Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Majiteľ Turancaru Viliam Turan († 66) zomrel na následky infarktu: Ako pracovník ČSAD vybudoval miliónové impérium

Známe autobusy, s ktorými cestoval snáď každý Slovák, prišli o svojho zakladateľa.

Uplynulý štvrtok na následky rozsiahleho infarktu zomrel Viliam Turan († 66), majiteľ firmy Turancar. Vyše tri desaťročia úspešne podnikal v osobnej doprave na živnosť a po čase k tomu pripojil i cestovnú kanceláriu a ďalšie projekty. Množstvo ďalších plánov sa mu už však, žiaľ, nepodarí zrealizovať. Kto po zosnulom majiteľovi dnes už legendárnej firmy prevezme žezlo a ako si na neho spomínajú kamaráti?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Viliam Turan († 66) zamestnával stovky ľudí a dosahoval niekoľkomiliónové obraty. Ďalšie plány mu však skrížil krutý osud. Vo štvrtok 22. októbra ráno nečakane zomrel na následky rozsiahleho infarktu. Na poslednej ceste ho odprevadili v pondelok v úzkom rodinnom kruhu. „Aktuálne sa pokračovateľom v živnosti stal Viliam Turan junior, čo umožní nerušené pokračovanie v našej činnosti až do momentu transformácie spoločnosti,“ informuje Turancar na sociálnej sieti.

Muž na svojom mieste

 

„Boli sme dobrí priatelia, predtým ako začal podnikať bol pracovníkom ČSAD. Začal podnikať s autopožičovňou a stal sa pionierom privátnej autobusovej dopravy u nás a pozrite, čo vybudoval,“ hovorí s obdivom o začiatkoch známych autobusov Turanov kamarát Viliam Bujna. Vraví, že z jeho pohľadu bol Turan človek priamy a tvrdý, ale pravdivý.

„Ja mám rád takých ľudí, ktorí majú názor, povedia ho a obhája si ho. A on, keď niečo povedal, tak to tak bolo. Poznal som ho ako veľmi cieľavedomého človeka, tvrdohlavého, ale taký podnikateľ musí byť,“ zamyslí sa a pokračuje: „Na jeho zdraví sa však podpísalo najmä to, že bol tuhý fajčiar. Ja som mu to vždy vyčítal - fajčil jednu cigaretu za druhou. Vedel sa aj rozčúliť, bol taký impulzívny, ale človek na svojom mieste.“

Jeho syn, ktorý má prevziať biznis po otcovi, to podľa Bujnu nebude mať vôbec ľahké. Situácia v týchto časoch je v autobusovej doprave veľmi kritická. „Ja sám som zvedavý, akým spôsobom sa mu to podarí prevziať. Je to taká neznáma, otvorená vec, či to dokáže. Pokiaľ bude mať okolo seba tím, ktorý ho podrží, tak áno. Ale môže sa stať aj to, že to časom predajú, je tam veľký areál, úvery, táto situácia, môže to dopadnúť všelijako. V každom prípade mu držím palce,“ dodáva.

 

Otvoriť galériu
Populárne autobusy pozná celé Slovensko.
Zdroj: fb turancar bus lines

Za vyše 30 rokov podnikania sa mu podarilo vybudovať obrovské impérium v osobnej doprave na Slovensku. Začal s požičovňou áut, v 90. rokoch otvoril autobusový podnik Turancar, nasledovala cestovná kancelária s rovnakým menom. Vo svojom podnikateľskom portfóliu mal aj kamiónovú dopravu a autorizovaný servis autobusov a nákladných áut značky Mercedes-Benz. Minulý rok sa mu podarilo dohodnúť partnerstvo s dopravnou sieťou FlixBus. Celé svoje podnikanie robil na živnosť, aj preto patril, čo sa týka obratu, k najväčším živnostníkom v krajine. V roku 2017 mala iba jeho cestovná kancelária podľa rebríčka Trend Top obrat 20,7 milióna eur a patrila k desiatim najväčším na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke