Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2020 11:10 | Šport | Šport mix
Foto

Kontroverzný tréner Szauder mal problémy aj na Slovensku: Kauzu plavkýň u nás ututlali!

Kam príde, tam sú problémy! Kanadské umelecké plávanie rieši kauzu reprezentačného trénera Gábora Szaudera (48), ktorého kvarteto tamojších reprezentantiek obvinilo zo šikanovania, z obťažovania a z nátlaku.

Škandál znovu otvoril boľavé rany elitných slovenských akvabel Viktórie Reichovej (18) a Natálie Pivarčiovej (20), ktoré si pod vedením problémového kouča mali tiež prejsť peklom. Viacero otvorených listov, sťažností a udaní zúfalých rodičov sa za bývalého vedenia Slovenskej plaveckej federácie (SPF) zamietlo pod koberec. Novému Času sa ich však podarilo získať! Prečo sa skončilo ich prešetrenie v zásuvke a bez uspokojivého výsledku?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Szauder bol reprezentačným trénerom slovenských akvabel päť rokov. Počas nich s nimi dosiahol veľa úspechov, no za jeho éry sa začali v sekcii umeleckého plávania diať mnohé podivné veci. Keď sa viacero mladých športovkýň rozhodlo nečakane zavesiť kariéru na klinec, poukázali na nezdravé tréningové prostredie rodičia talentovanej - vtedy neplnoletej - Viktórie Reichovej. Ešte v máji 2017 spolu s právnym zástupcom upozornili vtedajšiu prezidentku SPF Irenu Adámkovú a viceprezidenta SPF Marcela Blaža na podozrenia zo šikany. Obom predstaviteľom bol zároveň dva dni pred Radou SPF (9. augusta 2017) oficiálne predložený otvorený list, v ktorom rodičia Viktórie objasňovali a upozorňovali na vážne pochybenia a skutočnosti vo vzťahu k jej dcére. Jeho obsahom a diskrimináciou niektorých pretekárok či neprimeraným psychickým a fyzickým nátlakom zo strany trénerov sa Adámková, Blažo a ich kolegovia nezaoberali.

Szauderov revanš

Reakciou bolo Szauderovo vystúpenie na Rade SPF, kde Viktórii pozastavil štatút reprezentanta. Poslal ju pred disciplinárku a bez možnosti obhájiť sa jej v najlepších rokoch brzdil rozvíjajúcu sa kariéru.

 

„Vtedajší viceprezident Blažo, ktorý vedel o našich zúfalých prosbách od začiatku, rovnako ako aj hlavný kontrolór Ladislav Križan sa celej fraške len prizerali,“ zdupľovala matka Andrea Reichová. O pomoc žiadali aj detskú ombudsmanku Vieru Tomanovú či Slovenský olympijský a športový výbor. Tí síce uznali, že Reichovci majú pravdu, no išlo o vnútornú záležitosť plavcov. „Ako prví sme vystúpili z radu, upozornili sme na neprávosť. Pichli sme do osieho hniezda - a museli sme pykať,“ spomína matka akvabely na obdobie úplnej bezradnosti. A dnes už vie, že nemá význam presviedčať iných rodičov, ktorí majú blízko k ľuďom, chybujúcim v tejto kauze, pretože mali informácie podávané len z jednej strany.

Odišiel s úsmevom!

Família napokon uspela so svojím podnetom na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne. Finančného vyrovnania - SPF musí uhradiť súdne trovy v odhadovanej výške 30-tisíc eur a k tomu približne 3 000 eur priamo plavkyni - ani ospravedlnenia sa od kompetentných dodnes nedočkali. Príklad z Kanady, kde sa športovkyne rovnako ozvali voči Szauderovi a voči jeho metódam, vtedajšie „rebelky“ utvrdil, že postupovali správne. „Na to, čo našej dcére urobili, sa nedá zabudnúť. Tá arogancia moci je neuveriteľná! Všetci, ktorí sa na tom podieľali, zlyhali a mali by vyvodiť osobnú zodpovednosť. Tak, aby sa už nič podobné nemohlo stať iným športovcom,“ dodáva Reichová. Jej dcéra Viktória už berie veci s nadhľadom aj vďaka tomu, že so Szauderom už nie je od roku 2016 v priamom kontakte. „Aj keď bol reprezentačným trénerom, zvyšné dievčatá - okrem vtedajšieho olympijského dua - ho nezaujímali. Mne začal ubližovať od roku 2017 a vyvrcholilo to tým, že sa snažil, aby som bola vylúčená z účasti na Comen Cupe 2017, čo mala byť aj bola moja dovtedy vrcholová súťaž kariéry,“ povedala Novému Času Viky.

Pokračovanie v Kanade

„To, že sa Szauderovi podarilo odísť do zahraničia, som brala ako krivdu, keďže ja a moja rodina sme sa pre neho na Slovensku trápili ešte nejakú tú dobu...“ zdupľovala bývalá viacnásobná šampiónka v individuálnych aj tímových disciplínach. „To, čo sa v tomto čase deje v Kanade, ma ani trochu nezaskočilo. Je to vizitka toho, čo je to za človeka. Nemám k nemu žiadne emócie ani pocit nenávisti. Veľakrát mal šancu začať odznova. Vedel, čo mi spôsobil, a s veľkým úsmevom odišiel preč. Všetko zlé nechal tu, na Slovensku,“ pridala Viktória, ktorej bola v ťažkých chvíľach okrem rodiny oporou aj jej o dva roky staršia parťáčka Natália Pivarčiová.

„Snažím sa vytesniť všetky spomienky na tréningy... Na ten posledný s pánom Szauderom bolo pre mňa veľmi ťažko ísť. Odchádzala som s plačom. Počas rozhovoru som len sedela s hlavou dole a trhala si kožu pri nechtoch,“ smutne konštatovala pre Nový Čas Natália. Ťažko zvládala, ako sa jej po klamstvách otočili chrbtom dokonca aj kamarátky z bazéna. „Desať rokov som žila v kolektíve s dievčatami, ktoré boli pre mňa ako rodina, a zo dňa na deň sa so mnou všetky prestali rozprávať, zdraviť ma a zablokovali si ma na všetkých sociálnych sieťach...“ dodala Natália. Oceňuje, že sa vtedy na jej stranu postavila Lívia Dulová Allarová. Zobrala si ju pod ochranné krídla, zohnala vysokokvalifikovanú zahraničnú trénerku a pomohla jej opäť oživiť lásku k tomuto športu. Nový Čas opätovne kontaktoval kouča Szaudera, no ten sa do našej uzávierky nevyjadril.

Súčasné vedenie SPF žiada vyvodenie zodpovednosti

K Reichovej kauze aj dianiu v hnutí sa pre Nový Čas vyjadril aj prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek (58). Postup vtedajšieho vedenia ostro odsudzuje a žiada vyvodenie osobnej zodpovednosti!

„Od svojho nástupu v apríli 2019 som mal príležitosť oboznámiť sa so všetkým, čo sa tu v súvislosti s pánom Szauderom a s ďalšími členmi sekcie umeleckého plávania udialo. Bolo to niečo neuveriteľné a ospravedlňujem sa všetkým, ktorí museli trpieť,“ poznamenal Šulek s tým, že vyzval členov orgánov SPF, ktorí boli priamo zainteresovaní, pochybili a poškodili tak meno SPF, aby sami zvážili svoje zotrvanie vo funkciách.

Riešenie podnetov patrilo predovšetkým do kompetencie vtedajšieho hlavného kontrolóra federácie Ladislava Križana (dnes je predsedom správnej rady Fondu na podporu športu), rovnako ako aj šéfky sekcie umeleckého plávania Jany Labudovej. Bývalá prezidentka SPF Irena Adámková a viceprezident Marcel Blažo majú na celej kauze tiež leví podiel.

Čo všetko reprezentantkám prekážalo?

 šikana

 urážky

 narážky

 nátlak

 sexizmus

 obťažovanie

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: erd, jc, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu