných a pozitívnych z prvého dňa druhého kola celoplošného testovania na nový koronavírus.

Pre TASR to povedal starosta Igor Petrik s tým, že situácia sa napokon zmenila. V nedeľu ráno im tieto údaje poskytli. Starosta tvrdí, že ozbrojené zložky mu v sobotu (7. 11.) odmietli poskytnúť štatistiky. Vojaci mali podľa neho zákaz poskytovať tieto údaje samosprávam na základe pokynov operačného strediska slovenských ozbrojených síl. "Boli sme z toho dosť pohoršení. Bolo to, povedal by som až ponižujúce. Sme v tomto celom projekte partnermi. V celom procese sme dosť dôležití, pretože všetko zlé musíme nejakým spôsobom dávať do poriadku. Bolo to zvláštne," povedal. Podľa neho nechcú vedieť zdravotný stav jednotlivých obyvateľov, ale štatistický údaj, na ktorý sa pýtajú aj obyvatelia. "Dobre, že sa pýtajú, aby vedeli, ako sa majú správať," dodal starosta.

Za zásadné považuje, že údaje zapisuje administratívny pracovník, ktorý má zmluvu s obcou, ktorá ho za túto prácu aj platí. V tomto kontexte to vníma ako aroganciu. "Keď sme sa obracali na operačné stredisko, vojakovi z našich testovacích miest bolo oznámené, že má čakať. Nedočkal sa do polnoci. Keď som zavolal dnes ráno, tak mi povedali, že od včerajška sa už zmenili informácie a mám sa spýtať príslušníka v testovacích miestach, on zavolá, operačné stredisko údaje zverifikuje, a potom mi ich povie," vysvetlil s tým, že údaje mu napokon poskytli. V obci bolo v sobotu otestovaných 1046 ľudí, z čoho mali pozitívny test dvaja.

Celkovo podľa Petrika prebieha testovanie v Margecanoch pokojne. Čaká sa minimálne, na webovej stránke je tiež online prenos z odberných miest. Oproti minulotýždňovému prvému kolu testovania ich pre chladné počasie upravili. "Ľudia sa testujú v okienkach. Zdravotníci aj administratívni pracovníci sú tak v teplom prostredí. Keďže boli aj také výhrady, že nie každý je rád, ak na neho pri výtere niekto pozerá, zvýšili sme trošku aj súkromie," dodal.

 

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na tlačovej konferencii reagoval, že samospráva môže paralelne pôsobiť pri sčítavaní jednotlivých odberných miest. Môžu tak robiť administrátori, ktorých na testovanie dodala obec. "Ak by niektorá samospráva alebo obec mala pocit, že im to nie je umožnené, tak nech sa na ministerstvo obrany bez problémov obrátia a bude to vyriešené okamžite," poznamenal Naď. Informácie o problémoch so štatistikami z testovania označil ako nepresné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!