Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2020 10:30 | Správy | Domáce správy

Pre koho od pondelka končí zákaz vychádzania?! Ako budete žiť s testom a ako bez testu

Už v sobotu a v nedeľu sa odohrá celoplošné testovanie obyvateľstva na koronavírus.

Vláda na čele s Igorom Matovičom (47) v stredu schválila nariadenie, podľa ktorého v podstate končí zákaz vychádzania pre tých, ktorí budú mať negatívny výsledok testu. V praxi to znamená, že po novom bude možné ísť do obchodov s oblečením, na terasu do reštaurácie či voľne chodiť po vonku.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

Čiastočný lockdown vydržal len deväť dní. Od pondelka bude platiť len pre tých, ktorí nebudú mať negatívny výsledok z PCR alebo antigénového testu. „Ľudia, ktorí sa zúčastnia testovania a budú mať potvrdenie o negatívnom výsledku, budú môcť od pondelka žiť relatívne slobodne,“ zvestoval Matovič. Dôležité bude mať so sebou certifikát, ktorý dostane každý pri štátnom testovaní, alebo potvrdenie výsledku PCR testu.

Zákaz vychádzania tak v podstate prestane platiť a ľudia budú môcť chodiť do všetkých obchodov, do kaderníctva, na terasy reštaurácií či voľne po meste bez hrozby sankcie. V platnosti však zostávajú opatrenia, ktoré vydal hlavný hygienik ešte v polovici októbra - zatvorené sú teda fitnescentrá, reštaurácie nemôžu obsluhovať ľudí vnútri, platí zákaz hromadných podujatí a obmedzenia na počet ľudí v obchodoch či zákaz stretávania sa viac ako 6 ľudí. Polícia bude kontrolovať ľudí, či majú so sebou certifikát s negatívnym výsledkom a či neporušujú zákazy.

 

Debata o antigénoch

Zaujímavú štúdiu vydali v Českej republike, ktorá skúmala práve antigénové testy, ktoré používame pri celoplošnom testovaní. Ústav lekárskej mikrobiológie 2. LF UK a Fakultnej nemocnice Motol podrobili testom 591 ľudí. „Výsledky štúdie sú naozaj ďaleko za očakávaním. Celková senzitivita antigénových testov sa podľa nášho zistenia pohybuje pod hranicou 70 %. Náš odhad bol pritom zhruba 85 %,“ povedal prednosta Ústavu lekárskej mikrobiológie Pavel Dřevínek. „Dá sa povedať, že troch z desiatich COVID pacientov, a to dokonca aj keď majú príznaky, antigénové testy vôbec nerozpoznajú.“

Slovenský vedec a biochemik Pavol Čekan hovorí, že výsledky v českej nemocnici nie sú prekvapivé. „To, že antigénové testy nezachytia troch z desiatich COVID symptomatických pacientov, vie pravdepodobne aj naša vláda,“ hovorí Čekan pre Nový Čas. Aj on upozorňovalna limitácie týchto testov, ktoré môžu výrazne ovplyvniť výsledky a očakávania celoplošného testovania.

„Ale v kombinácii s čiastočným lockdownom by to mohlo fungovať. Viac efektívnejšie sa nám napriek tomu zdá, aby sa šlo cestou testovania postihnutých regiónov, akými sú v súčasnosti Čadca, Liptovský Mikuláš či Sabinov, kde vieme rýchlo a efektívne použiť zdravotnícky personál, ochranné pomôcky, zaručiť najvyššie hygienické štandardy a vychytať, čo najviac pozitívnych pacientov, ktorí by viac nešírili koronavírus,“ dodal Čekan. On sám hovorí, že celoplošné testovanie je skôr politickým rozhodnutím, ktorému chýba odborná diskusia. „Ale keď sme sa už rozhodli do toho ísť, tak poďme, ale s vedomím, aké sú možné limity a riziká,“ uzavrel.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
(ilustračné foto).
Chvíle hrôzy neďaleko Trebišova: 3-ročný Tomáško sa zasekol vo dverách vlaku, mama bojovala o jeho život!
Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Ide o závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.
Foto
Párik dílerov si už neškrtne: Prehliadka odhalila ďalšiu závažnú vec
Pojednávanie s bývalou poslankyňou Smeru, Ľubicou Roškovou.
Aktualizované
Rozsudok v kauze obžalovanej exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej: Súd ju uznal vinnou
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Na snímke podnikateľ Štefan Žiga a obhajcovia Sergej Romza (v pozadí vľavo) a Radko Timkanic (v pozadí uprostred).
Podnikateľ Štefan Žiga podal sťažnosť: Čelí obžalobe z podplácania! Kto definitívne rozhodne?
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na rozlúčkovej návšteve Poľska
Čaputová sa stretla s prezidentom Poľska: Posledný rozhovor a rozlúčka!
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať