Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA – pre klientov sa nič nemení

V polovici októbra 2020 sa rakúska poisťovacia skupina UNIQA stala vlastníkom spoločností AXA na Slovensku. Slovenská UNIQA získa vďaka integrácii 750 000 nových zákazníkov a vstúpi aj na dôchodkový a investičný trh.

Okrem zmeny značky sa pre klientov poistenia a dôchodkového sporenia nič nemení. Úspory klientov vo fondoch budú rovnako v bezpečí, ako boli doteraz.

Zlúčenie spoločností AXA pod značku UNIQA by malo byť na Slovensku ukončené v lete 2021. Ešte predtým sa poisťovne ako aj investičné a dôchodkové spoločnosti AXA premenujú na UNIQA. Malo by sa tak udiať na prelome rokov 2020/2021. Zmenou vlastníka sa však pre klientov nič nemení.

„Pri každej fúzii preberá nástupnická spoločnosť všetky záväzky pôvodnej spoločnosti. Zmluvy teda budú ďalej pokračovať bez akejkoľvek zmeny so všetkými povinnosťami a právami, ktoré z nej vyplývajú. Nebudú sa meniť ani účty, na ktoré je potrebné hradiť poistné. Iba v okamihu, keď sa obe spoločnosti spoja do jednej, bude záväzky voči klientom plniť UNIQA,“ vysvetľuje generálny riaditeľ UNIQA poisťovne Martin Žáček.

Otvoriť galériu

Týka sa to, samozrejme, aj vyplatenia poistného plnenia. Ak nebude likvidácia poistnej udalosti z AXA dokončená v okamihu zlúčenia oboch spoločností, tak poistné plnenie vyplatí UNIQA.

UNIQA sa bude rovnako ako predtým AXA starať aj o tzv. podkladové aktíva klientov, ktoré slúžia na určenie dosiahnutého zhodnotenia na zmluvách životného poistenia. „Okrem iného sme aj preto v rámci celej transakcie prevzali investičnú spoločnosť, ktorá sa o tieto aktíva starala,“ hovorí Martin Žáček.

Pre klientov II. a III. piliera sa nemení nič, iba značka

Okrem poistenia preberá UNIQA aj fondy II. a III. dôchodkového piliera a podielové fondy, ktoré na Slovensku úspešne spravuje AXA. V januári budúceho roka sa dôchodkové a investičné spoločnosti AXA premenujú na UNIQA. Pri týchto nedochádza k fúzii, tie UNIQA rovno prevezme. A tak klientom penzijných a podielových fondov príde informácia, že sa zmenil majiteľ, ktorým bude UNIQA. Úspory klientov vo fondoch však budú rovnako v bezpečí, ako boli doteraz.

„Obe dôchodkové spoločnosti budú zaradené do skupiny UNIQA vrátane ich existujúcich licencií a celého súčasného tímu, ktorý sa o zmluvy DDS a DSS staral. UNIQA rovnakým spôsobom preberá aj investičnú spoločnosť ako celok vrátane všetkého existujúceho know-how,“ vysvetľuje generálny riaditeľ UNIQA Martin Žáček. „Skupina UNIQA má v oblasti investícii dlhodobé skúsenosti, o čom svedčí aj objem aktív spravovaných materskou spoločnosťou UNIQA v Rakúsku.“

Jedinou reálnou zmenou pre klientov AXA tak bude zmena značky na UNIQA, pod ktorou bude ich dôchodkové sporenie pokračovať. Potvrdzuje to predseda predstavenstva DDS a DSS AXA skupiny v Česku a na Slovensku Peter Socha, ktorý viac ako 10 rokov pôsobí v asociáciách pre II. a III. pilier dôchodkového sporenia.

Otvoriť galériu

Podľa P. Sochu sa spoločnosti AXA úspešne darí korigovať poklesy, ktoré začiatkom roka v jednotlivých dôchodkových fondoch spôsobila koronakríza.

„Žiadna kríza, ktorá má dopad na svetové hospodárstvo, dôchodkovému sporeniu nepomáha. Výhodou dlhodobého investovania, aké máme v dôchodkovom sporení, je to, že dokáže jednotlivé krízy absorbovať. Samozrejme, stále platí, že čím skôr sa nám podarí z koronakrízy dostať, tým lepšie,“ vysvetľuje Peter Socha z AXA.

Kontakné miesta AXA sa preznačia na UNIQA

Na prelome rokov 2020/2021 sa preznačia klientske kontaktné miesta AXA na UNIQA. Pre klientov však zostane na pobočkách viditeľná informácia, že ide o kontaktné miesto pre AXA klientov. Klienti AXA budú môcť aj naďalej vybaviť všetky záležitosti ohľadne svojich zmlúv na týchto pobočkách.

„Naším cieľom však je byť čo najbližšie pri klientoch a plnohodnotne rozšíriť pobočkovú sieť. V priebehu budúceho roka plánujeme zjednotenie služieb tak, aby klienti oboch spoločností mohli plnohodnotne využívať všetky služby pobočiek, označených UNIQA, teda tak našich ako aj pôvodných AXA pobočiek,“ hovorí Martin Žáček.

Otvoriť galériu
Zdroj: UNIQA poisťovňa, a. s.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Líder eurokandidátky za PS Ľudovít Ódor naznačil, že Korčok by mal dostať slušnú ponuku.
Foto
Ódor naznačil záujem progresívcov o Korčoka: Nahradí Šimečku alebo si založí stranu?
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Foto
Filip Kuffa čelí vážnym obvineniam: Ohrozuje štátny tajomník envirorezortu prírodu v národných parkoch?
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero