Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2020 07:28 | Správy | Domáce správy

Dobrá správa pre rodičov: Opäť sa zavedenie pandemický príspevok, kto naň má nárok?

Na Slovensku sa opätovne zavedie tzv. pandemický rodičovský príspevok.

Vláda v stredu schválila s pripomienkou nariadenie z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré reaguje na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu.

Nárok na tento príspevok majú mať tí rodičia, ktorým v čase krízovej situácie zanikne nárok na rodičovský príspevok z dôvodu, že ich dieťa dovŕšilo tri roky veku alebo šesť rokov veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. Dávka sa má týkať aj detí, ktoré sú zverené do náhradnej starostlivosti, alebo ak uplynuli tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti oprávnenej osoby. "Týmto osobám sa navrhuje poskytovať rodičovský príspevok v rovnakej sume, v akej im bol poskytovaný, a to najdlhšie do konca krízovej situácie," uviedlo ministerstvo práce s tým, že odhaduje mesačný nárast týchto poberateľov o 4340.

Návrh nariadenia myslí aj na ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP). Po novom, aj keď nepredložia doklad o výdavkoch na prepravu za každú vykonanú cestu, bude im možné poskytnúť peňažný príspevok na prepravu, a to v paušálnej výške 16,70 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. "Ide o ŤZP, ktoré sa nebudú osobne prepravovať na svoje pracovné, vzdelávacie, rodinné alebo občianske aktivity, ale budú využívať doručovaciu službu s cieľom zabezpečenia si potravín a ďalších životných potrieb," vysvetlilo ministerstvo. Mesačne by mohol byť príspevok vyplatený 3250 poberateľom.

 

Ďalej ministerstvo navrhuje, aby sa v maximálnej možnej miere obmedzil osobný kontakt s cieľom predchádzania šíreniu nákazy, a v tejto súvislosti sa opätovne navrhuje neuskutočňovať úkony, pri ktorých dochádza k fyzickému kontaktu medzi orgánmi štátnej správy a klientom. "Vo vzťahu k doručovaniu sa navrhuje do vlastných rúk doručovať len rozhodnutia," priblížil rezort práce.

V oblasti pomoci v hmotnej núdzi sa rozšíria dôvody, pre ktoré sa nebude znižovať dávka v hmotnej núdzi za neúčasť na aktivačných činnostiach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?