Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2020 16:45 | Správy | Domáce správy

Prezidentka Čaputová sa stretla s vedcami: Varovanie expertov v súvislosti s celoplošným testovaním

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov a taktiež fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Po rokovaní s expertmi v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou a celoplošným testovaním to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentka tiež považuje za dôležité, aby ľudia počúvali v čase pandémie hlas vedcov, odborníkov či lekárov. Považuje ho za absolútne relevantný.

Odborníci podľa prezidentky považujú za veľmi dôležitú dostupnosť testovania. Kľúčový faktor je zníženie mobility, ktorý je nevyhnutný. "Ľudia sa chcú testovať. Počúvam príbehy ľudí, ktorí čakajú niekoľko dní na testy," poznamenala.

Bezplatné PCR testy na zistenie nového koronavírusu sú podľa hlavy štátu vecou politického rozhodnutia, kam investovať finančné a ľudské zdroje. "PCR testy sú presnejšie a zachytávajú výskyt ochorenia v širšom časovom pásme," hovorí prezidentka. Myslí si, že dostatočný počet odberných miest by sa mohol zaobstarať aj mobilnou formou, aby bolo testovanie dostupné každému.

Vedci navrhli, ako bojovať proti pandémii. Hovoria o posilnení testovania, trasovaní, no varovali aj pred tým, aby celoplošné testovanie bolo interpretované ako jediná alternatíva k uzavretiu krajiny. "Aktívne monitorovať epidemiologickú situáciu na regionálnej úrovni, dôležité je frekventované testovanie ohnísk antigénovými testami, obmedzenie mobility, treba posliniť systémy vyhľadávania, zvýšiť kapacity RÚVZ, zabezpečiť zadarmo testovanie pre občanov, ktorí majú podozrenie na Covid-19, testovanie všeobecnými lekármi," prezentovala Silvia Pastoreková spoločné vyhlásenie vedcov.

 

"Ak ľuďom obmedzíme pohyb, je fér, aby ľudia z iných krajín neprichádzali na Slovensko bez kontroly," skonštatovala prezidentka. Dodala, že aj odborníci zdôraznili potrebu kontrol na hraniciach. Využiť by sa mohli aj aplikácie na kontrolu karantény.

Hlava štátu opäť pripomenula, aby zdravotníci, ktorí budú na plošnom testovaní, nechýbali potom v nemocniciach a pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. To isté platí aj pre zdravotnícky materiál a pomôcky. Personálne kapacity by nemali chýbať ani pri dohľadávaní kontaktov. Čaputová skonštatovala, že pri celoplošnom testovaní by sa tiež nemali znížiť vysoké medicínske a hygienické štandardy. Verí, že sa to všetkým zložkám podarí zabezpečiť.

Na margo dezinformácií, ktoré sa o testovaní na nový koronavírus šíria na sociálnych sieťach, prezidentka povedala, že v týchto dňoch sa s nimi Slovensko vyrovná ťažko. "Myslím, že v letných mesiacoch sme zanedbali prácu s dezinformáciami," poznamenala Čaputová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, cas.sk, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú