Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2020 17:51 | Správy | Domáce správy
Foto

Boháč Zoroslav Kollár aj dvaja sudcovia idú do väzby: Akcia Víchrica ich dostala za mreže

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku poslal do väzby Zoroslava Kollára, bývalú predsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú a bývalého sudcu Davida Lindtnera.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Informuje o tom spravodajský portál Aktuality.sk. Ešte vo štvrtok 29. októbra dal Ústavný súd SR (ÚS SR) po neverejnom zasadnutí pléna súhlas na vzatie do väzby sudcov Jarmily Urbancovej a Davida Lindtera zadržaných v stredu počas akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) s názvom Víchrica. Sudca najvyššieho súdu Jozef K. bude stíhaný na slobode.

Na brífingu o tom informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan. „U sudcov, u ktorých dal ústavný súd súhlas na vzatie do väzby, ústavný súd nevidel dôvody, ktoré by znamenali zneužitie prostriedkov trestného práva proti súdnej moci," uviedol Fiačan. Ako ďalej dodal, u týchto sudcov súd tiež prihliadal na skutočnosť, že nejde o aktívnych sudcov. O vzatí do väzby dvoch sudcov teda rozhodoval Špecializovaný trestný súd.

Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinení podali proti nemu sťažnosť a sťažnosť podala aj prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti neakceptovaniu návrhov preventívnej väzby u dvoch obvinených. O sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd SR. 

"Akceptovaný bol len návrh na kolúznu väzbu, preventívnu súd neuznal, takže uvidíme, ako rozhodne NS SR, keďže sme podali sťažnosť. Zatiaľ sa nevyjadrujem, počkáme si na rozhodnutie NS SR," povedal obhajca Davida L. Milan Cíbik.

"Sudca pre prípravné konanie zobral do väzby moju klientku z dôvodu tzv. kolúznej väzby. To znamená, že je obava, že by moja klientka mohla mariť vyšetrovanie, respektíve inak vplývať na svedkov. Ja som sa vyjadril pred týmto rozhodovaním o návrhu na vzatie do väzby. Veľmi ťažko sa mi hovorí, samozrejme, ja sa priznám, že som toto rozhodnutie nečakal, pretože som presvedčený o tom, že žiadne dôvody väzby, ani kolúznej, u mojej klientky nie sú," povedal pre médiá obhajca Jarmily Urbancovej Peter Erdős.

Podľa jeho slov sudca ŠTS pre prípravné konanie len ústne stručne odôvodnil rozhodnutie. "S tým, že v písomnom odôvodnení rozhodnutia, ktoré nám doručí v čo najkratšej dobe, bude podrobnejšie uvedené, aké sú tie dôvody. Teda prečo súd videl obavu z prípadného marenia vyšetrovania mojej klientky. Stručne to odôvodnil ústne tak, že to vyplýva z charakteru trestnej činnosti," dodal obhajca.

 

"Počkáme si na písomné vyhotovenie a potom sa budem vyjadrovať," uviedol jeden z obhajcov Zoroslava Kollára Martin Berec. Obhajkyňa Ingrid Zlochová len prezradila, že nielen advokáti, ale aj jej klient boli rozhodnutím sudcu ŠTS prekvapení.

Polícia v stredu 28. októbra zadržala počas akcie Víchrica právnika Zoroslava Kollára, bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR (NS SR) Jarmilu Urbancovú, bývalého šéfa Okresného súdu (OS) Bratislava (BA) III Davida Lindtera, sudkyne OS BA I Katarínu B. a Otíliu D. a sudcu NS SR Jozefa K. Dôvodom sú podľa medializovaných informácií podozrenia z korupčnej trestnej činnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veža budovy sa zrútila.
Foto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode