Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Manželov v Košiciach udržujú prístroje pri živote už takmer 2 týždne: Úprimné slová sestričky, ktorá sa stará o nakazených

V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) je aktuálne hospitalizovaných 69 pacientov nakazených novým koronavírusom.

"Väčšina z nich leží na klinike infektológie a cestovnej medicíny, o ďalších sa starajú na reprofilizovaných oddeleniach kliniky pneumológie a ftizeológie, ako aj v priestoroch neurologického oddelenia. Lôžka vyčlenené pre nakazených pacientov sú k dnešnému dňu obsadené na 49 percent," informovala o tom v utorok Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia nemocnice.

O najkritickejších pacientov, ktorí by bez umelej pľúcnej ventilácie už nemali šancu prežiť, sa starajú na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Momentálne tam leží desať pacientov v kritickom stave, z nich ôsmi sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Medzi nimi aj manželia, ktorí sa tam dostali krátko po sebe. Pľúcna ventilácia ich udržiava pri živote už takmer dva týždne. Nepatria pritom ešte do vekovo rizikovej skupiny.

"U nás máme aj mladších pacientov, momentálne náš najmladší pacient má 38 rokov, máme i 46-ročného, aj päťdesiatnikov. Čiže neležia tu len starší pacienti, naopak, sú tu hospitalizovaní aj relatívne zdraví ľudia v strednom veku, pacienti, ktorí nemajú závažné pridružené ochorenia. Z toho vidieť, že COVID-19 je mimoriadne nebezpečná diagnóza. Nie je to tak, ako si mnohí myslia, že je to choroba starých a chorých," uviedol primár OAIM Ján Michlík. Zatiaľ sa podľa jeho slov podarilo úspešne vyliečiť dvoch pacientov, 81-ročného muža a 59-ročnú ženu, ktorých odpojili od umelej pľúcnej ventilácie a v zlepšenom stave z oddelenia prepustili.

 

Lekári každé ráno počas vizity skontrolujú všetkých pacientov, ktorí sú napojení na pľúcnu ventiláciu. "Oblečieme sa do špeciálnych odevov, ja vyšetrím pacienta a kolegovia si zaznamenajú aktuálne údaje. Sledujeme saturáciu kyslíka, tlak, akcie srdca, parametre na dýchacom prístroji. Ak sa stav pacienta zlepšuje, znižujeme dávku sedatív a začíname s odpájaním od ventilátora cez podporné ventilačné režimy. Klinický stav pacientov počas dňa lekár opakovane kontroluje," zhrnul Michlík.

Zdravotnícky personál, ktorý sa stará o ťažko chorých, nevládnych a vysoko infekčných pacientov, prežíva podľa nemocnice extrémne náročné obdobie. Okrem kmeňových sestier z OAIM im už vypomáhajú aj kolegyne z iných oddelení. "Keď vstúpime do sály s pacientmi špeciálne ustrojené, snažíme sa pracovať hlavne pomaly a pokojne. Lebo keď človek pracuje unáhlene, spraví chybu a COVID-19 chyby neodpúšťa," hovorí jedna zo zdravotných sestier. Podľa ďalšej je oveľa väčší stres starať sa o pacientov s týmto ochorením. "Rozhodne je to väčšia psychická aj fyzická záťaž. Nedá sa tomu vyhnúť, máme strach o seba a o svojich blízkych," opísala.

Hoci nemocnica uisťuje, že situáciu zatiaľ zvláda, lekári, sestry aj zdravotnícky personál sa s obavami pripravujú na horšie časy. "Ak bude narastať počet kriticky chorých pacientov na COVID-19, situácia bude aj u nás mimoriadne vážna. Už teraz máme oddelenie takmer naplnené. Sme na hranici toho, čo sa dá zvládnuť. Ak by pribúdali pacienti vyžadujúci si umelú pľúcnu ventiláciu, budeme ich musieť presúvať na jednotku intenzívnej starostlivosti kliniky úrazovej chirurgie. Je síce plne vybavená, ako aj naše oddelenie, ale bude veľmi ťažké to zvládnuť," skonštatoval Michlík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu