Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Majiteľ Turancaru Viliam Turan († 66) zomrel na následky infarktu: Ako pracovník ČSAD vybudoval miliónové impérium

Známe autobusy, s ktorými cestoval snáď každý Slovák, prišli o svojho zakladateľa.

Uplynulý štvrtok na následky rozsiahleho infarktu zomrel Viliam Turan († 66), majiteľ firmy Turancar. Vyše tri desaťročia úspešne podnikal v osobnej doprave na živnosť a po čase k tomu pripojil i cestovnú kanceláriu a ďalšie projekty. Množstvo ďalších plánov sa mu už však, žiaľ, nepodarí zrealizovať. Kto po zosnulom majiteľovi dnes už legendárnej firmy prevezme žezlo a ako si na neho spomínajú kamaráti?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Viliam Turan († 66) zamestnával stovky ľudí a dosahoval niekoľkomiliónové obraty. Ďalšie plány mu však skrížil krutý osud. Vo štvrtok 22. októbra ráno nečakane zomrel na následky rozsiahleho infarktu. Na poslednej ceste ho odprevadili v pondelok v úzkom rodinnom kruhu. „Aktuálne sa pokračovateľom v živnosti stal Viliam Turan junior, čo umožní nerušené pokračovanie v našej činnosti až do momentu transformácie spoločnosti,“ informuje Turancar na sociálnej sieti.

Muž na svojom mieste

 

„Boli sme dobrí priatelia, predtým ako začal podnikať bol pracovníkom ČSAD. Začal podnikať s autopožičovňou a stal sa pionierom privátnej autobusovej dopravy u nás a pozrite, čo vybudoval,“ hovorí s obdivom o začiatkoch známych autobusov Turanov kamarát Viliam Bujna. Vraví, že z jeho pohľadu bol Turan človek priamy a tvrdý, ale pravdivý.

„Ja mám rád takých ľudí, ktorí majú názor, povedia ho a obhája si ho. A on, keď niečo povedal, tak to tak bolo. Poznal som ho ako veľmi cieľavedomého človeka, tvrdohlavého, ale taký podnikateľ musí byť,“ zamyslí sa a pokračuje: „Na jeho zdraví sa však podpísalo najmä to, že bol tuhý fajčiar. Ja som mu to vždy vyčítal - fajčil jednu cigaretu za druhou. Vedel sa aj rozčúliť, bol taký impulzívny, ale človek na svojom mieste.“

Jeho syn, ktorý má prevziať biznis po otcovi, to podľa Bujnu nebude mať vôbec ľahké. Situácia v týchto časoch je v autobusovej doprave veľmi kritická. „Ja sám som zvedavý, akým spôsobom sa mu to podarí prevziať. Je to taká neznáma, otvorená vec, či to dokáže. Pokiaľ bude mať okolo seba tím, ktorý ho podrží, tak áno. Ale môže sa stať aj to, že to časom predajú, je tam veľký areál, úvery, táto situácia, môže to dopadnúť všelijako. V každom prípade mu držím palce,“ dodáva.

 

Otvoriť galériu
Populárne autobusy pozná celé Slovensko.
Zdroj: fb turancar bus lines

Za vyše 30 rokov podnikania sa mu podarilo vybudovať obrovské impérium v osobnej doprave na Slovensku. Začal s požičovňou áut, v 90. rokoch otvoril autobusový podnik Turancar, nasledovala cestovná kancelária s rovnakým menom. Vo svojom podnikateľskom portfóliu mal aj kamiónovú dopravu a autorizovaný servis autobusov a nákladných áut značky Mercedes-Benz. Minulý rok sa mu podarilo dohodnúť partnerstvo s dopravnou sieťou FlixBus. Celé svoje podnikanie robil na živnosť, aj preto patril, čo sa týka obratu, k najväčším živnostníkom v krajine. V roku 2017 mala iba jeho cestovná kancelária podľa rebríčka Trend Top obrat 20,7 milióna eur a patrila k desiatim najväčším na Slovensku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!