Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2020 11:11 | Šport | Šport mix
Foto

Šikanovaná akvabela po víťazstve na súde: Za problémy si vraj môžem sama!

Ani rozhodnutie arbitrážneho súdu nezastavilo nenávisť! Akvabela Viktória Reichová (18) si v posledných rokoch napriek kvalite, úspechom a vôli reprezentovať Slovensko vytrpela v prostredí umeleckého plávania veľa útrap.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kauza extrénera Gábora Szaudera (48) v Kanade jej pripomenula staré príkoria, keď sa stala nežiaducou nielen v časti plaveckého hnutia, ale aj medzi kamarátkami z bazéna!

Nový Čas tento týždeň informoval o škandále bývalého trénera slovenských umeleckých plavkýň Szaudera, ktorého obvinila štvorica kanadských reprezentantiek zo šikany, zo sexuálneho obťažovania a z nátlaku.

Na toxické prostredie počas jeho éry na Slovensku ešte v roku 2017 upozornili aj rodičia nadanej akvabely Viktórie Reichovej. Tá si následne prešla peklom, keď jej obmedzili možnosť reprezentovať. Kauza putovala na Športový arbitrážny súd v Lausanne, ktorý jej dal vlani v septembri v spore so Slovenskou plaveckou federáciou (SPF) za pravdu. V tom čase už bol maďarský kouč za veľkou mlákou.

„To, čo sa teraz deje v Kanade, ma ani trochu nezaskočilo. Urážky a podobné veci sme si vypočuli aj my. V zahraničí sa takéto veci neakceptujú. Na rozdiel od nás,“ povedala Novému Času Viky. Nebyť súdu, so športom by už určite skončila.

„Keď sa začali moje problémy, mala som štrnásť. Bolo veľa možností, ako a kedy som mohla skončiť a začať žiť normálny tínedžerský život. Toto však nebol môj cieľ. Nechcela som a ani nechcem žiť s pocitom, že moje rozhodnutia a vášeň k niečomu, čo milujem, závisia od druhých,“ vysvetľuje blondínka.

 

Dúfala, že víťazný verdikt zo Švajčiarska potvrdí správnosť jej postoja a zmierni aj napätie v hnutí: „Verila som, že sa veci vyriešia a budem už môcť konečne normálne trénovať. Opak bol však pravdou...“ Mrzelo ju, že ľudia, ktorí jej ublížili a problém ignorovali, zostali na teplých miestečkach. Nátlak zo strany šéfstva sekcie umeleckého plávania dokonca pokračuje dodnes!

„V júli mi pani Jana Labudová, viceprezidentka SPF pre umelecké plávanie, povedala, že takéto kauzy sa vo svete riešia všade a že si za to môžem iba ja a moji ambiciózni rodičia, ktorí majú priveľa peňazí. Slová od reprezentačnej trénerky, Szauderovej manželky Nory, ma zaskočili o čosi viac, keďže mi do očí tvrdila, že ona za nič nemôže,“ nechápavo krúti hlavou mladá akvabela, na ktorej adresu sa hanlivo vyjadrujú aj rodičia iných športovkýň - bez toho, aby o nej či jej prípade vôbec niečo vedeli.

„Bola som neprávom odsúdená za niečo, čo som neurobila, tými, ktorí mi neskôr vraveli, že sú mojimi trénermi a ja ich mám plne rešpektovať. Ja však nie som schopná dôverovať ľuďom, ktorí sa ma roky snažia vyštvať zo športu. Nehovoriac o tých z našej sekcie, ktorí ma verejne šikanovali na sociálnych sieťach a ani po roku od hnusných narážok nevedia vysloviť jednoduché prepáč. Som realistka a viem, že sa od nich ospravedlnenia nikdy nedočkám.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: erd, jc, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!