Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2020 09:00 | Správy | Domáce správy

Hádka ministra Naďa s primátormi kvôli celoplošnému testovaniu! Ako to vidí bezpečnostný analytik

Do začiatku plošného testovania na koronavírus zostávajú len tri dni.

Primátori a starostovia na poslednú chvíľu zabezpečujú ochranné pomôcky či priestory na to, kde bude operácia prebiehať. Niektorí sa ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (39) sťažujú na chaotické informácie a na nedostatok podpory zo strany štátu. Hlasným kritikom je aj primátor Hlohovca a poslanec Za ľudí Miroslav Kollár, ktorý otvorene hovorí, že vládnej koalícii to samosprávy spočítajú.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ústredný krízový štáb po pilotnom testovaní rozhodol o tom, že víkendové plošné výtery z nosohltana v 79 okresoch sa nebudú robiť tri dni, ale len dva - v sobotu a v nedeľu. Dôvodom je nedostatok zdravotníkov, ktorí by nevedeli vykryť pôvodne plánované predĺžené testovanie. Primátor Hlohovca Kollár, ktorý je aj koaličným poslancom, však kritizuje prípravu na akciu. „Na základe všetkých informácií, ktoré v tejto chvíli ako primátor mám o stave príprav celej operácie, považujem plošné testovanie za zlé a viac politické ako odborné rozhodnutie,“ povedal.

Vysvetľuje, že urobí všetko pre to, aby to prebehlo dobre a bezpečne, no za problém považuje, že sa len pár dní pred testovaním dozvedeli, že si všetko majú zabezpečiť sami. „Úprimne, neočakávam už nič, len to, že v sobotu ráno príde vojak s testmi a certifikátmi,“ dodal. Tajomne pritom dopĺňa, že „keď raz vyjdú najavo okolnosti prípravy tejto ‚operácie‘, nezostane kameň na kameni“.

 

Diskusia s Naďom

Do diskusie na sociálnej sieti sa zapojil aj sám minister Naď. „Miro, to už preháňaš. Akože, celá Orava a Bardejov ocenili, čo všetko sme tam zabezpečili. Ty, napriek tomu, že stále dostávaš info cez Úniu miest či ZMOS, ktoré aj dnes sedeli hodiny na ÚKŠ, si ideš svoje. Niekedy už by bolo aj fajn povedať si, že idem makať, a nie stále vyplakávať na fb,“ prízvukoval Naď. Podľa neho nerobia všetko samosprávy a úloha armády je zložitejšia. Naď tvrdí, že nemá k dispozícii dostatok stanov, ktoré samosprávy potrebujú na testovanie.

„Rozhodli ste sa to robiť v stanoch. A neviem, či pre samosprávu je taký problém zohnať pár stanov,“ tvrdí Naď s tým, že armáda zabezpečuje kompletnú logistiku, postupy aj odvoz odpadu. „Zjavne ani len netušíš, čo musíme na centrálnej úrovni zabezpečiť. Ty riešiš svoje mesto, rozumiem. My riešime koordináciu a logistiku na 5 000 odberných miestach v SR. Takže nevyplakávajme a ťahajme spoločne,“ odkázal mu Naď.

Ochranné pomôcky

Bezpečnostný analytik Radovan Bránik vyčíta Naďovi, že zľahčujú použitie zdravotných pomôcok pre ľudí, ktorí zabezpečujú testovanie. Bránik tvrdí, že odporúčania a nároky na bezpečnosť z ministerstva zdravotníctva sú opodstatnené. Minister Naď oponuje, že celotelové ochranné obleky zabezpečujú oni ako ozbrojené sily a nemusia ich mať napríklad administratívni pracovníci.

„To bol jeden z poznatkov, ktoré sme mali. Veľakrát používali overaly ľudia, ktorí ich mať nemuseli na základe stanov ministerstva zdravotníctva. Vôbec neprichádzali do styku, nerobili stery. Na to nás upozornili predstavitelia ministerstva, že to nie je potrebné,“ tvrdí Naď. Neskôr dodal, že pre niektoré odberné miesta v interiéri budú musieť mať zabezpečené overaly a zhodnotí sa to vždy priamo na mieste.

Naď v diskusii dodal, že ministerstvo zdravotníctva „prestrelilo na Orave“ a nastavilo úroveň ochranných pomôcok ďaleko nad rámec limitov Svetovej zdravotníckej organizácie. Bránik priblížil, že v overale bol aj Igor Matovič, ktorý bol tiež administratívnym pracovníkom. „No práve preto, lebo dodržiaval šialene nastavené pokyny MZ SR pred pilotným testovaním,“ skonštatoval Naď.

Čo vieme o testovaní

- prebiehať bude v sobotu a v nedeľu od 7.00 do 22.00 hod.

- odporúčané bude chodiť podľa abecedy, no samosprávy môžu zvoliť iný kľúč

- ľudia nad 65 rokov sa nemusia zúčastniť, ak ostanú v karanténe

- výnimku majú ľudia, ktorí majú od lekára potvrdenie, že nemôžu absolvovať test

- kto nepôjde na plošné testovanie, budú mu akceptovať výsledok PCR testu nie staršieho ako z piatka

- odberných miest bude 5-tisíc

- človek, ktorý musí ísť do karantény, môže využiť aj platený hotel

 

Riešime zdravotníkov aj ochranné pomôcky

Otvoriť galériu
Richard Rybníček
Zdroj: tasr

- Zatiaľ je tá situácia stabilizovaná, robíme, čo je v našich silách. Jedna z dôležitých vecí je, že samosprávy sa snažia pomôcť štátu hľadať najmä zdravotnícky personál. Lebo to v tejto chvíli vyzerá ako najväčší problém. V pondelok sme boli poprosení ministrom obrany, aby samosprávy, ktoré vedia pomôcť, pomohli najmä pre svojich administartívnych pracovníkov, ktorí budú v odberných miestach, zabezpečiť aj ochranné pomôcky. Primátori a primátorky, ktorí vedia pomôcť, sa snažia pomôcť tým, že nakupujú ochranné pomôcky pre administratívnych pracovníkov, aby sme odľahčili ten nápor na zdravotnícky personál, ktorý ich bude potrebovať.

 

Netuším, či nám preplatia náklady

Otvoriť galériu
Martin Chren
Zdroj: anc

- Komunikujeme so styčným dôstojníkom armády, ktorý je nám pridelený, tá komunikácia je veľmi fajn, je operatívna. Problém je, že ešte stále nie sú doladené mnohé detaily, ktoré sú pre nás veľmi dôležité. Doteraz neviem, ako nám budú refinancované náklady a či vôbec. To je pre nás vážny problém, lebo tie náklady sa šplhajú do 100-tisíc eur v Ružinove. Doteraz nemáme potvrdené všetky odberné miesta. Zatiaľ nám neboli poskytnuté žiadne ochranné pomôcky, ale máme informáciu, že to rieši armáda. Ale podľa toho, čo vieme, očakávame, že ich nebude dostatok, takže už sme sa rozhodli, že my ako Ružinov sme objednali aj vlastné, aby sme ich vedeli doplniť zo svojich zásob.

 

Informácie nie sú a rýchlo sa menia

Otvoriť galériu
Miroslav Kollár
Zdroj: anc

- Od začiatku hovoria, že každé odberné miesto má riadiť vojak. Mal som informáciu z vedľajšieho okresu, že tam dostali informáciu, že nie sú si istí či budú mať na každé miesto vojaka. Ale keď operáciu riadi armáda, tak neviem zobrať zodpovednosť za riadenie toho miesta. My budeme pripravení aj sanovať veci, ktoré sme primárne nemali na starosti - poskytnúť stravu, mať ochranné pomôcky. Na nás to nezlyhá. Keby sme dostali minulý pondelok jednu A4, čo všetko máme zabezpečiť, tak garantujem, že by bolo všetko zabezpečené už dnes. Ale tie informácie nie sú a všetci vydávame veľa zbytočnej energie, lebo dnes sú veci nejako a zajtra sú inak. Na papieri nemáme nič.

 

Problém sú priestory

M. Hattas, primátor Nitry

Otvoriť galériu
Marek Hattas
Zdroj: amh

- Veľký problém sú priestory, my sme jednoznačne povedali, že to nechceme spraviť v triedach ako počas volieb. Keď sa to bude konať v školách, tak v telocvičniach, ktoré sú momentálne zakázané, alebo pred budovami škôl sa zriadia dočasné odberové miesta.

 

Nestihneme všetkých

V. Tomek, hovorca Prešova

- Odberové miesta má skontrolovať armáda a hygienici. Ak by skonštatovali, že nevhodných je napríklad ďalších 20 miest, dostali by sme sa do problémov. Testovanie by sa malo týkať približne 70-tisíc ľudí. Ak by prišli všetci, hrozí, že za dva dni to nestihneme.

 

Treba viac času

V. Miškovčík, hovorca Žiliny

- Zabezpečujeme dezinfekciu administratívnych pracovníkov, ktorí budú vykonávať registráciu a zapisovanie účasti ľudí, organizujeme dobrovoľníkov. Neexistuje historická skúsenosť s niečím podobným na Slovensku, preto robíme, čo môžeme. Tak, ako ostatní, by sme potrebovali viac času.

 

Nemôžu znižovať ochranné vybavenie testujúcich ľudí

Otvoriť galériu
Radovan Bránik
Zdroj: anc

Upozorňujete na viaceré riziká, ktoré hrozia pri celoplošnom testovaní. Ktoré je to najväčšie?

- Na rokovaní krízového štábu sa schválilo viacero vecí, jednou z nich je stanovisko k tomu, aká má byť kvalita ochranných prostriedkov. Stanovisko, ktoré bolo doručené na štáb, je odlišné od toho, ktoré vláda prezentuje. Štandardy, ktoré sú nastavené, sú nastavené robustnejšie, ako by boli v nemocnici. Len preto, lebo sa to nerobí v nemocnici, kde máte ďalšie úrovne zabezpečenia, ale robí sa to v improvizovaných priestoroch. Nie je pravdou, že by sa tie pravidlá, ktoré sú a doteraz platia ako nariadenie ministerstva ako štandardný postup pre vykonanie testovania znižovali a vláda sa zo šetriacich či akýchkoľvek iných dôvodov snaží od nich upustiť. Je to politické, nie odborné rozhodnutie.

 

Kde môžu chýbať takéto pomôcky?

- Chcú urobiť aj to, že by mali zásobované nemocnice, aj realizovať plošné testovanie, ale bohužiaľ sa to vzhľadom na reálne nakontrahovanú kapacitu materiálu nedá. Buď máte nemocnice, o ktoré je postarané, alebo máte plošné testovanie v plnej bezpečnosti. Ak chcete mať jedno aj druhé, tak musíte niekde urobiť kompromis. Bohužiaľ, k nemu sa pristupuje na mieste, ktoré je najmenej šťastné - v oblasti bezpečnosti personálu a testovaných osôb. Opakovane sa minister obrany vyjadril, že odborné požiadavky a požiadavky ministerstva zdravotníctva sú prestrelené. Bohužiaľ iné byť nemôžu vzhľadom na to, že to robia nezaučené osoby v prostredí, ktoré je nezabezpečené.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši