Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2020 16:36 | Správy | Domáce správy

Prípad obvineného Dušana Kováčika: Prečo zástupca špeciálneho prokurátora Bíró nepodpísal výzvu na jeho odstúpenie?

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) musia najlepšie vedieť, či z procesného hľadiska spolu s vykonaním vyšetrovania a dokazovania pred súdmi bude možné definitívne konštatovať, či bola alebo nebola preukázaná vina z podozrenia zo spáchania takých závažných trestných činov, z akých je obvinený špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

V reakcii na výzvu prokurátorov na jeho okamžité odstúpenie z funkcie to pre TASR uviedol zástupca špeciálneho prokurátora Alexander Bíró.

Bíró výzvu nepodpísal, považoval ju za veľmi direktívnu, čo sa týka obsahu. "Pre mňa doposiaľ nie je známy skutkový stav, ani dôkazný. Nerád zasahujem do práce jednotlivých prokurátorov. Ja som prízvukoval vtedy svojim kolegom, že nemáme spis, nepoznáme dôkaznú situáciu, neboli sme oboznámení ani so skutkovým stavom a že sme úrad, ktorý by mal ísť príkladom občanom pri dodržiavaní všetkých zásad trestných kódexov slúžiacich aj v prospech, aj v neprospech obvinených vrátane zásady zachovania prezumpcie neviny," priblížil.

Pokračoval, že udalosť ho nepríjemne šokovala. Považuje to za tragédiu v neprospech prokuratúry ako takej. "Oslovil som prokurátorov, že by sme mali byť na tú situáciu, v akej sme sa nachádzali vtedy, veľmi zdržanliví a aby sme nerozhodovali aj emotívne z akýchkoľvek subjektívnych dôvodov. Kolegovia potom skoncipovali bezo mňa výzvu, ktorá bola zverejnená," zareagoval na obvinenie Dušana Kováčika.

 

Bíró si myslí, že prokurátori bez dokonalej znalosti skutkového stavu, dôkaznej situácie by mali byť rozhodne vo svojich prejavoch o vine alebo nevine konkrétnej osoby veľmi opatrní, obozretní, prezieraví a rozhodne nie unáhlení. "A aj preto zrejme nepodpísali tiež ďalší kolegovia výzvu, keďže nepoznali dôkazy. Hovorím predovšetkým, prokurátor musí byť taký zdržanlivý, že ctíme zásadu prezumpcie neviny a až po právoplatnom ukončení prípadu teda môžeme niekoho označiť - si vinný alebo si nevinný," zdôraznil Bíró.

Dušana Kováčika vyšetrovateľ NAKA obvinil z viacerých trestných činov a v nedeľu (25.10.) ho sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vzala do väzby. Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková mu od štvrtka (22.10.) dočasne pozastavila činnosť. Zároveň vyslovila názor, že je nežiaduce, aby obvinený zastával funkciu špeciálneho prokurátora. Na vzdanie sa funkcie ho vyzvala aj Etická komisia prokuratúry.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí