Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2020 19:06 | Šport | Cyklistika
FotoVideo

Náročná 11. etapa na Vuelte víťazne pre Davida Gaudu: Celkovému poradiu vládne naďalej Roglič

Francúz David Gaudu z tímu Groupama-FDJ sa stal víťazom 11. etapy 75. ročníka cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Na náročnej trati dlhej 170 kilometrov, ktorá smerovala z mesta Villaviciosa na vrch Alto de la Farrapona, triumfoval s náskokom štyroch sekúnd pred Španielom Marcom Solerom z Movistaru. Tretí skončil Austrálčan Michael Storer zo Sunwebu s odstupom 52 sekúnd.
      
V súboji o celkové prvenstvo sa nič nezmenilo. Slovinec Primož Roglič i Ekvádorčan Richard Carapaz prišli do cieľa spoločne na deviatej, respektíve desiatej priečke s mankom 1:03 min na víťaza a naďalej majú identický celkový čas. Rogličovi zostáva červený dres pre lídra podujatia vďaka vyššiemu počtu víťazstiev v etapách.
Etapa odštartovala krátkym protestom, ktorý inicioval tím Ineos Grenadiers. Tomu sa nepáčilo rozhodnutie komisárov z predchádzajúceho dňa o dodatočnej úprave výsledkov 10. etapy a pridelení trojsekundového manka na víťazného Rogliča zadnej časti pelotónu po dojazde do cieľa. Jazdec Ineosu Carapaz práve z tohto dôvodu stratil červený dres pre lídra pretekov. Aktívne sa na organizovaní protestu podieľal predovšetkým Chris Froome, ktorému sa podarilo "vyrokovať" zastavenie pelotónu na mieste plánovaného aktívneho štartu.
      
Na cyklistov čakal v 11. etape hornatý profil od prvých metrov. Do úvodného úniku sa nepodarilo dostať lídrovi vrchárskej súťaže Guillaumovi Martinovi z Cofidisu, desať bodov na prvom kopci prvej kategórie Alto de la Colladona preto získal Portugalčan Nelson Oliveira z Movistaru. Po práci svojho tímu sa však Francúz do vedúcej skupiny dostal a pozbieral maximum bodov na ďalších dvoch vrchoch prvej kategórie. Jediná šprintérska prémia na trati bola na 124 kilometri, štyri body získal Marc Soler z Movistaru.
Do cieľového stúpania na Alto de la Farrapona vošiel ako prvý sedemčlenný únik v zložení Guillaume Martin z Cofidisu, Marc Soler a  Nelson Oliveira z Movistaru, Tim Wellens z Lotto Soudal, Sunweb zastupovali Mark Donovan s Michaelom Storerom a tím Groupama-FDJ David Gaudu a Bruno Armirail. Jeho náskok na skupinu hlavných favoritov bol približne tri minúty.
      
Na záverečnom kopci, ktorý mal 18,6 kilometra a priemerný sklon 5,7 %, ukázali najväčšie kvality Soler a Gaudu. Obaja bojovali bok po boku až do záverečných metrov, no Francúz mal napokon viac síl a pripísal si premiérový triumf na Grand Tour.
"Je to pre mňa veľká úľava. V predchádzajúcich dňoch sa mi nezdalo, že by som mal dobré nohy. Nedarilo sa ani tímu, odstúpiť musel Thibaut Pinot, takže u nás neprevládala dobrá nálada. Snažili sme sa dostať zo seba to najlepšie a vyšlo to. Proti Solerovi som si veril. Tušil som, že mám lepšie zrýchlenie. Snažil sa mi uniknúť, ale rýchlo som ho dohonil," tešil sa v cieli 24-ročný víťaz etapy David Gaudu.
      
Vuelta a Espaňa - 11. etapa: (Villaviciosa - Alto de la Farrapona, 170 km): 1. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) 4:54:13 hod, 2. Marc Soler (Šp./Movistar) +4 s, 3. Michael Storer (Austr./Sunweb), 4. Mark Donovan (V.Brit./Sunweb) obaja +52, 5. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +55, 6. Alexander Vlasov (Rus./Astana) +58, 7. Dan Martin (Ír./Izrael Start-Up Academy), 8. Enric Mas (Šp./Movistar), 9. Primož Roglič (Slovin./Team Jumbo), 10. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) všetci +1:03.
Celkové poradie po 11. etape: 1. Roglič 45:20:31 h, 2. Carapaz čas ako víťaz, 3. D. Martin +25, 4. Hugh Carthy (V.Brit./EF Pro Cycling) +58, 5. Enric Mas (Šp./Movistar) +1:54, 6. Soler +2:44, 7. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +3:31, 8. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +3:44, 9. Wouter Poels (Hol./Bahrain) +3:54, 10. Mikel Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) +4:43

      bodovacia súťaž:
      1. Roglič 135 bodov, 2. D. Martin 91, 3. Carapaz 90,

      vrchárska súťaž:
      1. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) 50 bodov, 2. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) 24, 3. Carapaz 24

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia