Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2020 23:31 | Správy | Zahraničné správy

Európska komisia sa dohodla ohľadom vakcín! Kedy sa budú rozdeľovať medzi štáty?

Štáty Európskej únie posilnia koordináciu covidového testovania a trasovacích aplikácií.

Po štvrtkovej videokonferencií prezidentov a premiérov krajín Európskej únie venovanej spoločnému postupu proti pandémii COVID-19 to vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel. Lídri sa podľa neho zhodli na tom, že by Európska komisia mala zabezpečiť spravodlivú distribúciu vakcín, až budú k dispozícii. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uistila, že všetky krajiny dostanú vakcíny v rovnaký čas. Ich rozdeľovanie by podľa nej mohlo reálne začať v apríli.

"Panovala veľmi široká zhoda, bolo to počas konferencie niekoľkokrát opakované, aby sme zaistili spravodlivú distribúciu medzi členskými štátmi," povedal po zhruba trojhodinovej videokonferencií Michel. Komisia by chcela od budúcej jari rozdeľovať medzi členské krajiny stovky miliónov dávok, ktoré by mohla nakupovať až od siedmich spoločností vyvíjajúcich covidové vakcíny.

Podľa šéfky únijnej exekutívy dostanú všetky krajiny vakcíny v rovnaký čas na základe svojho počtu obyvateľov. Štáty budú najskôr musieť poslať komisií svoje národné očkovacie plány a rozhodnúť, či budú niektorí ľudia - napríklad rizikové skupiny či zdravotníci - dostávať vakcínu skôr.

 

"Šírenie vírusu čoskoro zahltí naše zdravotnícke systémy, ak nebudeme konať okamžite," vyhlásila von der Leyenová po rokovaní s predstaviteľmi štátov. Dodala, že komisia vyhradí 220 miliónov eur na prípadné transporty pacientov cez hranice z najviac zasiahnutých krajín. Na ich čele momentálne figuruje Česko, ktoré už z núdzových zásob EÚ a od členských krajín získalo vyše dvesto pľúcnych ventilátorov.

Český premiér Andrej Babiš po videokonferencií uviedol, že kolegom za pomoc ich krajín poďakoval a zhodol sa s nimi na ďalšom postupe proti pandémii, ktorej jediným efektívnym riešením je podľa neho vakcína.

"Musíme spoločne podporovať schvaľovanie, uvádzanie na trh i stratégiu očkovania a komunikáciu. Dôležité bude aj zdieľanie dát medzi krajinami a cezhraničná spolupráca medzi susedmi, aby sme si boli schopní navzájom pomáhať," uviedol po rokovaní Babiš na twitteri.

Lídri podľa Michela hovorili aj o možnosti hromadne využívať antigénové rýchlotesty, ktoré by podľa predstáv Bruselu mohli ľuďom okrem iného uľahčiť cesty cez hranice. Mnoho lídrov podľa šéfa únijných summitov ich využívanie podporilo, jednoznačná zhoda však nebola.

Šéfovia štátov a vlád sa dohodli na tom, že sa k pandémii, kvôli ktorej väčšina krajín aktuálne sprísňuje obmedzenia verejného života, čoskoro vrátia pri ďalšej videokonferencií.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur
knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor