Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2020 15:14 | Správy | Zahraničné správy

Legenda Sean Connery († 90): Ako sa z chudobného chlapca stal najznámejší špión? Rolu agenta 007 takmer nedostal

Vo veku 90 rokov zomrel v spánku v noci z piatka na sobotu škótsky herec Sean Connery.

Držiteľ Oscara a Zlatého glóbusu sa do filmovej histórie zapísal predovšetkým ako prvý filmový a najobľúbenejší predstaviteľ agenta 007 Jamesa Bonda.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Sean Connery, celým menom Thomas Sean Connery, sa narodil 25. augusta 1930 v škótskom Edinburgu v Spojenom kráľovstve. Vyrastal v skromných podmienkach, v rodine robotníka a upratovačky. Aby prispel do rodinného rozpočtu, roznášal mlieko a neskôr pracoval ako pomocný robotník na stavbách. Školskú dochádzku ukončil v 13-tich rokoch a ako 15-ročný vstúpil do radov námorníctva Spojeného kráľovstva.

Venoval kulturistike a cvičeniu. Vypestoval si tak atletickú postavu, vďaka čomu začal pracovať v reklame - predvádzal plavky, ale pôsobil aj ako model v umeleckých školách. V roku 1950 (niektoré zdroje uvádzajú rok 1953) sa umiestnil na treťom mieste v kulturistickej súťaži Mr. Universe v Londýne.

 

Dostal prvé herecké ponuky, začal sa objavovať v malých úlohách v londýnskych divadlách. Objavil sa vo filmoch Let's Make Up (1954), Hell Drivers (Predané životy, 1957) či v snímke Another Time, Another Place (Iný čas, iné miesto) z roku 1958.

Zlom v hereckej kariére Seana Conneryho nastal v roku 1962, keď stvárnil tajného agenta 007 Jej veličenstva Jamesa Bonda v historicky prvej "bondovke" Doktor No. K úlohe, ktorá z neho urobila filmovú hviezdu, sa nedostal jednoducho. Spočiatku nepresvedčil ani autora literárnej predlohy Jamesa Bonda Iana Fleminga, ktorý si agenta predstavoval úplne inak.

Šancu mu však dali producent, a tiež režisér Terence Young. Connery sa príležitosti chopil s nasadením a stal sa z neho fanúšikmi "bondoviek" najuznávanejší agent 007.

Slávneho agenta stvárnil aj v ďalších dnes už kultových pokračovaniach ako From Russia with Love (Srdečné pozdravy z Ruska, 1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) alebo You Only Live Twice (Žiješ len dvakrát, 1967).

Po štvorročnej prestávke nakrútil ešte Diamonds Are Forever (Diamanty sú večné, 1971). Po tejto "bondovke" povedal, že s agentom 007 navždy končí. Ale v roku 1983 ho prehovorili a postavu agenta stvárnil v snímke Never Say Never Again (Nikdy nehovor nikdy, 1983).

Bondovky však neboli jediné filmy, v ktorých Sean Connery predviedol svoj talent. Hlavné postavy stvárnil napríklad v snímkach Woman of Straw (Bezcharakterná žena, 1964), kde hral s Ginou Lollobrigidou, či v klasike detektívneho žánru, vo filme Murder on the Orient Express (Vražda v Orient exprese, 1974). Nasledovala vojnová snímka The Man Who Would Be King (Muž, ktorý chcel byť kráľom, 1975), či The First Great Train Robbery (Prvá veľká vlaková lúpež, 1978).

Z tieňa agenta 007 sa vymanil aj postavou františkánskeho mnícha a detektíva Williama z Baskervillu v taliansko-francúzskom filme Il nome della rosa (Meno ruže, 1986). V roku 1987 stvárnil Connery policajta Jima Maloneho vo filme The Untouchables (Nepodplatiteľní, 1987). Za vedľajšiu úlohu nekompromisného policajta získal Oscara a Zlatý glóbus.

Filmových fanúšikov zaujal aj vo filmoch Highlander (1986), Indiana Jones and the Last Crusade (Indiana Jones a Posledná krížová výprava, 1989), Medicine Man (Šaman, 1991), Robin Hood: Prince of Thieves (Robin Hood - Kráľ zbojníkov, 1991), First Knight (Prvý rytier, 1995), The Rock (Skala, 1996), Playing by Heart (Podoby lásky, 1998) alebo The League of Extraordinary Gentlemen (Liga výnimočných, 2003).

Britská kráľovná Alžbeta II. udelila v roku 2000 úspešnému hercovi rytiersky titul. Connery je tiež držiteľom Ceny Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo (1996) a v roku 2005 ho Európska filmová akadémia ovenčila cenou za celoživotný prínos.

V roku 1999 bol podľa ankety britského ženského časopisu New Woman vyhlásený za najsexi muža storočia. Vtedy šesťdesiatosemročný Connery porazil aj takých rivalov, akými boli Harrison Ford, Mel Gibson či Brad Pitt. Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky nemeckého programového magazínu TV Guide z roku 2008 bol Connery najlepším predstaviteľom agenta 007 Jej Veličenstva Jamesa Bonda všetkých čias. Len nedávno, 25. augusta 2020, oslávil herec okrúhle jubileum 90 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!