Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2020 12:19 | Správy | Domáce správy

Čo sa stane, ak ako zamestnanec odmietnete testovanie? Takto môže firma reagovať

Ak sa zamestnanec rozhodne nezúčastniť na plošnom testovaní na ochorenie COVID-19 a bude mať následne zákaz vychádzania, zamestnávateľ má niekoľko možností, ako postupovať.

Ľudia by si však mali byť vedomí, že so zamestnávateľom nemusia vždy nájsť pre nich to najvhodnejšie riešenie a v konečnom dôsledku by mohli prísť o niekoľko eur na výplatnej páske.

Ak zamestnanec pre neúčasť na testovaní s následným zákazom vychádzania nebude môcť nastúpiť na určenú smenu podľa rozvrhu práce, ktorý vopred určil zamestnávateľ, môže to zamestnávateľ posúdiť ako prekážku v práci na strane zamestnanca.

Ministerstvo práce upozorňuje na plnenie občianskej povinnosti. Ide o činnosť pri poskytnutí prvej pomoci, povinných lekárskych prehliadkach, opatreniach proti prenosným chorobám, iných naliehavých opatreniach liečebno-preventívnej starostlivosti, izolácii z dôvodov veterinárno-ochranných opatrení, ako aj činnosť občana, ktorému vznikla branná povinnosť a v období krízovej situácie je povinný vykonať mimoriadnu službu, alebo v čase vojny a vojnového stavu alternatívnu službu, pri mimoriadnych udalostiach v prípadoch, keď je fyzická osoba povinná poskytnúť osobnú pomoc, pri povinnej účasti zamestnancov na rekondičných pobytoch. "Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas, zamestnancovi však náhrada mzdy nepatrí," upozornil tlačový odbor ministerstva práce.

 

Zamestnávateľ však má i ďalšie možnosti, ako sa so zamestnancom v prípade neúčasti na testovaní dohodnúť. Pracovník môže vykonávať napríklad prácu z domu, ak je to možné, povaha práce mu to umožňuje a nebránia tomu vážne prevádzkové možnosti. "Možnosť prikázať prácu z domu by nemala byť úplne svojvoľná, ale zamestnávateľ by mal vychádzať z rizík, ktoré sú spojené s výkonom práce kolektívu na pracovisku, respektíve s prítomnosťou niektorých zamestnancov na pracovisku," podotklo ministerstvo práce.

V prípade ospravedlnenia neprítomnosti v práci sa tiež postupuje podľa ustanovenia Zákonníka práce o dôležitých osobných prekážkach v práci. Zamestnávateľ vtedy ospravedlňuje neprítomnosť zamestnanca z konkrétnych dôvodov.

Firma sa však môže so zamestnancom dohodnúť aj na čerpaní dovolenky alebo náhradného voľna. "Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi aj pracovné voľno s náhradou mzdy, ktoré si zamestnanec odpracuje neskôr," spresnilo ministerstvo.

Firmy však musia v prvom rade myslieť na to, že sú povinné dodržiavať zásady na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. "K všeobecným zásadám prevencie patrí aj vylúčenie nebezpečenstva a z neho vyplývajúceho rizika, ako aj posudzovanie rizika, ktoré nemožno vylúčiť. Zamestnávateľ je teda povinný posudzovať riziko na pracovisku a v prípade potreby je oprávnený prijať a vykonať vhodné opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravia zamestnancov," spresnilo ministerstvo práce. Zamestnávateľ môže v súčasnej situácii, keď sa šíri nový koronavírus, napríklad ustanoviť povinnosť, aby sa zamestnanci preukázali pri vstupe na pracovisko negatívnym testom na ochorenie COVID-19.

"O tom, či pôjde v tomto prípade o neospravedlnené zameškanie práce, rozhoduje zamestnávateľ po prerokovaní so zástupcami zamestnancov. V súčasnej situácii by mal zamestnávateľ citlivo zvážiť, či bude neprítomnosť zamestnanca v práci hodnotiť ako neospravedlnenú absenciu s príslušnými sankciami pre zamestnanca," doplnilo ministerstvo práce.

Národný inšpektorát práce odporúča firmám individuálne posudzovať každý jednotlivý prípad neprítomnosti zamestnanca tak, aby "výkon práv a povinností vyplývajúcich zamestnávateľovi z pracovnoprávnych vzťahov nebol v rozpore s dobrými mravmi a na škodu zamestnanca".

Môže sa však stať, že zamestnanec je dočasne práceneschopný (PN), nemôže ísť na testovanie, ale nasledujúci týždeň má nastúpiť do práce. "V prípade, že osoba bude dočasne PN v čase celoplošného testovania, je potrebné, aby kontaktovala ošetrujúceho lekára, v ktorého kompetencii je určenie liečebného režimu. Ten vzhľadom na charakter ochorenia posúdi, či absolvovanie testu je alebo nie je v súlade so stanoveným liečebným režimom," dodalo ministerstvo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!