Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2020 08:00 | Správy | Domáce správy
Infografika

Medzinárodný menový fond o pomoci cez koronu: Slovensko dáva podnikateľom najmenej! Čo na to odborník?

Čísla, ktoré nepotešia!

Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) Slovensko vyčlenilo na pomoc podnikateľom v čase koronakrízy najmenej peňazí a priama podpora bola spomedzi európskych štátov jednoznačne najslabšia. Zahraničná štúdia našim ekonómom vrásky na čele nerobí a pre zverejnené čísla nevidia dôvod na paniku. Ako plánuje podporiť vláda súkromný sektor v nasledujúcich mesiacoch?!

Na pomalú a nedostatočnú pomoc zo strany slovenskej vlády upozorňujú firmy a živnostníci už niekoľko mesiacov. Aj štúdia Medzinárodného menového fondu im dáva za pravdu. Podľa nej sme podnikateľom a ich zamestnancom poskytli najnižšiu pomoc spomedzi rozvinutých krajín. MMF zverejnil výšku priamej pomoci prijatej vládami od začiatku pandémie koronavírusu. Tá jasne ukazuje, že sme na podporu dali len 2,5 % hrubého domáceho produktu. Najštedrejší v tomto smere bol Nový Zéland s takmer 20 %, predstihlo nás aj Nemecko s viac ako 8 %, ale aj všetky okolité krajiny.

 

Iná realita?

Podľa viacerých ekonómov porovnávané čísla však nemusia zohľadňovať reálne čerpanie pomoci, ale len tej pomoci, ktorá bola ohlásená. Napríklad Slovensko míňalo peniaze na pomoc ekonomike pomalšie, ako plánovalo. Okrem výšky pomoci sa bude treba pozerať aj na zdravotné a na ekonomické dôsledky. „Napríklad aktuálna správa Eurostatu ukazuje, že strata pracovných miest na Slovensku patrila v druhom kvartáli v rámci krajín EÚ medzi nižšie, teda aj potreba čerpať pomoc mohla byť u nás nižšia,“ uviedol pre Denník N šéf Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara.

Pomoc až do marca

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak stále tvrdí, že čerpanie pomoci na Slovensku je adresné a efektívne. Jeho rezort pripravuje nové finančné injekcie, ľudia zasiahnutí koronakrízou, napríklad dohodári, majú mať nárok na SOS dotáciu. Jej výška má byť 300 eur a ministerstvo odhaduje, že sa bude môcť mesačne poskytnúť priemerne pre 10-tisíc žiadateľov. Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby budú môcť žiadať o finančnú kompenzáciu v rámci projektu Prvá pomoc až do marca budúceho roka.

„Úrady práce začnú od 9. novembra prijímať od firiem výkazy, aby sa mohli uchádzať o kompenzácie,“ informoval minister práce Milan Krajniak s tým, že firmy, ktoré obmedzil lockdown, majú nárok na zvýšenú pomoc za celý mesiac október. Opäť sa na Slovensku zavedie aj pandemický rodičovský príspevok, ktorý dostanú tí, ktorých dieťa vek dovŕšilo tri roky alebo šesť rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

Ďalšie stovky miliónov eur

Množstvo živnostníkov už finančne vykrvácalo a zatvorilo svoju živnosť. Ak ich ešte neprešla chuť a chcú sa opäť vrátiť do podnikateľských vôd. „Rezort dáva živnostníkom jednorazový príspevok na podnikanie vo výške 5 600 eur,“ povedal minister práce s tým, že ide podľa neho o slušnú sumičku. Lepšie na tom budú aj tí, ktorým z dôvodu epidemiologickej situácie klesli tržby, oproti jari dostanú viac peňazí. Celková pomoc pre firmy a pre podnikateľov na október až december tohto roka bude predstavovať sumu 389,8 milióna eur.

 

Ten, kto dáva viac, nie je lepší

Radovan Ďurana, analytik INESS

- Nikde nie je napísané, že ten, kto dáva viac, to robí lepšie. Všetky krajiny dnes dávajú na dlh na úkor budúcich generácií. Je prirodzené poskytnúť podporu reštauráciám, ktoré boli zatvorené,ale prečo by sme mali dotovať hokejistov 1. ligy? Musíme sa stále pýtať, aká je hodnota za peniaze. Dôležité je porovnanie rastu nezamestnanosti a pomoci. Ohlásená forma pomoci v Česku bola dvojnásobná ako na Slovensku a pritom nezamestnanosť rástla podobne. Z môjho pohľadu Spojené kráľovstvo či Rakúsko  sú nezodpovední hospodári.

 

Podpora pri poklese tržieb od októbra do decembra

- o viac ako 20 % - vzrastie zo 180 na 270 €

- o viac ako 40 % - vzrastie z 300 na 450 €

- o viac ako 60 % - vzrastie zo 420 na 630 €

- o viac ako 80 % - vzrastie z 540 na 810 €

- Ak SZČO neplatila sociálne odvody, alebo ide o jednoosobovú spoločnosť s ručením obmedzeným - pomoc vzrastie z 210 na 315 eur mesačne.

Otvoriť galériu
Zdroj: zdroj: MMF

(pre zväčšenie kliknite na obrázok)

Koľko dostane firma na zamestnanca?

- pomoc stúpne z 80 percent hrubej mzdy na 80 percent z celkovej ceny práce, teda hrubej mzdy vrátane odvodov zamestnávateľa

- pri tzv. kurzarbeite sa pomoc zvyšuje na jedného zamestnanca na 1 100 eur zo súčasných 880 eur

- aj v tomto prípade sa bude 80 percent maximálneho príspevku počítať z celkovej ceny práce, nie z hrubej mzdy

 

Jednorazový príspevok

- vo výške 5 600 eur dostane ten, kto chce začať opäť podnikať

 

SOS dávka

- vo výške 300 eur bude vyplácaná napríklad pre dohodárov, ktorí prišli o prácu

 

Dôležité dátumy

- 2. novembra začnú úrady práce posielať 120 000 doterajším žiadateľom o pomoc dodatky

- od 9. novembra sa začne prijímanie výkazov od podnikateľov úradmi práce

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí