Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Aké výsledky prinieslo pilotné testovanie: Obavy pred celoplošnou akciou a pochvalné slová od Krčméryho

Dopadlo to nad očakávanie! Takto zhodnotil pilotný projekt testovania na Orave a v Bradejove premiér Igor Matovič (47).

S účasťou takmer 91 % nerátali možno ani v tom najoptimistickejšom scenári. Hoci to bola pred celoplošným testovaním Slovenska dobrá generálka, kompetentní musia vyriešiť do víkendu množstvo problémov. Najväčším je nedostatočný počet zdravotníkov či stanov.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

„Prvé dve hodinky sme tŕpli, či sa nám to podarí,“ začal hodnotiť najväčšiu logistickú akciu v dejinách Slovenska minister obrany Jaroslav Naď. Tento projekt bol podľa neho úspešný a ukázal svoju opodstatnosť. „Na pilotnom testovaní v štyroch okresoch sa podieľalo 5 063 ľudí, zapojilo sa aj 444 vojenských lekárov. Videl som ľudí, ktorí ťahali nočnú v nemocnici a potom prišli do odberného tímu,“ povedal s tým, že v teréne už 1 700 vojakov pripravuje celoplošné testovanie.

Podľa infektológa Pavol Jarčušku nám tento projekt ukázal, že musíme do tohto piatka doladiť niektoré procesy. Napríklad aj to, aby ľudia nechodili tak nárazovo a nemuseli čakať tak dlho v rade. „Ukázalo sa, že najslabším článkom je zdĺhavé vypisovanie papierov a úvodná registrácia. To sa musí nejako urýchliť, lebo to zdržiavalo najviac. Samotný výter sa dá urobiť rýchlo, jeho vyhodnotenie trvá 15 minút, to sa ovplyvniť nedá a vypísanie certifikátov je rýchle. Najviac zdržiavala registrácia," povedal pre Denník N odborník.

 

Cieľ trafili presne

Zo 155-tisíc ľudí zo 4 okresov sa ich prišlo otestovať takmer 141-tisíc. Do testovania išli s tým, že približne každý desiaty človek bude pozitívny, a formou antigénových testov dokážu identifikovať približne 30 až 40 percent zo všetkých pozitívnych. „Cieľ, ktorý sme si stanovili, sme trafili úplne presne,“ skonštatoval predseda vlády. Najväčšiu mieru infekčnosti mal okres Tvrdošín, potom okres Námestovo, okres Bardejov a štvrtý bol Dolný Kubín.

Do 4 okresov sa prišli otestovať však aj ľudia, ktorí tam podľa bydliska nemali čo robiť. Otázne teda podľa niektorých starostov je, nakoľko sú výsledky relevantné. „Dnes žiaden obyvateľ ani starosta nemôže vedieť, kto bol pozitívny. Ľudia žijúci v okrajových dedinách išli do týchto dedín, ale sú to výnimky, je to len jemne skreslený výsledok,“ zdôvodňoval Matovič. Ak niekomu vyšiel pozitívny test, je podľa ministra zdravotníctva takmer na 100 % isté, že pozitívny naozaj je.

Chýbajú zdravotníci

Hoci pilotný projekt dopadol dobre, už teraz si kompetetní musia vysúkať rukávy a pripraviť všetko tak, aby sa celoplošné testovanie v ostatných častiach Slovenska mohlo spustiť. Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej besede jasne povedal, kde ich najviac tlačia topánky. „V databáze na pomoc s testovaním je zatiaľ 20-tisíc kontaktov, 12-tisíc z toho sú zdravotníci. Na celoplošné testovanie treba 20-tisíc zdravotníkov,“ vysvetlil.

Vláda zatiaľ neplánuje dávať príkazom zdravotníckym pracovníkom nástup do služby v rámci celoplošného projektu. „Verím, že prejavia svoju spolupatričnosť, vyčlenia si svoj čas a pomôžu Slovensku,“ povedal pre Nový Čas Marek Krajčí. Väčšina ľudí by, samozrejme, najradšej podstúpila testy vonku, armáda však toľko stanov nemá a spolieha sa na donorov.

„Jedno zo zistení na Orave bolo, že množstvo podnikateľov poskytlo stany, chceme ich vyzvať, aby pomáhali aj ďalej,“ vyzval minister obrany. Ten zároveň vyvrátil dohady o tom, či vôbec budú testovaní ľudí bez domova. „Na týchto ľudí sa nezabudlo, mali vyčlené špeciálne antigénové testy,“ dodal.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia