Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Minister Mikulec vs. právnici: Môžu od vás v obchode pýtať výsledok testu?!

Každý, kto sa podrobí celoplošnému testovaniu, dostane do ruky zalepenú obálku s výsledkom svojho testu.

Ten je zaznamenaný na certifikáte, ktorý špeciálne tlačili v Kremnici a je zabezpečený proti falšovaniu. Minister vnútra Roman Mikulec (48) hovorí, že sa ním budú musieť Slováci preukazovať napríklad policajtom či pri nákupe potravín. Vláda vyzvala hygienika, aby vydal vyhlášku, podľa ktorej to budú môcť vyžadovať.

Mikulec na priamu otázku o preukazovaní sa certifikátom odpovedal jasne: „Budú sa kontrolovať náhodne aj cielene. Firmy budú mať možnosť kontrolovať zamestnancov, stále platí povinnosť, že pokiaľ niekto chce ísť do práce po testovaní, má sa preukázať negatívnym testom. Aj v prípade obchodov, prevádzok je povinnosť, aby sa preukázali negatívnym testom. Bude to, samozrejme, záležať aj na prevádzkach, aby si zabezpečili nejaký režim, ale budeme to aj my náhodne kontrolovať.“

Certifikát, ktorý dostane každý testovaný, podľa kompetentných musí mať človek pri sebe, nestačí, že by bol odfotený v mobile, inak mu hrozia sankcie. V prípade pozitívneho výsledku treba ísť na desať dní do karantény, v prípade negatívneho výsledku bude môcť človek žiť takmer slobodne vrátane cesty do zamestnania či do obchodov. Vláda odporúča hlavnému hygienikovi vydať vyhlášku pre obchody či zamestnávateľov, aby si mohli pýtať certifikáty s negatívnym výsledkom.

 

Sme v núdzovom stave

Advokát Róbert Bános prízvukuje, že vyžadovať výsledky testu môžu prioritne orgány Policajného zboru. „A to za účelom preverenia skutočnosti, či osoba dodržiava opatrenie o povinnej izolácii. Výsledok testu ako zdravotný údaj spadá pod osobné údaje, preto jeho vyžiadanie musí byť v aktuálnej situácii podmienené iba verejným záujmom,“ vysvetľuje expert.

Ak by sa porušili vydané opatrenia, môžu pokutovať človeka do výšky 1 659 €, v blokovom konaní do 1 000 €. „Ak sa občan odmietne preukázať výsledkom testu, môže byť aj toto konanie subsumované pod porušovanie uložených opatrení, za ktoré môže byť uložená sankcia,“ dodal.

O niečo ťažšie to však je v prípade zamestnávateľa, ktorý by chcel skontrolovať zamestnancov. „Musel by mať na to oporu v právnom akte - musí byť vydané také opatrenie, že zamestnávatelia môžu pred vstupom do zamestnania vyžadovať výsledok testu, resp. by to museli oprieť o dôvod bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,“ opisuje advokát Bános. Je podľa neho nutné počkať, ktorým subjektom hlavný hygienik umožní, aby si vyžadovali preukázanie testu.

„Ak bude platne prijatá vyhláška, bude nutné vymedzeným subjektom preukázať výsledok testu. Skutočnosť, či takýto zásah (do zdravotných údajov) nie je protiústavný, by musel posúdiť Ústavný súd SR. Avšak vzhľadom na to, že na Slovensku je vyhlásený núdzový stav, tento režim umožňuje aj nad rámec limitov daných Ústavou SR zasahovať do sféry základných práv a slobôd,“ uzavrel Bános.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene