Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2020 07:30 | Správy | Domáce správy

Deň pred testovaním hlásili problémy: 6 krajských miest zúfalo hľadalo lekárov aj sestry

S prípravami na testovanie mali problémy aj v ďalších krajských mestách.

Ešte v piatok popoludní mali primátori hlavy v smútku, pretože väčšina z nich si nevedela predstaviť, ako otvorí všetky odberové miesta. Chýbali lekári aj sestry.

Prešov

„Ani posledný deň pred začiatkom testovania nie sú počty zdravotníkov na jednotlivých odberných miestach naplnené na 100 %. Ak sa nám na poslednú chvíľu nepodarí zohnať dostatok zdravotníckych pracovníkov, nebudeme môcť otvoriť všetky odberné miesta,“ uviedla v piatok primátorka Andrea Turčanová. „Sami sme oslovili viacerých zdravotníkov a zároveň sme zverejnili výzvu pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, aby v sobotu a v nedeľu pomohli pri testovaní ľudí v meste Prešov. Viac v tejto chvíli urobiť nedokážeme, preto odmietame niesť akúkoľvek zodpovednosť za prípadný neúspech celej akcie.“

 

Žilina

Dobrovoľníci z radov žilinských lekárov sú k dispozícii vo všetkých 71 testovacích odberných miestach v 32 lokalitách, ak však niekto nepríde, nastane problém. „Máme kapacity lekárov zabezpečené na 95 percent, náhradníkov za dobrovoľníkov však nemáme. Ak sa niečo stane a niekto z lekárov nepríde, hrozí, že budeme musieť testovaciu miestnosť zavrieť. Uvidíme až v priebehu soboty,“ povedal pre Nový Čas hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Testovať ľudí bude celý víkend aj žilinský primátor Peter Fiabáne, ktorému prídu na pomoc manželka aj dcéra.

B. Bystrica

Podľa viceprimátora Jakuba Gajdošíka mali v piatok dopoludnia k dispozícii len dve tretiny zdravotníkov na odberové miesta. "Máme zriadené odberové miesta, exteriér jednotlivých objektov osvetlením, nakúpili sme ochranné pomôcky a zabezpečili dostatočný počet administratívnych pracovníkov. Pokiaľ ide o zdravotnícky personál, ktorý má na starosti štát, Ozbrojené sily SR evidujú nedostatok zdravotníkov. Takže nemôžeme vylúčiť, že nebudeme môcť otvoriť všetky odberné miesta, pokiaľ armáda nezabezpečí zdravotnícky personál,“ zdôraznila banskobystrická hovorkyňa Zdenka Marhefková

Trnava

„Primátor Peter Bročka ešte vo štvrtok ráno upovedomil, že situácia nie je priaznivá a chýbajú lekári na testovanie. Ak sa situácia nezmení, bude aj naše mesto mať problém otestovať všetkých ľudí,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Trenčín

„V tejto chvíli máme pokrytých všetkých 50 odberových miest administratívnymi zdravotníkmi i pomocnými zdravotníkmi a asi 80 % z nich je obsadených aj dvomi osobami - zdravotníkmi, ktorí budú robiť stery. Intenzívne komunikujeme s armádou i zdravotníkmi, aby sme získali do každého odberového miesta dvoch ľudí na stery a mohli v takom obsadení otvoriť všetky miesta,“ informovala Nový Čas Erika Ságová, hovorkyňa mesta.

Bratislava

Počas uplynulých dvoch týždňov sa všetky bratislavské mestské časti snažili urobiť maximum, aby zabezpečili úspešné testovanie. Do piatkového podvečera im však stále zúfalo chýbal zdravotnícky personál. „Definitívne počty dostupných zdravotníkov, ktorých majú v prvom rade zabezpečiť Ozbrojené sily a bez ktorých nie je možné jednotlivé odberové miesta otvoriť, zatiaľ nie sú potvrdené. Naďalej preto prosíme zdravotníkov, ktorí môžu s odbermi pomôcť, aby kontaktovali jednotlivé mestské časti alebo magistrát hlavného mesta,“ uvádza sa v spoločnom liste primátora a starostov mestských častí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: reg, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?