Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2020 18:45 | Šport | Cyklistika
Video

Záverečný kopec nepoznal, no predsa zvíťazil: Roglič stiahol manko na vedúceho pretekára

Slovinský cyklista Primož Roglič (30) zvíťazil v stredajšej 8. etape 75. ročníka pretekov Vuelta a Espana.

Jazdec stajne Jumbo-Visma zvládol 164 km dlhú trať z Logrona na vrchol Alto de Moncalvillo za 4:07:08 h. Druhý finišoval držiteľ červeného dresu Richard Carapaz z Ekvádora (Ineos-Grenadiers) s mankom 13 sekúnd a tretí bol Ír Dan Martin (Israel Start-Up Nation) so stratou 19 s.

Tridsaťročný Roglič poskočil vďaka druhému triumfu na tohtoročnej Vuelte zo štvrtého na druhé miesto celkového poradia a na Carapaza stráca už len 13 sekúnd. Na tretej priečke zostal D. Martin (+28 s), na štvrté klesol Brit Hugh Carthy (EF Pro Cycling) so stratou 44 sekúnd.

"Začiatok bol pomalý a nudný, no potom sa zvýšilo tempo a od prvého po posledný kopec to bolo veľmi rýchle a ťažké. To záverečné stúpanie som išiel prvýkrát v živote, poznal som ho len podľa mapy a profilu. No bola to dobrá príležitosť a keď chcete vyhrať, musíte útočiť. Som rád, že som zvíťazil a je pekné, že som stiahol nejaký čas v celkovom poradí," povedal v cieli Roglič.

V stredu bola na programe ďalšia náročná horská skúška. Cyklisti vyštartovali z Logrona, prvá polovica 164 km dlhej trate bola mierne zvlnená, v druhej museli zdolať najprv stúpanie Puerto de la Rasa (2. kat., 9,8 km, 5,3%) a potom záverečný výstup do cieľa na Alto de Moncalvillo (11,3 km, 7,6%). Do etapy už neodštartoval Holanďan v službách Jumba Tom Dumoulin.
Po pár kilometroch sa vytvoril sedemčlenný brejk - Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Stan Dewulf (Lotto), Benjamin Dyball (NTT), Rui Costa (SAE), Remi Cavagna (Quick Step), Angel Madrazo (Burgos-BH) a Julien Simon (Total Direct Energie). Skupina dobre spolupracovala a na úpätie prvého stúpania si priviezla náskok takmer päť minút, na vrchole sa však scvrkol na polovicu. Pelotón, na ktorého čele pracovali pretekári Movistaru a Ineosu, ďalej stupňoval tempo a výrazne sťahoval manko. Tridsať km pred cieľom strácal menej ako minútu.

 

Tesne pred štartom rozhodujúceho stúpania zostali na čele len Dewulf s Dyballom, no proti špičkovým vrchárom z čela celkového poradia, ktorí im už dýchali na krk, nemali šancu. Na úzkej ceste sa rozbehol pozičný boj a v druhej polovici kopca prišli aj útoky. Štyri kilometre pred cieľom zostali v čelenej skupine už len dvanásti pretekári, tempo nevydržal Alejandro Valverde (Movistar) ani Felix Grossschartner (Bora).

V najprudších úsekoch stúpania zaútočil najprv Hugh Carthy, po ňom Sepp Kuss z Jumba i Aleksandr Vlasov z Astany. Nakoniec to však bol súboj červeného Carapaza s Rogličom, Slovincovi vyšiel záverečný útok 600 m pred cieľom a okrem etapového víťazstva si prišiel aj po bonusové sekundy. Carapaz finišoval 13 sekúnd za ním. Tretí bol Dan Martin (+19 s).

Vo štvrtok je na programe rovinatá etapa z Castrilla del Val do mesta Aguilar de Campoo dlhá 157,7 km, v ktorej by sa mali o triumf pobiť šprintéri.

Výsledky 8. etapy (Logrono - Alto de Moncalvillo, 164 km):
1. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:07:08 h, 2. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +13 s, 3. Dan Martin (Ír./Israel Start-Up Nation) +19, 4. Aleksandr Vlasov (Rus./Astana) +25, 5. Hugh Carthy (V.Brit./EF Pro Cycling) +33, 6. Wout Poels (Hol./Bahrain McLaren) +35, 7. Enric Mas (Šp./Movistar) +54, 8. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) rovanký čas, 9. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) +1:33, 10. Clément Champoussin (Fr./AG2R la Mondiale) +1:37

Celkové poradie:
1. Carapaz 32:31:06 h, 2. Roglič +13 s, 3. D. Martin +28, 4. Carthy +44, 5. E. Mas +1:54, 6. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +3:28, 7. Chaves +3:28, 8. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +3:35, 9. Marc Soler (Šp./Movistar) +3:40, 10. Poels +3:47

Bodovacia súťaž:
1. Roglič 104 bodov, 2. Carapaz 81, 3. D. Martin 73

Vrchárska súťaž:
1. G. Martin 27 bodov, 2. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) 24, 3. Carapaz 24

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí