Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2020 13:44 | Správy | Domáce správy
Video

Testovanie na Orave a v Bardejove: Zverejnili výsledky! Ktoré okresy dopadli najhoršie?

Predseda vlády SR Igor Matovič, minister vnútra SR Roman Mikulec, minister obrany SR Jaroslav Naď, minister zdravotníctva SR Marek Krajčí, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a hlavný hygienik SR Ján Mikas zhodnotili pilotný projekt plošného testovania na Orave a v Bardejove.

Premiér Matovič na úvod tlačovky uviedol, že na testovaní sa zúčastnilo cca 91 % (celkovo 140 945 ľudí), z toho 5 594 vyšlo ako infekčných (počet pozitívnych tak predstavoval 3,97 percenta). Tí sú v tejto chvíli v karanténe spolu so svojimi rodinami. Najviac pozitívnych prípadov pripadá na okresy Námestovo (4,77 %) a Tvrdošín (4,85 %).

Otvoriť galériu

Najkritickejšia situácia spomedzi okresov zapojených do pilotnej fázy testovania na ochorenie COVID-19 sa preukázala v okrese Tvrdošín. Z 22.250 testovaných tam bolo infekčných 1078 obyvateľov, čo je 4,85 percenta. Druhú najvyššiu mieru infekčných obyvateľov mal okres Námestovo, nasleduje Bardejov a Dolný Kubín. 

V okrese Námestovo identifikovali zo 40.052 otestovaných 1910 infekčných osôb, čo predstavuje 4,77 percenta. Najviac testov, 48.320, sa urobilo v okrese Bardejov. "Infekčnosť tam predstavovala celkovo 3,25 percenta, čo znamená, že pozitívne antigénové testy malo 1569 obyvateľov," priblížila hovorkyňa. Dolný Kubín obstál najlepšie. Pri 29.347 testovaných osobách sa potvrdila nákaza u 916 osôb, teda 3,12 percenta.

Najviac ľudí sa na Orave a v Bardejove prišlo do odberných miest otestovať v piatok, celkovo išlo o 61.905 osôb. V sobotu prišlo na test do odberných miest 59.613 ľudí a v nedeľu 18.451 obyvateľov.

Premiér vyjadril veľkú spokojnosť a vďaku všetkým zainteresovaným bezpečnostným zložkám, starostom, primátorom. "Pilotný projekt potvrdil opodstatnenosť celoplošného testovania a s týmto ideme aj na Ústredný krízový štáb," uviedol Matovič. Ústredný krízový štáb má definitívne rozhodnúť o celoplošnom testovaní zvyšku Slovenska.

"Aj my považujeme celú túto pilotnú akciu za mimoriadnu úspešnú," prehovoril minister obrany Jaroslav Naď, pričom priznal prvotné obavy a tŕpnutie. "Niečo výnimočné, úžasné," okomentoval percento ľudí, ktorí sa zúčastnili na testovaní. Rovnako ako premiér sa poďakoval všetkým, ktorí sa na pilote podieľali, konkrétne 5 063 osôb. Jaroslav Naď uviedol, že už ho kontaktujú zahraničné médiá a štáty zo zahraničia, ktoré sa zaujímajú o priebeh testovania a ako sa to Slovensku podarilo.

Hlavný hygienik Ján Mikas požiadal ľudí, ktorí vyšli ako pozitívni, o strpenie. Tých, čo vyšli negatívni, upozorňuje, aby naďalej dodržiavali protiepidemické opatrenia a minimalizovali tak riziko nákazy. "Výsledky tohto projektu považujem za vysoko pozitívne," uviedol Mikas, ktorý sa rovnako poďakoval všetkým, ktorí sa na tejto akcii zúčastnili.

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) potvrdil, že polícia nezaznamenala takmer žiadne incidenty alebo porušenia poriadku počas testovania. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko uviedol, že armáda už poznatky z pilotného testovania zapracováva do ďalšej etapy testovania. "V prvom rade je nám jasné, že budeme potrebovať vytvoriť nie len dostatok personálu na pokrytie jednotlivých odberných miest. Potrebujeme vytvoriť aj dostatočne robustnú zálohu," dodal s tým, že ešte budú musieť zlepšiť spoluprácu so samosprávou.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí má po pilotnom testovaní veľkú nádej, že na Slovensku budeme môcť zastaviť nekontrolovateľné šírenie vírusu. "A budeme môcť uchrániť nemocnice a zdravotnícky personál v ďalších týždňoch od katastrofy, ktorá by sa na nás hrnula, keby sme niečo neurobili," povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, voj, SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili