Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Mesto na východe hlási problémy: Testovanie na COVID-19 je ohrozené

Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 (31. 10. - 1. 11.) je v meste Prešov ohrozené.

Ako pre TASR uviedol jeho hovorca Vladimír Tomek, do organizácie zapojili desiatky zamestnancov mesta. Bez dostatočného počtu kvalifikovaných zdravotníkov však nezvládnu otestovať všetkých ľudí.

"Do každého zo 66 odberných miest sme zabezpečili administratívnych pracovníkov, ktorí budú asistovať pri odberoch a zapisovať otestovaných ľudí. Pripravených máme aj 40 mestských policajtov, ktorí budú dohliadať na verejný poriadok a 30 dobrovoľných hasičov, ktorí zabezpečia dôkladnú dezinfekciu priestorov. Súčinnosť poskytli aj naše základné školy, v ktorých sa budú testy vykonávať," uviedol Tomek.

Za nevyhovujúce odberné miesta našli podľa jeho slov bezodkladne náhradné priestory a spustili informačnú kampaň s pokynmi k testovaniu pre všetkých obyvateľov prostredníctvom internetu aj prostredníctvom letákov, ktoré už druhý deň distribuujú do poštových schránok.

 

"Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečili plynulý a hlavne bezpečný priebeh tejto akcie. Máme však k dispozícii iba 66 odberných miest, ktoré nám schválili Ozbrojené sily SR. Vychádzajúc z údajov, že jedno odberné miesto zvládne otestovať maximálne 30 až 35 ľudí za hodinu, je totiž isté, že tento počet pre Prešov stačiť nebude. V prepočte to vychádza tak, že každé odberné miesto nestihne počas víkendu otestovať približne 200 ľudí. Ak sa prídu otestovať všetci Prešovčania s trvalým pobytom v meste a obyvatelia, ktorí tu žijú prechodne vo veku nad desať rokov, nestihneme otestovať približne 15 000 ľudí," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Ako povedala, chápu, že počet zdravotníckych pracovníkov, ktorých dokáže zabezpečiť armáda, je limitovaný. "Situácia je však momentálne ešte vážnejšia, pretože ani posledný deň pred začiatkom testovania nie sú počty zdravotníkov na jednotlivých odberných miestach naplnené na 100 percent. Ak sa nám na poslednú chvíľu nepodarí zohnať dostatok zdravotníckych pracovníkov, nebudeme môcť otvoriť všetky pripravené odberné miesta," zdôraznila Turčanová.

Podľa jej slov počítali s tým, že zdravotnícky personál na jednotlivé odberné miesta zabezpečia v zmysle oficiálnych usmernení Ozbrojené sily SR. Realita je však taká, že zdravotníci v Prešove chýbajú a úspešnosť víkendového testovania v meste je tým pádom ohrozená.

"Sami sme oslovili viacerých zdravotníkov, a zároveň sme zverejnili výzvu, aby pomohli pri testovaní ľudí v meste. Viac v tejto chvíli urobiť nedokážeme, a preto odmietame niesť akúkoľvek zodpovednosť za prípadný neúspech celej akcie," dodala primátorka.

Momentálne má mesto Trenčín na všetkých 50 odberných miest dostatočný počet administratívnych pracovníkov i pomocného zdravotníckeho personálu. Chýbajú zdravotníci, ktorí by robili stery.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, asi 80 percent z 50 odberných miest je pokrytých dvomi zdravotníkmi, ktorí budú robiť stery.

"Intenzívne komunikujeme s ďalšími zdravotníkmi i Ozbrojenými silami SR, aby sme takto obsadili i zvyšné odberné miesta, ktoré sú inak pripravené na otvorenie," doplnila hovorkyňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce