Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2020 20:07 | Správy | Domáce správy

Akademický senát STU navrhuje odvolať rektora Fikara: Rozhodujúci ťah je na prezidentke

Akademický senát Slovenskej technickej univerzity (AS STU) v Bratislave na svojom pondelkovom rokovaní schválil návrh na odvolanie rektora Miroslava Fikara z funkcie.

Tento návrh bude postúpený ministrovi školstva, ktorý ho ďalej podstúpi prezidentke SR, keďže odvolávať a menovať rektorov patrí do jej kompetencií. Pri hlasovaní bolo 42 platných hlasov. Za návrh na odvolanie Fikara hlasovalo 25, proti bolo 14 a zdržali sa traja.

Fikara na rokovaní podporili aj štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre vedu a výskum Ľudovít Paulis (SaS) či generálny riaditeľ spoločnosti Eset Richard Marko. Podporu mu vyjadrili aj niektorí dekani fakúlt STU.

Na rokovaní senátori odsúhlasili, že médiá nesmú zhotovovať akékoľvek audiovizuálne záznamy zo zasadnutia. Predseda AS STU Marián Peciar toto rozhodnutie odôvodnil tým, že je zabezpečené živé vysielanie. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informovala redaktorka zo Sme Zuzana Kovačič Hanzelová. Na zasadnutie prišiel aj podpredseda Národnej rady SR a vládnej strany Za ľudí Juraj Šeliga, ktorý verejnosti sprístupnil živý záznam zo zasadnutia senátu.

 

Medzi dôvodmi na odvolanie rektora bolo aj nezvládnutie situácie na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) STU, vytvorenie klastra s Univerzitou Komenského (UK) v Bratislave a Slovenskou akadémiou vied (SAV) či „cenzúru“ v rámci monitorovania tlače, ktorá sa týkala odmietnutia monitorovania portálu Hlavné správy.

Dekan Fakulty architektúry a dizajnu STU Pavel Gregor povedal, že v prípade návrhu na odvolávanie rektora ide o mimoriadnu udalosť v dejinách STU. Poznamenal, že na univerzite by sa mali sústrediť na vnútorný systém kvality. Senátu adresoval výhradu, že ak chcú, aby neboli označovaní za hlúpych akademikov, tak by sa tak mali správať.

"My sami si vytvárame takýto zlý obraz o STU," dodal. Štátny tajomník rezortu školstva Ľudovít Paulis rovnako vyjadril podporu rektorovi, poukázal na jeho víziu smerovania vysokého školstva. Podľa neho by mali vysoké školy ukázať, že si zaslúžia finančné zdroje. Predseda Správnej rady STU Milan Ftáčnik povedal, že o veciach sa je potrebné rozprávať. Peciar apeloval, že AS STU volá po dialógu už dlhú dobu. Senátorka Janka Zajacová vyčítala rektorovi, že sa nezúčastňuje zasadnutí komisií, ten prisľúbil, že na ne v budúcnosti môže prísť.

Fikar potvrdil, že návrh na jeho odvolanie obsahoval deväť bodov. Poukázal na to, že si nezakladá na konfliktoch. Uviedol, že dôvody na jeho odvolanie "sú zástupné". V reakcii na deväť bodov za jeho odvolanie poukázal na iných deväť bodov, ktoré sa mu podarili. Ide napríklad o projekt ACCORD, rekonštrukciu internátov, otvorenie prvej univerzitnej materskej školy či zvládnutie prvej vlny pandémie nového koronavírusu na STU. "Podľa toho, ako sa AS STU k predloženému návrhu teraz postaví, taký vyšleme signál dovnútra univerzity a aj do sveta o tom, aké nároky musí návrh na odvolanie rektora splniť. Rokovanie a najmä jeho výsledok sa tak stane dôležitou súčasťou obrazu STU dovnútra univerzity a aj pre verejnosť," uviedol rektor vo svojom záverečnom slove.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?