Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2020 10:35 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Moderátor Kmeťo († 47): Smrť v priamom prenose! Zarážajúce správy o sanitke

Smrť aktivistu, blogera a moderátora Jozefa Kmeťa († 47) otriasa Slovenskom.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Muž v najlepších rokoch mal COVID-19 a liečil sa z domu. V pondelok ráno sa mu však stav zhoršil a ledva lapal po dychu. Ešte pred tým, ako po neho prišla záchranka, pozbieral posledné zvyšky síl a nakrútil emotívne video. Krátko nato počas prevozu do nemocnice zomrel. Na sociálnej sieti sa po jeho smrti objavili neoverené informácie, že na sanitku mal čakať až dve hodiny!

Jozef († 47) sa liečil na COVID-19 niekoľko dní doma. V pondelok ráno sa mu však začal zhoršovať stav. S vypätím všetkých síl si zavolal záchranku, no ešte pred tým než prišla, chytil do ruky kameru a namieril ju na seba. „Bol by som veľmi rád, keby ste ľudí, ktorí neveria a myslia si, že koronavírus je len chrípôčka, začali konečne posielať do zadku, pretože to nie je pravda a najhoršie na tom je, že na nich doplácajú nevinní ľudia,“ povedal s niekoľkými pauzami a roztraseným hlasom.

Video zakončil tým, aby mu ľudia držali palce, lebo to bude potrebovať. Následne ho mali transportovať na infekčné oddelenie Univerzitnej nemocnice Bratislava. Lenže počas prevozu skonal v sanitke. Po jeho smrti sa okrem množstva kondolencií objavili na sociálnej sieti aj šokujúce tvrdenia.

 

„Dve hodiny čakal na sanitku a podotýkam, že v Bratislave. Kde sú všetci zdravotníci? Keby tá sanitka prišla skôr, on by žil,“napísala na sociálnej sieti istá Naomi. K týmto tvrdeniam sme oslovili aj hovorkyňu záchranárov Alenu Krčovú, no do uzávierky sme jej vyjadrenie nedostali.

Hoax ho už raz pochoval

So zdravotníkmi mal Kmeťo podľa vlastných slov v minulosti negatívne skúsenosti. Na svojom blogu opisoval svoj problém s nadváhou. „Priberám stále... Moje srdce mi dáva každý deň vedieť, že som veľmi silný, a že už nevládze ,ťahať‘. Ťažko sa mi dýcha, sú dni, kedy ma akoby dusí, nemôžem sa nadýchnuť, akoby ma tlačilo na srdci. Pomoci sa nemôžem dovolať, pritom som už prosil aj môjho obvodného lekára o nejaké riešenie môjho stavu. Jeho odpoveď bola, že nevie...“ zneli trpké slová blogera.

Na zosnulého aktivistu a moderátora po smrti spomína množstvo ľudí, osobne ho poznal aj bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz. „Pána Kmeťa som poznal niekoľko rokov. Dokonca sme spolu robili niekoľko rozhovorov. Nie vždy sme sa síce zhodli, ale rešpektoval som jeho zanietenie do rómskych otázok a vzťah ku komunite. Dávnejšie sa objavil hoax, že zomrel, tak som spočiatku tajne dúfal, že aj táto správa nebude pravdivá. Bohužiaľ, bola... Jozef v poslednom čase bojoval proti COVID-19 popieračom a je smutné, že zomrel na nákazu, ktorú mnohí popierajú,“ povedal so smútkom v hlase Ravasz.

Slová do neba

Na sociálnej sieti neustále pribúdajú dojímavé slová od Kmeťových známych a priateľov. „Bol to dobrý človek. Jeho články som stále čítala. Česť jeho pamiatke,“ napísala Sára. „Jožko bol skromný, poctivý človek, ktorý bojoval za všetkých Rómov. Zároveň poukazoval napríklad na nelegálne zbierky, bojoval proti chudobe Rómov na Slovensku, písal krásne básne. Bol to silný muž, ktorý v živote dokázal čeliť urážkam, vyhrážkam a dokázal ísť ďalej a ďalej. Odišiel náhle a odišiel ako bloger v najťažšej chvíli, kedy sa človek bojí o svoj život. On sa bál o životy nás všetkých. Dal nám vedieť a varoval nás svojím videom pár hodín pred smrťou. Kto v srdci žije, neumiera,“ vyjadrili sa pre Nový Čas kamarátky známeho aktivistu Katararína a Ilona z Anglicka.

Zanechal silný odkaz

Pavol Zámečník (46), klinický psychológ a psychoanalytický psychoterapeut

- V našich končinách ide o silnú a ojedinelú nahrávku, ktorá mapuje posledné hodiny života pacienta s COVID-om. V zahraničí sa síce objavujú, no v tejto časti Európy to je silná výpoveď, ku ktorej ho mohol dohnať strach z vlastného osudu ako aj obavy o jeho blízkych či altruisticky o všetkých ľudí. Na zázname sa dusí a i keď nevedel, že umiera, tak človek podvedome cíti, že sa deje niečo zlé a video v istom zmysle naozaj pôsobí desivo. Prečo nešetril dychom, ale vzácny kyslík obetoval na zanechanie tak silného odkazu - aby sa ľudia vystríhali nezodpovednému nenoseniu rúšok a dodržiavali bezpečnostné opatrenia, čím by sme vedeli predísť stratám na životoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mb, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Premiér Robert Fico je s jej prácou spokojný.
Foto
Šimkovičová na chvoste rebríčka: Ako Fico obhajuje nedôveryhodnú ministerku? Politológ to povedal jasne
Štefan Harabin 11,73 %
Niektorých sudcov oblial studený pot: Chystá Harabin veľký návrat?